Politica

ALEGERI SI PLANGERI PENALE – Noi tensiuni intre politicienii care reprezinta etnicii ucraineni

Stefan Buciuta - UUR (c) eMM.roUn nou scandal soldat cu plangeri penale a izbucnit, zilele acestea, in privinta functiilor de conducere la nivelul Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR). Deputatul maramuresean Stefan Buciuta, aflat la sefia formatiunii, a fost contestat inca o data de catre liderul Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Romania (UDUR), Dumitru Morhan, care a convocat la Suceava un referendum si un congres extraordinar pentru unirea celor doua formatiuni. Ulterior s-a anuntat conturarea unei structuri comune de administrare pentru cele doua partide, dar cealalta parte a ripostat cu un atac in instanta pentru “uzurparea de calitati oficiale”.

Gruparea Morhan a strans la finalul saptamanii trecute, in Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava, cateva sute de etnici ucraineni, intre care si numerosi maramureseni. S-a mers pana acolo incat s-a supus la vot unirea UUR cu UDUR, respectiv alegerea unei formule de conducere cu Dumitru Morhan presedinte, Ioan Halass (Sighetu Marmatiei) prim-vicepresedinte si Vasile Gridjac secretar.

Miscarea este, insa, considerata contrara legii si statutului de catre deputatul Buciuta, care a anuntat ca a depus, in numele UUR, o plangere penala impotriva lui Morhan “pentru savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale”. “Am solicitat tragerea la raspundere penala a vinovatului si ne-am constituit parte civila cu suma de 100.000 de lei, reprezentand daune morale”, a spus acesta.

Atacul lui Buciuta vizeaza convocarea referendumului si a congresului extraordinar, prin intermediul carora s-a ajuns la declararea unei alipiri a celor doua formatiuni. Nu este prima plangere penala impotriva lui Morhan, cei doi politicieni luptandu-se de ani buni in instanta sub diverse acuzatii. Miza conflictului dintre ei o reprezinta voturile ucrainenilor din Romania, care, si in aceasta toamna, garanteaza un loc Parlament pentru unul dintre reprezentantii etniei.

Sursa: Larisa Cordea