Politica

ALEGERI INTERNE – PDL isi desemneaza, astazi, noii lideri la nivel national

Foto PDL Maramures - alegeri 27 noiembrie 2010 (c) eMaramures.roPartidul Democrat Liberal isi alege noua conducere sambata, la Conventia Nationala Extraordinara (CNE), cei 1.447 de delegati invitati urmand sa voteze pentru validarea in functia de presedinte al partidului a senatorului Vasile Blaga, candidat unic, si sa decida pentru unul sau altul dintre concurentii inscrisi in cursa pentru ocuparea functiilor din Biroul Permanent National al PDL.

In prima parte a CNE, programata a se desfasura cu incepere de la ora 10,00 la sala “A.I.Cuza” de la Palatul Parlamentului, vor fi alesi prin vot secret, in ordinea alfabetica a organizatiilor judetene, presedintele PDL, presedintele Comisiei Nationale de Integritate, Statut si Litigii (CNISL), presedintele Comisiei Nationale de Revizie si Control (CNRC) si trezorierul partidului. Candidatii la presedintia CNISL sunt Daniel Buda, Eduard Honorius Circa si Gheorghe Groza, pentru sefia CNRC candideaza Gheorghe Albu iar pentru functia de trezorier Ion Ivascu.

Vasile Blaga isi va sustine candidatura la sefia partidului, in cadrul Conventiei, cu motiunea “PDL: ‘Pentru o societate dreapta'”, document programatic in centrul caruia plaseaza ca obiective principale coagularea unui pol de centru-dreapta in scopul obtinerii unui scor electoral cat mai bun la alegerile parlamentare, dar si recredibilizarea si reorganizarea partidului pentru ca PDL sa-si indeplineasca asa cum se cuvine “rolul de principal partid de opozitie”.

“In mod natural, proiectul nostru politic se adreseaza tuturor romanilor care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, intr-o Romanie dreapta, intr-o Romanie europeana. Prin aceasta motiune dorim sa relansam PDL ca principal catalizator al fortelor politice romanesti care impartasesc valorile de centru-dreapta si dreapta”, a declarat Vasile Blaga la momentul depunerii motiunii.

In motiune se arata ca scopul politicilor publice promovate de PDL este de a crea un cadru legislativ si o administratie publica functionale si performante, orientate spre cetatean si spre dezvoltarea si bunastarea comunitatii din care acesta face parte.

Totodata, Blaga subliniaza in motiune ca PDL militeaza pentru infaptuirea unei economii sociale de piata. De asemenea, senatorul PDL puncteaza “egalitatea in fata legii” ca “principiul in jurul caruia se centreaza viziunea PDL privind statul de drept”. “In acest sens, reconstructia statului ca spatiu al cetatenilor activi devine o prioritate pentru urmatorul deceniu. (…) In viziunea PDL, egalitatea presupune diferite forme de solidaritate – sociala, comunitar, nationala sau europeana – fara de care nicio societate contemporana, in plina epoca a globalizarii, nu poate supravietui”, sustine Blaga in motiunea “PDL: Pentru o societate dreapta”.

La CNE vor sustine discursuri in sprijinul candidaturii lui Vasile Blaga Gheorghe Flutur, Cristian Preda, Mihai Stanisoara, Andreea Paul si Dorin Florea. Potrivit datelor comunicate de Comisia de organizare a CNE, motiunea lui Vasile Blaga este sustinuta de marea majoritate a organizatiilor judetene ale PDL – 43, dintr-un total de 48 de organizatii.

In declaratii acordate Agerpres, liderii filialelor judetene au anuntat – fie in nume propriu, fie in numele organizatiei pe care o reprezinta – ca vor sustine candidatura lui Vasile Blaga la functia de presedinte al partidului. In plus, unii lideri locali ai PDL si-au manifestat dorinta de a candida in functii de conducere ale partidului. O parte dintre acestia sustin constructia unei miscari de centru-dreapta, ca alternativa la USL, dar si o reforma a structurii interne de partid.

Conventia va continua, in partea a doua, cu reunirea Consiliului National de Coordonare al PDL, dedicata prezentarii candidatilor si votului pentru alegerea celorlalte 43 de functii din cadrul Biroului Permanent National al partidului. La functia de secretar general exista o singura candidatura, cea a lui Gheorghe Flutur. Pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte s-au inregistrat sase candidaturi: Mihai Stanisoara, Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu, Cezar Preda si Dorin Florea.

Pentru cele 15 functii de vicepresedinte al PDL au fost depuse 31 de candidaturi, printre acestea figurand cele ale unor lideri judeteni, parlamentari, europarlamentari, dar si ale unor lideri locali ai PDL: Sulfina Barbu, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Sebastian Bodu, Cristian Boureanu, William Brinza, Costica Canacheu, Edward Honorius Circa, Irinel Cristu, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Tinel Gheorghe, Mircea Hava, Traian Igas, Petru Luhan, Mircea Marin, Jean Marian Marinescu, Iliuta Mihaela, Constantin Ostaficiuc, Andreea Paul, Cristian Petrescu, Aurelian Florin Popescu, Cezar Preda, Silviu Prigoana, Radu F. Alexandru, George Scripcaru, Bucur Stefan Stoica, Alin Tise, Alin Silviu Trasculescu, Raluca Turcan, Sever Cotoi Voinescu.

Vor fi alesi si sase secretari executivi, restul pana la 14 urmand sa fie desemnati in cadrul CNC ca secretari executivi si sefi ai Departamentelor PDL. Pentru cele sase functii de secretar executiv s-au consemnat 29 de candidaturi: Vasile Bors, Constantin Cerbulescu, Gigi Christian Chiru, Edward Honorius Circa, Constantin Cristian Poteras, Florin Dragos David, Oliviu Dorin Gligor, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Cristian Daniel Florian, George Ionescu, Tinel Gheorghe, Gheorghe Groza, Mihai Dan Marian, Marian Zlotea, Jean Marian Marinescu, Marius Rogin, Iliuta Mihaela, Mircea Marian, Petru Luhan, Augustin Alin Popoviciu, Ion Ruset, Sebastian Bodu, Adrian Vasile Silasi, Florin Simion, Theodor Paleologu, Silviu Alin Trasculescu, Victor Tarhon, William Brinza.

La cele trei functii de secretar general adjunct candideaza Ioan Balan, Bogdan Cantaragiu, Ion Dumitrel, Alin Augustin Popoviciu, Cristian Daniel Florian. In cadrul CNE vor fi alesi si cei opt membri ai CNISL, candidati fiind Cristina Minerva Badiu, Edward Honorius Circa, Andrei Jean Falcescu, Mircea Marinescu, Dan Sorin Moldovan, Petru Movila, Mihaela Petrescu, Tanase Stamule. Pentru cele sase functii de membru CNRC s-au inscris in cursa Florin Bogdan Ciorascu, Andrei Florea, George Ionescu, Maria Andra Oproiu, Gabriel Paun, Cristian Teodor.

Printre liderii din conducerea demisionara a PDL care au decis sa nu candideze la functii in BPN la conventia din 30 iunie se numara Emil Boc, Ioan Oltean, Roberta Anastase, Elena Udrea, Monica Macovei, Gheorghe Falca si Gheorghe Stefan. Presedintele demisionar al PDL, Emil Boc, a declarat pe 19 iunie, la finalul sedintei Consiliului National de Coordonare al PDL, ca mandatul noii conduceri a partidului, care va reiesi pe 30 iunie la Conventia Nationala Extraordinara, este “teoretic” unul de patru ani, dar si-a manifestat convingerea ca dupa alegerile parlamentare se va face o noua evaluare.

“Mandatul noii conducerii, teoretic, este un mandat de patru ani, dar sunt convins ca dupa alegerile parlamentare din nou se va face o evaluare, care va stabili daca va ramane sau pleaca conducerea. Alegerile se vor desfasura pe actualul statut, pe actualul numar de membri in Biroul Permanent National. Eu nu voi participa in aceasta competitie, mandatul meu se va incheia la data alegerii noului presedinte. Ca orice membru de partid voi vota si eu la Conventia Nationala Extraordinara, dar nu voi candida pentru nicio functie, voi ramane primar al municipiului Cluj-Napoca si din acea pozitie voi sprijini PDL cu tot ceea ce imi va sta in putinta”, a afirmat Boc.

In opinia presedintelui demisionar, viitorul Birou Permanent National si viitorul presedinte vor trebui sa faca “o analiza la sange a rezultatelor din filiale”. Potrivit democrat-liberalului, viitoarea conducere a PDL va avea “sansa” sa sanctioneze “derapajele” actualei puteri, “care se produc in fiecare zi spre ceea ce inseamna partidul-stat si atentat la democratie”. Emil Boc considera ca noua conducere, care va fi aleasa pe 30 iunie, va putea “sa fructifice” faptul ca PDL a platit pretul politic al stabilitatii economice a tarii prin masuri grele si va putea “sa aiba sansa” sa obtina un rezultat bun la alegerile parlamentare.

Presedintele Comisiei Nationale de Organizare a CNE, Gheorghe Albu, a precizat pentru AGERPRES ca fiind vorba de “o Conventie Nationala Extraordinara pe o tema foarte stricta”, nu s-au transmis invitatii oficiale catre personalitati politice sau alte personalitati publice in vederea participarii la eveniment. Conventia Nationala Extraordinara a PDL va fi transmisa live si pe site-ul oficial al partidului.

Sursa: Agerpres