Externe

ALARMANT – REACTII UE – Angela Merkel apreciaza ca “inacceptabila” incalcarea statului de drept in Romania

Angela Merkel  - wikipedia.orgCancelarul german Angela Merkel a declarat astazi, 9 iulie, ca statul de drept a fost incalcat “in mod inacceptabil” in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii, relateaza Bloomberg. Merkel a discutat la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta. “Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene“, potrivit comunicatului, care nu face alte precizari.

Saptamana trecuta, in doar patru zile, in Romania au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu 256 de voturi “pentru”. El a atacat decizia la CC, mentionand ca face acest lucru pentru a epuiza si ultima cale de atac.

Sursa: Mediafax