Externe

AJUTOR FINANCIAR – Consiliul a dat unda verde unui imprumut de 1 miliard de euro catre Ucraina

Bani euroConsiliul de ministri al UE a dat luni unda verde acordarii unui imprumut de 1 miliard de euro Ucrainei si reducerii taxelor vamale pentru produsele exportate in Uniunea Europeana.

Creditul de 1 miliard de euro reprezinta asistenta macrofinanciara pentru sustinerea stabilizarii economice a Ucrainei si a realizarii agendei sale de reforme structurale, fiind un supliment la resursele la care tara are acces in urma acordului cu Fondul Monetar International (FMI).

Aprobat in procedura rapida, imprumutul va trebui returnat in maximum 15 ani si va acoperi nevoile urgente ale Ucrainei pentru reechilibrarea balantei de plati. Suma ar urma sa fie deblocata in doua transe, cu exceptia unor imprejurari exceptionale in care s-ar putea decide eliberarea banilor intr-o singura transa. Deblocarea banilor va fi insa conditionata de implementarea masurilor prevazute in Memorandumul de intelegere cu UE si in acordul cu FMI, precum si de “respectarea de catre Ucraina a mecanismelor democratice efective, printre care un sistem parlamentar multipartit si statul de drept”.

Reducerea taxelor vamale pentru produsele exportate in UE ar urma sa intre in vigoare la 23 aprilie, a doua zi dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE si va permite Ucrainei sa beneficieze de preferinte comerciale inainte de aplicarea Acordului de liber schimb, parte a Acordului de asociere cu UE.

Masura ar urma sa permita Ucrainei sa economiseasca 500 de milioane de euro anual. Piata UE reprezinta circa o treime din exporturile Ucrainei, valoarea acestora fiind in 2012 de 14,6 miliarde de euro.

Cele doua masuri fac parte din programul de asistenta financiara de 11 miliarde de euro decis la 28 martie, in cadrul semnarii capitolelor politice ale Acordului de asociere intre UE si Ucraina.
Sursa: Agerpres