Actualitate

AGLOMERATIE LA PASAPOARTE – Cum poti evita imbulzeala de la ghiseele Serviciului de Pasapoarte Maramures (VIDEO)

Aglomeratie la pasapoarte (c) eMM.roVezi VIDEO
Maramuresenii care vor sa isi faca urgent un pasaport trebuie sa se inarmeze cu rabdare, in aceste zile, sau sa solicite serviciile punctelor mobile de lucru deschise in judet. La Serviciul de Pasapoarte din Baia Mare e din nou imbulzeala, iar reprezentantii institutiei se asteapta ca in perioada urmatoare numarul solicitarilor sa se dubleze, pentru ca e perioada concediilor, cand mii de persoane vor sa isi rezolve rapid actele pentru calatorii in strainatate.

Oficialii de la pasapoarte spun ca aglomeratia poate fi evitata, dar ca foarte multi maramureseni nu stiu ca pot sa isi faca rost usor de documente, fara sa mai piarda timp cu drumurile si cozile din Baia Mare. Unul dintre serviciile cele mai importante este acordat de catre consulatele romanesti din strainatate, unde se preiau cereri pentru emiterea actelor de calatorie. Avantajul este ca nu trebuie sa faca un drum pana in tara nici ca sa isi ridice pasapoartele, pentru ca acestea sunt trimise tot la consulate.

„Avem, de la 1 ianuarie pana in prezent, peste 4.000 cereri depuse in strainatate, deci oamenii isi ridica pasapoarte tot de acolo, nu vor mai veni la noi. De asemenea, vorbim de cele doua puncte de lucru mobile care s-au deschis pe raza judetului Maramures – si anume la Sighetu Marmatiei, cu preluare si eliberare miercurea, respectiv la Borsa, cu preluare si eliberare joia”, a declarat pentru eMaramures seful Serviciului de Pasapoarte, Mircea Ene.

Varful de solicitari pentru schimbarea si intocmirea pasapoartelor va fi atins, in Maramures, peste cateva saptamani. An de an, luna august aduce probleme la Serviciul de Pasapoarte pentru ca numarul solicitarilor trece de 200 in fiecare zi.

Numarul solicitarilor de pasapoarte a crescut undeva cu 30-40% in prezent, dar este in continua crestere. In luna august, cand este varful, o sa avem probabil 200-250% fata de o perioada normala a anului. In prezent, ne apropiem de 100 de cereri pe zi. Avem cam 60-70 cereri, iar ele vor creste ajungand la 200, nepunand la socoteala cele preluate la punctele de lucru mobile si la consulate”, a mai spus Mircea Ene.

Pasapoartele electronice se elibereaza in cel mult 30 zile de la depunerea cererilor, iar costul unui astfel de document de calatorie este 244 de lei. In plus, se percepe o taxa consumara de 32 de lei pentru cei care solicita actele in strainatate. O alternativa este pasaportul simplu temporar, care se elibereaza in cel mult trei zile lucratoare, iar taxele sunt de 87 lei, respectiv aceeasi taxa consulara de 32 de lei.

Sursa: Andrei Gherghel