GHID - AGENDA ZILEI

AGENDA – Se intampla la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare in perioada 5-9 octombrie 2015

Luni, 5 octombrie, intre orele 10:00 – 12:00, in Sala de conferinte, sub egida „Profesie si profesionalism – bilioteca intre misiune si pasiune”, la sediul Bibliotecii Judeteane „Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc colocviul profesional anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramuresene.

Evenimentul, cu o agenda bogata, va avea pe ordinea de zi urmatoarele puncte:
• Cuvant de deschidere – Dr. Teodor Ardelean, director Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare;
• Permanenta lui Nicolae Steinhardt – Dr. Florian Roatis, cercetator stiintific Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare;
• Festival de povestiri digitale – Corina Sandor-Martin, bibliotecar Compartimentul Relatii publice. Studio Video;
• Cursuri si activitati recreative la sectia pentru copii – Corina Span, sef serviciu Sectia pentru copii;
• Nicolae Steinhardt: „Daruind vei dobandi” (prezentare CD) – Radu Horvath, bibliotecar sectia Multimedia;
• Idei si resurse utile pentru activitatea de biblioteca – Valentina Rotaru, bibliotecar coordonator American Corner;
• Concluziile colocviilor profesionale zonale – Ioan Neamtiu, bibliotecar metodist.

De asemenea, in cadrul colocviului, va avea loc premierea bibliotecarilor merituosi, care s-au remarcat pe parcursul anului metodic 2015.

Dezbaterile, legate de ordinea mai sus enumerata, se vor purta in jurul personalitatii lui Nicolae Steinhardt, care ar putea fi adoptat ca patron spiritual al bibliotecarilor maramureseni, avand in vedere preocuparile sale legate de organizarea bibliotecii de la Manastirea Rohia. Manifestarea va fi insotita de o expozitie de carte, dedicata lui Steinhardt, cu o parte din volumele care se regasesc in colectia Bibliotecii Judeteane „Petre Dulfu”.

Cum satisfactia maxima a bibliotecarilor este data, in principal, de carte si de difuzarea acesteia, nu putea lipsi si oferta editoriala prezentata de
Elisabeta Moldovan, referent difuzare carte la SC Mara-Libris S.A. Baia Mare; Silviu Hodis, director general al Editurii „Galaxia Gutenberg” Targu Lapus; Aurel Stefanachi, director al Editurii „Tipo Moldova” Iasi.

Marti, 6 octombrie, intre orele 9:00 – 11:00, in Sala de conferinte, cu ocazia Zilei Internationale a Educatiei (5 octombrie 2015), Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”, Sectia pentru copii, in colaborare cu Scoala Gimnaziala „Nichita Stanescu” organizeaza o dezbatere pe marginea cartii „Eu sunt Malala”, profesor coordonator Simona Banica, cu participarea claselor a VII-a (A si B) de la Scoala Gimnaziala „Nichita Stanescu”.

Momentul se doreste a fi unul interactiv, centrat pe importanta educatiei in tarile arabe. De asemenea, vor fi oferite detalii despre intalnirea dintre Malala si Obama printr-o prezentare power point.

Miercuri, 7 octombrie, intre orele 9:00 – 15:00, in Sala de conferinte, Asociatia „Team for Youth” in colaborare cu Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, Asociatia Autism Baia Mare si Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” organizeaza Conferinta nationala cu privire la voluntariat.

In perioada 28 septembrie – 23 octombrie, Asociatia „Team for Youth” impreuna cu Asociatia Autism Baia Mare, vor fi parteneri in cadrul Caravanei Nationale „Pune Orasul TAU pe Harta Voluntariatului”, care are drept scop prezentarea si promovarea instrumentelor si a oportunitatilor care vin in sprijinul organizatiilor neguvernamentale ce lucreaza cu voluntarii si, de asemenea, in sprijinul persoanelor care doresc sa desfasoare activitati de voluntariat.
Caravana este realizata de Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si se va desfasura in 11 orase ale tarii (Bucuresti, Bacau, Iasi, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Craiova, Brasov, Constanta). Evenimentul din Baia Mare va fi organizat in data de 7 octombrie.

Tot miercuri, intre ele 12:00 – 14:00, in Salonul Artelor, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures in colaborare cu AJOFM Cluj, Asociatia Inceptus Romania si Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” organizeaza o actiune locala in cadrul proiectului „Skills for jobs”, POSDRU/160/2.1/S/141384.

La eveniment vor participa: inspectori scolari, directori ai unitatilor de invatamant liceal din Maramures, cuprinse in proiect, reprezentanti ai autoritatilor locale, reprezentanti ai media, reprezentanti ai agentilor economici din judet.

Sursa: Emm