Sanatate

AFECTIUNE – INVALIZI – Hipotiroidia prin deficit de iod, o boala specifica judetului Maramures

Control tiroidaDaca numarul mare de pensionari pe caz de boala din Maramures a atras atentia autoritatilor, trezind suspiciunea ca nu in toate cazurile ar fi vorba de afectiuni adevarate, specialisti din cadrul expertizei medicale si recuperarea capacitatii de munca sustin contrariul. Ei apreciaza ca foarte multi dintre maramuresenii incadrati in diferite grade de invaliditate sufera de boli direct legate de relieful judetului nostru si de conditiile de mediu in care traiesc. O pondere foarte mare o au cazurile de invaliditate cauzate de bolile endocrine.

In Maramures exista 29.456 de persoane invalide, dintre care 1.612 sunt incadrate in gradul I de invaliditate. Alte 19.076 de persoane sunt incadrate in gradul II, iar 8.768 au gradul III de invaliditate. Dintre acestea, in anul 2008, 2.176 de persoane erau incadrate intr-un grad de invaliditate din cauza hipotioroidiilor prin deficit de iod.

Specilistii maramureseni arata ca numarul acestor afectiuni a crescut alarmant in Maramures, de la un an la altul. Daca in anul 2002, 1.265 de persoane erau incadrate in grad de invaliditate din cauza hipotiroidiei prin deficit de iod, in anul 2003, numarul lor a crescut la 1.799, pentru ca un an mai tarziu sa ajunga la 1.908, iar apoi la 1.995. In 2008, 2.176 de maramureseni erau incadrati in grad de invaliditate din cauza acestei boli.

Potrivit medicului primar in Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, dr. Tudor Bogdan Apan, prevalenta crescuta a bolilor endocrine, in special hipotiroidia cauzata de deficitul de iod, este caracteristica judetelor situate in partea interioara a Carpatilor Orientali, iar elementul comun este natura vulcanica a muntilor din zona. Asta pentru ca in zonele muntilor vulcanici, apa potabila este foarte saraca in iod.

„Am constatat, in timpul activitatii mele profesionale, ca majoritatea celor cu hipotiroidie, deci cu deficienta a glandei tiroide datorate deficitului de iod, au provenit din zonele in care se exploateaza minereuri neferoase si anume in zonele care au o origine orogenetica vulcanica. Si anume am stabilit in decursul timpului existenta a patru zone in judetului nostru, bazinul minier Ilba-Nistru, Baia Mare-Baia Sprie, zona Cavnicului si zona Baia Borsa, de unde provin majoritatea celor care sufera de aceste afectiuni”, a precizat dr. Tudor Bogdan Apan.

Hipotiroidia cauzata de lipsa iodului se manifesta prin transpiratii, lentoare in gandire, tegumente palide, gusa, tulburari cardio-vasculare, de ritm cardiac etc. Aceasta poate da si probleme psihice – tulburari de tipul agorafobiei sau a claustrofobiei – dar si crestere in greutate. Manifestarile psihice prezinta mai multe simptome, care pot evolua in timp, de la simple lentori in ideatie pana la stari de apatie sau tulburari grave de comportament; de la stari de somnolenta pana la insomnii ori de la tulburari tranzitorii de memorie pana la amnezii marcate. La copii, lipsa iodului duce la cretinism.

Medicului Apan spune ca primele studii s-au facut prin anii ’60, de catre Catedra de Igiena a Institutului de Medicina si Farmacie din Cluj Napoca. Atunci s-a stabilit ca exista o legatura intre continutul scazut de iod din apa din zonele muntilor vulcanici si numarul mare de hipotiroidii din aceste zone. Doctorul Apan a precizat ca hipotiroidia afecteaza de 20 de ori mai multe femei decat barbati.

„Sex ratio ar fi de un barbat la 20 de femei. Este o boala cu predominanta la femei, nu stim de ce, probabil in contextul hormonal general”, a aratat el.

Medicul a mai atras atentia ca aceasta boala afecteaza starea de nutritie. „Bolnavele pot lua in greutate, dar acest fapt este determinat in general de imbibatia de lichid din tesut. Este o afectiune tipica pentru judetul nostru’’, a mai spus dr. Apan.

Potrivit sefului Oficiului Judetean de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Muinca din cadrul Casei Judetene de Pensii, dr. Tudor Bogdan Apan, in urma acestor studii s-au lansat actiuni de profilaxie a deficitului de iod, ulterior aparand si legislatia in acest sens.

„Nu s-au mai facut studii, dar s-au lansat actiuni de profilaxie a deficitului de iod, prin administrarea sarii iodate si a tabletelor de iodura de potasiu in scoli, la femei gravide, la copii institutionalizati, ulterior a aparut legislatia in domeniu, respectiv legislatia care reglementeaza iodarea sarii, care se aplica in ultimii ani”, a incheiat dr. Apan.
Sursa: Angela Sabau