Cultura

ADVERTORIAL – Festivalul portului, dansului si cantecului de pe Fisculas de la Dumbravita

Foto: Festival pe Fisculas - Dumbravita - UAC EuropeDaca traditiile autentice si folclorul sunt “pasaportul” pentru vesnicie, atunci Dumbravita are asigurat un loc in “cartea eternitatii”. Pentru locuitorii comunei, promovarea si pastrarea traditiilor fac parte din testamentul nescris pe care an de an il duc cu mandrie mai departe. Aceasta preocupare constanta este incununata de un evenimet anual, de amploare, devenit si el traditie: Festivalul portului, dansului si cantecului de pe Fisculas.

Din 2005, an de an, in prima duminica a lunii iulie, comuna Dumbravita se transforma intr-o adevarata scena in aer liber. Aici se aduna toata zona folclorica denumita Fisculas, adica satele cuprinse intre Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic si raul Lapus, pentru a-si promova traditiile si obiceiurile mostenite din strabuni in cadrul unui eveniment devenit traditie: “Festivalul dansului, cantecului si portului de pe Fisculas”.

An de an, festivalul a luat amploare si a tot crescut atat ca numar de participanti cat si ca numar si calitatea manifestarilor. Anul acesta, pe langa invitatii obisnuiti, ansambluri din judet, dumbravicenii au avut si oaspeti de seama din strainatate – din Ungaria si Ucraina.

Dupa parada traditionala si deschiderea oficiala, la care au luat parte, pe langa autoritatile locale si alti primari maramureseni, presedintele Consiliului Judetean Maramures – Zamfir Ciceu, vicepresedintii CJ – Emil Marinescu si Gabriel Zetea, subprefectul Pamfil Bercean, senatorul Liviu Titus Pasca si autoritatile locale din Ungaria si Ucraina.

Momentul festiv a fost urmat de un altul: premierea tinerilor care au implinit 18 ani si a cuplurilor care au sarbatorit nunta de aur.

De asemenea, in cadrul manfestarii a fost lansata cartea ”Monografia de pe Fisculas”, realizata de dr. Ilie Gherhes si Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie si Arta Populara. Si, pentru a completa paleta manifestarilor culturale a fost amenajata si o expozitie cu obiecte traditionale vechi din zona, organizata impreuna cu Muzeul Judetean de Etnografie, Arta si Folclor in cadrul scolii din Dumbravita.

Programul artistic a inceput cu ansamblurile din comunele Recea, Sisesti, Ieud, Gardani, Somcuta Mare, Ansamblul ”Tulnicul” al Casei de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare, Bicaz si Dumbravita. De asemenea, au evoluat pe scena toti solistii si instrumentistii din comuna, acompaniati de orchestra Ansamblului National Transilvania. De la ora 18.00 a intrat in scena Ansamblul National Folcloric ”Transilvania”. Printre invitatii de onoare s-au numarat Lavinia Goste, Sava Negrean Brudascu, profesorul Nelu Berci etc. Seara s-a incheiat cu un foc de artificii si o petrecere pe cinste.

Ca si anii trecuti, UAC Europe a sprijinit organizarea acestui eveniment. Iulian Gheorghe, directorul general al companiei, a spus ca actiunea face parte din amplul program de implicare in comunitate al UAC.

Noi, cei de la UAC, incercam sa rasplatim ospitalitatea, prietenia si caldura pe care ni le-au daruit dumbravicenii, prin proiectele de implicare in comunitate, care au fost si vor ramane o prioritate pentru noi. Alaturi de invatamant, protectia mediului, sprijinirea agriculturii si economiei locale si cresterea gradului de informare a populatiei, promovarea culturii si traditiei, fac parte din obiectivele noastre. Ca si anii trecuti, sprijinim si in acest an sarbatoarea de suflet a comunei. E modul nostru de a multumi comunitatii si de a le arata prietenia noastra si va asigur ca asa vom proceda si in viitor. Doresc sa felicit autoritatile locale si pe toti cei implicati in organizarea acestui eveniment”, a declarat directorul general al companiei.
Sursa: Advertorial