Turism

ADVERTORIAL – Egiptul este o poveste in sine, este istorie si speranta

 
 

Cristian Burtan, Sfara Tours Baia Mare
O scurta vizita in Egipt iti deschide apetitul pentru a descoperi o lume asa cum nu o vezi in media sau la televizor. Egiptul nu inseamna terorism, nu inseamna tulburare sociala, ci inseamna mai degraba o destinatie ce da spre exotic, inseamna oameni calzi si amabili, excesiv de amabili, inseamna contrast intre lumea turistica si realitatea cotidiana.

As incepe povestea despre Egipt relatandu-va scurta mea experienta traita acolo nu demult. Hotelurile de 4-5 stele sunt imbietoare, au un standard de calitate normal pentru lumea araba. O parere avizata te poate indruma fara gres catre un hotel bun. Stelele sunt relative, la fel ca si mitul ca alimentele provoaca indispozitii stomacale. Complet fals!

Apa provoaca acest lucru, dar nu pentru ca nu ar fi potabila, ci pentru ca organismul nostru, al europenilor, nu este obisnuit cu tipul de bacterii existente in apa lor. La fel cum nici arabii, egiptenii in speta, nu sunt obisnuiti cu apa noastra si ar putea avea probleme la consumul acesteia. 

Eu, personal, am mancat bine si nu am avut nic io problema timp de o saptamana. Hotelurile de top folosesc apa minerala plata inclusiv la prepararea supelor si a ciorbelor, tocmai din grija ca turistii sa nu aiba probleme. Cu putina precautie la consumul de gheata (procesarea acesteia fiind cu apa de la robinet), un aperitiv tare inainte de masa, cu siguranta problema indigestiei este ca si uitata. 

Turismul a scazut cu peste 60% in ultimii ani in Egipt si asta i-a afectat mult. I-a intristat si i-a facut sa inteleaga cat de important este sa oferi servicii in spatele destinatiei si a plajei. Nu e suficient sa ai o mare superba si mult soare, trebuie sa si intretii turistul si sa il faci sa revina. De aceea se observa o crestere a calitatii serviciilor in Egipt. Echipe intregi de animatie stau la dispozitia turistilor pentru a petrece timpul liber intr-un mod placut, receptionerii se dau de ceasul mortii sa rezolve orice problema, chelnerii nu contenesc sa te intrebe daca ti-a placut mincarea si daca mai servesti o bautura

Toate acestea in speranta unui bacsis, fie el si de 1 euro. Ca turist, nu trebuie sa te sperie aceasta oferire de bacsis, este o practica comuna in lumea araba si nu trebuie sa reprezinte o povara financiara, ci doar o atentie fata de angajatul care te va rasplati inzecit.

Receptionerul imi zambea mereu, camerista imi pregatea de fiecare data cand intram in camera cate un alt animal (nu as fi crezut niciodata ca poti avea iepuri si elefanti din prosop), iar chelnerul imi aducea, fara sa ma intrebe, bautura pe care stia ca o prefer. 

Egiptul are un atu: Marea Rosie. Este atat de diferita fata de oricare alta mare si atat de colorata… O culoare cum rar iti e dat sa vezi la o mare. Iar celor mai indrazneti, isi dezvaluie o parte din secretul ei bine ascuns in adincuri: bariera de corali.

 

Poate cel mai usor mod de a compara senzatia pe care o ai cand esti cu capul sub apa este aceea ca te simti ca un peste adevarat, ca o parte integranta a acestei imensitati de senzatii si minuni ce ti se dezvaluie privirii. 

Culori pe care nu ti le-ai inchipuit vreodata ca le poti vedea la un peste, miscari gratioase ale acestor inotatori desavarsiti, familii intregi de pesti care se misca in banc si pesti de toate culorile care inoata la un metru de tine, pur si simplu o minune. Aici, cu siguranta, il vezi pe Nemo (eroul copiilor din lumea Disney), iti poti alege orice tip de pestisor auriu ai vrea, ai pesti albastri, galben intens, verzi si portocalii, toti intr-un joc impresionant al culorilor, un joc pe care trebuie sa il incerci si de care va promit ca nu va veti satura. E un prim motiv pentru care m-as intoarce in Egipt. Desi istoria nu este punctul meu forte, daca ai norocul sa gasesti un egiptolog printre ghizi este imposibil sa nu te lasi prins in vraja cu care iti povesteste parca istoria omenirii. Egiptologul intalnit de mine povestea despre istoria tarii sale la fel de pasional ca si Nilul care umezeste pamanturile aride ale acestei tari atat de zbuciumate de-a lungul vremurilor… Voi continua povestea intr-un articol viitor, scriindu-va despre Nil, cheia vietii si valea Regilor. 

Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: George Cosbuc 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan , tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected]
Sursa: Advertorial