Turism

ADVERTORIAL – Amsterdam, orasul lipsit de prejudecati

Diana Ilut, Sfara Tours Baia Mare
Chiar daca este una dintre cele mai mici capitale din lume, Amsterdam, capitala Olandei, are toate avantajele unui oras mare: cultura bogata si diversa, viata de noapte intensa, restaurante internationale si nenumarate obiective turistice, fiind considerat unul dintre cele mai romantice si frumoase orase din Europa.

Construit la sfarsitul secolului al XII-lea, pe raul Amstel, pe 90 de insule unite prin 1.300 de poduri, deasupra a 100 km patrati de apa, Amsterdam-ul este asemanat cu Venetia. Spre deosebire de Venetia, orasul este mult mai cosmopolit, atmosfera fiind una relaxata si complet lipsita de prejudecati.

Muzeele din Amsterdam sunt printre principalele atractii turistice. Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Casa Annei Frank si Muzeul Stedelijk sunt cele mai populare alegeri, dar mai sunt si alte muzee mici interesante. Exista nu mai putin de saptezeci si cinci de muzee in Amsterdam, care atrag aproape sapte milioane de vizitatori in fiecare an. Alaturi de muzeele clasice, cei interesati pot gasi muzee moderne dedicate teatrului, fotografiei, filmului, presei, dar si muzee unice in lume, precum Muzeul dedicat berii Heineken, Muzeul Ajax Arena Tours sau Muzeul Houseboat. Iar Amsterdam nu ar fi Amsterdam fara muzee precum Muzeul Sexului sau cel al Torturii. 

Dupa zece ani de renovari, Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai mari muzee de arta ale lumii, a fost redeschis in aprilie 2013 de catre Regina Beatrix a Olandei. Cu peste 8000 de lucrari, inclusiv cele semnate de Rembrandt, Vermeer si Rubens, muzeul este astazi unul dintre cele mai cautate obiective turistice pentru pasionatii de arta si nu numai.

   

Nu trebuie ratat nici Muzeul dedicat lui Van Gogh, unde sunt expuse cele mai bune lucrari ale sale, alaturi de o biografie excelenta a vietii sale. Muzeul este amenajat in ordine cronologica, incepand cu primele lucrari ale sale. De asemenea, turistii pot vedea aici lucrari semnate de renumitii Monet, Manet, si Matisse. 

Pentru copii exista Centrul Stiintific NEMO, un muzeu interactiv de stiinta si tehnologie, amenajat intr-o cladire in forma de barca. Muzeul National Maritim este, de asemenea, un obiectiv ce trebuie vizitat, mai ales ca detine o replica a navei olandeze Amsterdam scufundata in anul 1749 in Canalul Manecii

Piata Dam este considerata inima orasului, fiind martora la multe dintre dramele istorice desfasurate de-a lungul anilor. Palatul Regal (Koninklijk Paleis), care domina piata, a fost initial folosit ca primarie, iar fatada sa clasica cu sculpturi fine a fost destinata sa glorifice orasul. In contrast cu istoria sa tumultoasa, piata este acum un loc linistit, fiind casa sutelor de porumbei care se aduna la picioarele turistilor. In acest oras niciun obiectiv nu e prea departe, iar pentru o experienta locala autentica este recomandata bicicleta ca mijloc de deplasare. Nicio vacanta in Amsterdam nu este completa fara o croaziera. Croazierele sunt o modalitate foarte populara de a admira orasul si din aceasta perspectiva. Acest tur este fascinant ziua si feeric si romantic noaptea, atunci cand multe dintre case si poduri sunt luminate.

Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: str. George Cosbuc nr. 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan, tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected]  

Sursa: Advertorial