Comunitate

ADMITERE – Sute de locuri au ramas neocupate in liceele din Maramures (VIDEO)

Vezi VIDEO
O oferta generoasa au pregatit institutiile scolare din Maramures pentru cei care vor intra toamna aceasta in clasa a IX-a. La nivel de judet au fost rezervate 4.900 de locuri, dar numai 87% din ele au fost ocupate in urma primelor doua repartizari computerizate destinate absolventilor de generala. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) dau asigurari ca efectul nu va fi resimtit, totusi, la nivelul dascalilor din sistem, carora le vor fi asigurate orele.

Cea de-a doua repartizare computerizata la licee s-a desfasurat la inceputul acestei saptamani. Numarul elevilor maramureseni declarati admisi in clasa a IX-a in urma acestei etape este extrem de mic iar oficialii ISJ au aratat ca, in aceste conditii au ramas libere peste 600 de locuri.

In etapa a doua s-au inscris doar 21 de elevi, deci, in prezent, s-au inscris 4.272 de elevi. In clasa a VIII-a au fost aproximativ 4.800 de elevi. Noi am cerut 4.900 de locuri, din care mai avem 634 de locuri. Etapa a III-a va fi abia dupa corigente – sa aiba acces si copiii nu au participat la aceste etape”, a aratat inspectorul scolar adjunct din cadrul ISJ Maramures, Susana Vlaicu.

Din datele prezentate de inspectorat exista aproximativ 250 de elevi care nu au situatia scolara incheiata pentru clasa a VIII-a. In privinta celor aproximativ 400 care pot sa ramana neocupate, reprezentantii institutiei au mentionat ca acestea nu ar trebui sa afecteze normele didactice.

„Eu cred ca niciun profesor nu va ramane fara post, pentru ca fiecare director, cand si-a facut proiectul de incadrare, s-a gandit la acest lucru. Si chiar daca ramane, fiind vorba de mobilitatea personalului didactic, exista o serie de etape urmatoare prin care se pot rezolva aceste situatii. Speram ca nu va fi nicio problema. Ca posibilitate exista, dar in realitate sa speram ca nu vor fi cazuri”, a mai precizat Susana Vlaicu.

Inspectorii scolari atrag atentia parintilor sa fie foarte atenti cand completeaza fisele de inscriere ale copiilor lor pentru ca exista cazuri de elevi care s-au trezit la un liceu pe care nu il doreau, desi existau locuri libere si in unitatile de invatamant preferate de ei. Recomandarea e ca primele optiuni sa reflecte liceele dorite de absolventi.

Inscrieri speciale, pentru seral, se desfasoara incepand de astazi, 24 iulie, si pana in 26 iulie, iar o a treia etapa de repartizare computerizata e programata pentru perioada 6 – 7 septembrie.
Sursa: Gabriela Kuhajda