Actualitate

ACUZATII – Fermier din Satu Nou de Jos acuzat ca isi ingrasa porcii pe rampa de gunoi din Baia Mare (VIDEO)

 Foto: rampa de gunoi Baia Mare (c) eMaramures.ro
 Foto: la pascut pe rampa de gunoi - Baia Mare

Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Mai multe institutii publice din Maramures au intrat in alerta dupa ce un localnic din Satu Nou de Jos a reclamat ca un crescator de porci din localitate isi ingrasa animalele pe rampa de gunoi iar apoi le vinde pentru consum fara sa aiba avize. Persoana care a sesizat situatia a realizat inclusiv o filmare ca sa isi poata proba reclamatia. In imagini, acesta a surprins o turma de porci care se indreapta spre sat venind din directia gropii de gunoi. Proprietarul animalelor a negat acuzele, insa reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures care i-au verificat gospodaria au gasit indicii ca porcii ar fi putut ajunge pe groapa de gunoi. 

In reclamatia inaintata mai multor institutii publice cu abilitati de control pe linie sanitara, reclamantul a precizat ca noapte de noapte zeci de porci sunt lasati liberi pe rampa de gunoi a municipiului, fiind readusi in cotete spre orele diminetii. Situatia nu este una noua, pentru ca au mai fost cazuri de acest fel. De altfel, pe gardurile care imprejmuiesc rampa sunt afise care avertizeaza asupra pericolului biologic pe care il reprezinta zona.

“Omul respectiv pleaca la pasunat cu porcii in jurul orei 3.30 – 4.00 unde sta pana dimineata la 6.00, cand se intoarce acasa. Este inadmisibil ca aceasta carne de porc sa ajunga sa fie consumata de cetatenii din Baia Mare. Este cat se poate de grav iar omul ignora cu desavarsire acest pericol”, a declarat Sorin Gaje, cel care a sesizat autoritatile in legatura cu acest caz.

In partea dinspre Satu Nou de Jos a rampei poate fi vazuta o adevarata carare care duce catre muntii de gunoaie. In noroiul din zona se pot vedea de altfel urme care par a fi de porc. Specialisti din cadrul DSV Maramures au efectuat un control la ferma lui Dumitru Hausi, iar toate actele au fost in regula. Cu toate acestea, inspectorii institutiei au facut verificari si in magazine insa nu a fost descoperita nicio problema. 

”Colegii mei mi-au relatat ca animalele prezentau urme de noroi, ceea ce ma duce cu gandul ca au parcurs un drum pana undeva. Eu nu spun pana unde… Ideea ar fi ca noi sa fim sesizati in momentul in care porcii se gasesc pe groapa de gunoi ca sa putem identifica animalele si sa putem proba faptul ca sunt porcii acestui cetatean”, a declarat Vasile Pop, director executiv al DSV Maramures.

Contactat telefonic, Dumitru Hausi, proprietarul celor 35 porci, a explicat ca nimic nu este adevarat. El a spus ca animalele sunt furajate doar in incinta gospodariei, iar pe rampa de gunoi nu au pasit niciodata.

Cei de la DSV pot sa amendeze proprietarul in situatia in care porcii vor fi descoperiti pe groapa de gunoi, caz in care animalele vor fi eutanasiate. Pentru a lua insa aceste masuri, reprezentantii institutiei trebuie sa organizeze un flagrant.
Sursa: Andrei Gherghel