Actualitate

ACTUALIZARE – VIJELIE – O furtuna puternica a provocat pagube in Baia Mare si Tautii Magheraus (GALERIE VIDEO si FOTO)

 Foto: vijelie Baia Mare (c) eMaramures.ro
 Foto: vijelie Baia Mare (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO – umbrela in copac
Vezi
VIDEO – grindina in Baia Mare
Vezi VIDEO – case distruse de vijelie
Vezi VIDEO – editat
Vezi
GALERIE FOTO

Vantul puternic a rupt, in dupa-amiza zilei de azi, 12 iunie, mai multi copaci si panouri publicitare si a smuls acoperisurile de pe mai multe case din zona Dura si Metro, la iesire din Baia Mare spre Tautii Magheraus. Oamenii au spus ca vijelia s-a pornit din senin, iar in cateva minute a distrus tot ce a intalnit in cale. De o parte si alta a drumului national s-au putut vedea urmele furtunii, crengi si bucati din panouri fiind aduse de vant in mijlocul soselei. Mari stricaciuni s-au semnalat in zona rezidentiala de langa Metro, unde mai multe imobile au fost dezvelite, sarpantele si structurile de lemn ale acestora fiind afectate.

Oamenii au fost neputinciosi in fata vijeliei care le-a distrus agoniseala, mai ales ca, in ciuda asigurarilor care si le-au facut pentru case, au fost constienti ca nu vor reusi sa isi acopere pagubele. In zona Metro, peisajul a fost dezolant in urma scurtei furtuni. Acoperisurile au fost luate pe sus de parca ar fi fost niste pene si trantite in mijlocul curtilor ori chiar peste alte case, in curtea unui baimarean inclusiv un zid de sustinere a fost facut praf dupa ce peste el au cazut bucati de eternit.

“Nu a durat decat vreo 10 minute, dar a fost suficient. A venit cu gheata, cu vant puternic… Mie mi-a luat acoperisul, plus ca a fost afectata si casa vecinului. Nici nu stim ce vom face. Noi avem asigurare pe casa, dar acoperisul l-am facut noi, nu am angajat o firma pentru asta”, a spus una dintre proprietarele caselor afectate. Aceasta aproape ca nu a avut reactie cand s-a vazut cu mormanul de placi de azbociment, grinzi de sustinere si moloz in mijlocul curtii.

Nu a fost singura casa afectata, pentru ca si in gospodariile din vecinatate situatia a fost similara. Aproape in fiecare curte s-au putut observa fie hornuri daramate de vant, fie antene de satelit smulse de pe case si aruncate cat colo, dar mai ales sarpante distruse integral sau partial. Pagubele au fost insemnate, acestea inregistrandu-se si pe domeniul public, unde copacii au fost rupti sau scosi din radacina.

Baimarenii nici nu au stiut cui sa anunte situatia, ulterior fiind alertate autoritatile locale in legatura cu distrugerile semnalate langa Metro.

De asemenea, probleme au fost semnalate si in Baia Mare, unde s-a cerut interventia Electrica dupa ce mai multe linii de curent au fost avariate de vant. Echipele societatii de furnizare a energiei electrice au fost trimise pe teren pentru a remedia defectiunile semnalte pe strazile Ciocanului si Horea.

Un cititor al ziarului electronic eMaramures.ro, Cosmin Chertite, a surprins si imagini mai aparte din timpul furtunii iscate in Baia Mare, mai precis in zona autogarii, unde o umbrela de pe terasa unui local a fost ridicata de vant si… cocotata tocmai in varful unui copac. De asemenea, Vlad Pustai, a filmat ploaia cu grindina cazuta in Baia Mare, in jurul orei 17.15.

Ii asteptam si pe alti cititori ai eMaramures.ro sa intre in actiune si sa ne semnaleze evenimentele care se petrec sub ochii lor. Puteti trimite text, foto, video pe adresa redactiei: [email protected] . De asemenea, puteti sa ne semnalati un eveniment oricand sunteti martorii unei stiri si la numarul de telefon 0753.151.650, unde va va raspunde un reporter eMaramures.

O avertizare de cod galben de fenomene meteorologice periculoase le-a fost transmisa autoritatilor maramuresene in cursul dupa-amiezii de azi, 12 iunie, reprezentantii Centrului Meteorologic Regional Transilvania mentionand ca pot sa apara intensificari de vant care pot lua aspect de vijelie. In avertizare s-a facut referire la localitatile Farcasa, Baia Mare, Ardusat, Recea si Satulung. De asemenea, meteorologii au mentionat ca precipitatiile vor fi insotite de grindina.
Sursa: Andrei Trif