Externe

ACTUALIZARE – GRECIA – VOT – Grecii voteaza pentru alegerile legislative

Foto Alegeri GreciaBirourile de votare in Grecia s-au deschis azi, 17 iunie, la 07h00 (04h00 GMT) pentru alegeri legislative test, care capata alura unui referendum asupra euro si care vor servi la determinarea viitorului tarii aflate in criza, agravata in zona monetara europeana, comenteaza AFP.

Biroruile de vot se vor inchide la 19h00 (16h00 GMT), ora la care va fi publicata prima estimare a rezultatului scrutinului, bazata pe un sondaj la iesirea de la urne in cadrul acestor alegeri urmarite cu mult interes in lumea intreaga.

Cei circa 9,9 milioane de greci inscrisi pe listele electorale sunt invitati sa departajeze cele doua principale partide care concureaza, Noua Democratie (de dreapta), care garanteaza mentinerea Greciei in zona euro cu conditia unor modificari in memorandumul semnat intre Atena si creditori, si Syriza (stanga radicala), care tocmai a inceput sa ceara renegocierea pactului dupa ce sustinuse saptamani la rand abandonarea lui.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale aparute in urma cu 15 zile, cele doua partide sunt egale in preferintele alegatorilor. Sondaje neoficiale anticipau joi o victorie a dreptei cu un avans de 10 % in primul tur.

Alegatorii greci au fost avertizati – mai mult sau mai putin direct de numerosi responsabili europeni – asupra rezultatului votului lor.

Renuntand la neutralitatea afisata pana acum, cancelarul german Angela Merkel a estimat sambata ‘important’ ca grecii sa aleaga duminica o majoritate care sa respecte angajamentele tarii in domeniul austeritatii.

Intr-o tara polarizata, aceasta echivaleaza cu sustinerea orientarii de dreapta a lui Antonis Samaras, care se prezinta ca un garant al ancorarii tarii in zona euro fata de stanga radicala a lui Alexis Tsipras, oponent declarat austeritatii si reformelor impuse de Greciei.

Christine Lagarde, director general al FMI, a considerat si ea ‘importanta’ ‘reluarea dialogului’ de saptamana viitoare cu Atena. Ea a indicat necesitatea de a ‘readuce conturile la zi’ dupa saptamanile de vid politic de dupa scrutinul din 6 mai care nu a fost in masura sa asigure o majoritate.

Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker i-a invitat la randul sau pe greci ‘sa fie constienti’ de ‘efectul devastator’ pe care l-ar avea iesirea tarii lor din zona euro si a UE

ACTUALIZARE: Dreapta si stanga radicala sunt aproape la egalitate in urma alegerilor din Grecia. Partidul de dreapta proeuropean Noua Democratie devansa cu doar 0,5 puncte scorul partidului radical de stanga Syriza, care se opune austeritatii, potrivit unui sondaj difuzat de televiziunile grecesti duminca seara dupa inchiderea birourilor de votare, in urma unui scrutin crucial, relateaza AFP.

Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea “garantul” mentinerii tarii in zona euro si care sustine totodata necesitatea “renegocierii” planului de austeritate dictat de creditorii tarii, UE si FMI, este creditata cu un scor intre 27,5 si 30,5%, in timp ce Syriza, care sustine “o anulare a acestui plan”, este creditata cu un scor de 27-30%.
Sursa: Agerpres, Mediafax