Actualitate

ACTUALIZARE – DESCINDERI – Hoti din TIR-urile aflate in mers, ridicati cu mascatii din mai multe judete ale tarii (VIDEO)

 Foto: hoti din TIR (c) eMaramures.ro
 Foto: hoti din TIR (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au destructurat cea mai importanta grupare infractional organizata, din zona Urziceni – Afumati, specializata in comiterea de infractiuni de furt cu consecinte deosebit de grave, de bunuri transportate in autocamioane TIR, in timpul deplasarii pe rutele de transport rutier. Procurorii DIICOT au inceput in dimineata zilei de azi, 12 iunie, 20 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Ilfov, Alba Iulia si in municipiile Bucuresti si Hunedoara, la imobile apartinand membrilor gruparii.

Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membrii familiei lui Santer Porumbita, 37 de ani, din comuna Afumati, jud. Ilfov, care au actionat impreuna cu alte persoane, inclusiv cu un fost membru al clanului Camatarilor – Danut Ion zis ”Dan Jeg” – aflat in prezent in stare de arest in executarea unei pedepse dispuse anterior.

Ancheta vizeaza 15 persoane, care, in perioada martie-mai 2012, au sustras, pe timp de noapte si prin efractie, diverse marfuri din autovehicule de transport marfa, aflate in miscare, in timpul deplasarii acestora pe drumuri nationale, cu precadere pe raza judetelor Valcea, Alba, Sibiu si Hunedoara.

Membrii gruparii foloseau o metoda utilizata si pe autostrazile din occident. Astfel, autovehiculele TIR, aflate in mers, erau incadrate in trafic de alte autovehicule, apartinand invinuitilor, din care un prim autoturism circula in fata TIR – ului vizat pentru a incetini deplasarea acestuia, iar un altul aflat imediat in spatele TIR-ului, circula cu luminile stinse, pentru a asigura transportul celorlalti complici.

Unul dintre invinuiti, aflat in acest ultim autoturism, asigurat in dispozitive special realizate, urca pe capota si actiona prin taierea sigiliilor si fortarea usilor din spate ale TIR-ulor, sustragand bunurile transportate.

Marfurile sustrase – aparate TV, tigari, cafea sau alte bunuri usor vandabile, erau preluate de alti invinuti, aflati in autoturism si incarcate intr-o autoutilitara, fiind depozitate ulterior in doua locatii detinute de catre invinuiti, dupa care erau comercializate in municipiul Bucuresti, in zona pietei Obor. In aceasta modalitate, membrii gruparii au cauzat un prejudiciu total de peste 300.000 de euro.

”La sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 20 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale. In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de „initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat” prev. de art. 7 al. 1 și 3 din Legea nr. 39/2003 și „furt calificat cu consecinte deosebit de grave” prev. de art. 208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i si al.4 C.p.”, s-a aratat intr-un comunicat de presa al directiei.

Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR- Directia de Investigatii Criminale. Activitatile de suport au fost realizate cu sprijinul lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane.
Sursa: Mediafax