Comunitate

ACTUALIZARE 6 – ALEGERI – TURUL 2 – Virgil Pruna a castigat un nou mandat de primar in Miresu Mare (GALERIE VIDEO si FOTO)

 Foto: alegeri Miresu Mare - turul 2 - balotaj (c) eMaramures.ro
 Foto: alegeri Miresu Mare - turul 2 - balotaj (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO – declaratiile alegatorilor
Vezi
VIDEO – scandal la alegeri
Vezi VIDEO editat – scandal la urne
Vezi
GALERIE FOTO

Vezi VIDEO rezultate finale
In comuna Miresu Mare, alegatorii s-au prezentat azi, 24 iunie, la vot ca sa decida cine ii va conduce in urmatorii patru ani. In localitatea maramureseana s-a inregistrat o situatie unica la nivel national dupa scrutinul din 10 iunie, primii doi candidati la postul de primar obtinand un numar egal de voturi. In conditiile balotajului, s-a organizat turul doi al alegerilor intre primii doi candidati – primarul in functie Virgil Pruna, de la PNL, si contracandidatul sau Ioan Maties, reprezentant al PDL. Ca si un urma cu doua saptamani, sectiile de votare din Miresu Mare s-au deschis la ora 7.00, iar pana la ora 21.00 alegatorii s-au putut prezenta la urne.

Presedintele BEJ, judecatoarea Virginia Pop, a declarat ca toate sectiile de votare constituite in circumscriptia electorala Miresu Mare au fost deschise la ora 7.00, iar desfasurarea procesului electoral pentru alegerea primarului comunei a inceput fara probleme. In listele electorale permanente de la Miresu Mare pentru aceste alegeri au fost inscrisi 3.886 de alegatori cu drept de vot. Copiile listelor electorale permanente au inclus 3.791 de alegatori cu drept de vot.

Alegere grea la Miresu Mare
Unii dintre alegatorii rechemati la urne chiar de Sanziene au fost in mare dilema, cum a fost si cazul unui batranel care cu greu s-a pornit de acasa inspre sectia de votare, nestiind pe cine sa puna stampila. “Am venit sa-mi exprim si eu votul pentru doi prieteni de-ai mei. M-am gandit sa nu vin, pentru ca amandoi mi-s prieteni. Totusi, m-am gandit ca unu, cu un gram, doua, cantareste mai mult decat celalalt. Indiferent cu care voi vota, voi avea o strangere de inima pentru cel pe care nu l-am votat. Venind incoace, pe bicicleta, totusi m-am hotarat cu cine sa votez”, a spus Ion Farcas.

Pentru alti localnici nu a fost tot atat de dificil. “Am venit cu gandul sa iasa un primar care a fi mai bun, asta am dori toti. Vorba aceea: Pentru ce-i primar? Sa faca pentru comuna ceva care sa se cunoasca, nu numai ca oi fi primar sa iau salar. Cum a putut sa fie egalitate in primul tur, nu stiu, cumva a fost. Dar acuma sunt numai doi, ori tanga ori manga”, a aratat Ioan Maries.

Miresenii nu au parut deranjati ca mai trebuie sa vina o data la urne. Din contra, pe unii i-au mai mobilizat alegerile cu bis. “Am venit pentru a doua oara sa ne alegem primarul. Sa iasa cine a iesi, numai sa faca si pentru noi. Ce ne supara mai tare ii canalizarea. S-au facut multe prin alte parti, si noi am tot ramas”, a aratat una dintre alegatoare, Reghina Durus.

Voci ridicate in sectia de votare
In prima parte a zilei, votarea s-a desfasurat fara incidente. Dupa incheierea slujbei religioase, cand sectiile de vot au inceput sa se aglomereze, tensiunea a crescut, tinand cont si de miza mare, iar in Miresu Mare s-a inregistrat un scandal, aplanat insa de jandarmi. Candidatul PDL la primarie, Ioan Maties, a reclamat ca a fost injurat de un alegator prezent in sectia de votare.

Barbatul, Vasile Mogos, indicat ca fiind membru al USL, a fost invitat sa paraseasca incinta, iar acum risca sanctiuni contraventionale. Alegatorul a negat ca l-ar fi injurat pe Maties, precizand ca a ripostat doar cand democrat-liberalul i-a reprosat ca sta langa sectia de votare pentru a-i influenta pe alegatorii care vin la urne.

“Aceasta campanie electorala, din nefericire, astazi, dupa ce a fost atat de curat dusa pana in aceasta clipa, ati vazut… Domnia lui a acceptat o asemenea injosire. In fata bisericii, este normal?! Conform legislatiei in vigoare, nu avea voie sa stea in aceasta zona si eu l-am rugat frumos sa plece. A stat aici mai mult de 5 minute, cat permite legea. Este angajat de domnul Pruna la Camera Agricola si are o singura realizare de cand a fost angajat: a facut campanie domnului Pruna”, a reclamat candidatul Ioan Maties, cu referire la Vasile Mogos.

Candidati si alegatori tensionati
Maties a reclamat ca diferite persoane i-au facut campanie lui Virgil Pruna in ziua alegerilor, atat astazi, cat si in primul tur de scrutin. El nu a depus insa vreo sesizare la biroul electoral si nici la politie.

Pe de alta parte, contracandidatul lui Maties, primarul in functie Virgil Pruna, a spus ca nu are niciun amestec in scandalul izbucnit la sectia de votare. “Nu stiu care a fost discutia intre dansii, probabil ca e si tensiunea. Nu am fost atent sa vad ce au discutat, io fi spus ca sa plece de aici sau asa ceva. Dupa cum stiti, consilierii locali care au fost candidati in primul tur n-au ce sa stea la o distanta mai mica de 500 de metri de sectia de votare. Sunt o gramada de oameni care stau aici ca sa influenteze electoratul”, a spus Virgil Pruna.

Cel de la care a pornit totul a fost indepartat de langa sectia de votare, un jandarm punandu-i in vedere ca incalca legea si risca sanctiuni. “Am fost provocat de domnul Maties. Mi-a spus sa plec de pe aici, ca nu am ce cauta aici. Eu am venit frumos la vot, dar i-am zis ca ma duc. Cum sa-l injur?! Era culmea sa-l injur…”, a explicat Vasile Mogos dupa incidentul in care a fost implicat.

Miresenii s-au mobilizat si pentru turul 2
La ora 15.00, 31% din totalul alegatorilor din Miresu Mare s-au prezentat la urne, potrivit informatiilor prezentate de catre presedintele Biroului Electoral Local, Mariana Miravitchi. Cea mai mare prezenta s-a inregistrat la Miresu Mare si Iadara, unde 469, respectiv 255 de persoane votasera pana la ora 15.00. La polul opus s-au aflat alegatorii din Lucacesti si Danesti, pe la urne trecand 103, respectiv 120 de localnici. Presedintele biroului de circumscriptie a mentionat ca nu s-au mai inregistrat niciun fel de incidente pe durata procesului electoral.

La alegerile din 10 iunie s-au prezentat la urne pentru a-si exprima optiunile electorale 2.339 de alegatori. In urma votului, au fost atribuite cele 15 mandate de consilieri locali (sase castigate de USL, sase de catre PDL, doua au revenit PER si unul la PP-DD), dar s-a inregistrat si balotaj la primarie, ajungandu-se la ziua decisiva de Sanziene.

Numaratoarea inversa a inceput
Presedintele BEJ Maramures, Virginia Pop, a declarat ca la ora 21.00 au fost inchise toate cele sase sectii de votare din comuna Miresu Mare, iar procesul electoral s-a incheiat. De asemenea, aceasta a precizat ca la Biroul Electoral Judetean a fost depusa o sesizare, de catre organizatia PDL Miresu Mare, in care au fost semnalate activitati de continuare a propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale. Sesizarea a fost trimisa Inspectoratului de Politie a Judetului Maramures care urmeaza sa se pronunte in legatura cu masurile ce trebuie luate.

De multe emotii au avut parte cei doi candidati pentru ca dupa numararea voturilor exprimate in trei din cele sase sectii de votare diferenta dintre ei a fost foarte mica. Dupa centralizarea datelor din mai multe sectii, balanta s-a inclinat spre primarul din functie, Virgil Pruna.

Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie, Mariana Miravitchi, a declarat ca pana la ora 1.00 s-au intocmit procesele verbale pentru cinci sectii de votare. Din datele oficiale a rezultat ca miresenii l-au preferat pe actualul edil.

Rezultate pe sectii de votare centralizate:
Sectia 1 – Miresu Mare
Ioan Maties – PDL – 480 voturi
Virgil Pruna – USL – 277 voturi

Sectia 2 – Danesti
Ioan Maties – PDL – 119 voturi
Virgil Pruna – USL – 135 voturi

Sectia 3 – Iadara
Ioan Maties – PDL – 107 
Virgil Pruna – USL – 498

Sectia 4 – Lucacesti
Ioan Maties – PDL – 143 
Virgil Pruna – USL – 152

Sectia 5 – Remeti
Ioan Maties – PDL – 203 
Virgil Pruna – USL – 115

Sectia 6 – Tulghies
Ioan Maties – PDL – 187 
Virgil Pruna – USL – 166
Sursa: Ioana Osan, Gabriela Kuhajda