Actualitate

ACTUALIZARE 2 – SENTINTA – Omul de afaceri Ioan Hoban a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare (VIDEO)

Foto Ioan Hoban la Tribunalul Maramures (c) eMM.roVezi VIDEO
Omul de afaceri Ioan Hoban, fost parlamentar maramuresean in mandatul 2004- 2008, a fost condamnat azi, 18 iunie, la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar care se afla pe rolul instantei de circa trei ani. Termenul de incercare in cazul sau este de 5 ani. El a fost acuzat de luare de mita si instigare la abuz in serviciu. Trimiterea in judecata a lui Ioan Hoban s-a concretizat in 2009, iar in afara fostului parlamentar au mai fost pusi sub acuzare Mircea Streuti, fost consilier superior in cadrul Primariei Baia Mare, si Mihail Bogdan Soare, reprezentant al firmei care a preluat terenul pentru care s-a deschis cercetarea penala. 

Mircea Streuti a fost, de asemenea, condamnat, magistratii stabilind o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de trei ani. Reprezentantul societatii care a fost implicat in schimbul de trenuri de langa Spitalul Judetean, Bogdan Soare, a fost scos de sub acuzare.

La momentul pronuntarii sentintei, in sala de judecata a Tribunalului Maramures a fost prezent doar Mircea Streuti, care si-a ascultat impasibil condamnarea, probabil si pentru ca poate depune recurs la Curtea de Apel Cluj in termen de 10 zile de la comunicarea ei.

Cheltuielile judiciare urmeaza sa fie achitate de catre inculpati, respectiv 15.000 lei de catre Ioan Hoban, 10.000 lei Mihail Bogdan Soare si 7.000 lei Mircea Streuti.

Instanta a mai decis sa mentina sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Ioan Hoban si sa confiste de la acesta suma de 149.455 euro. Sechestrul asigurator a fost mentinut si in privinta lui Mircea Streuti, iar instanta a decis sa confiste de la acesta si suma de 1.666 de lei. Nicio vina nu i-a fost gasita lui Bogdan Soare, reprezentantul societatii, care a fost achitat, iar sechestrul aplicat asupra tuturor bunurilor mobile si imobile a fost ridicat.

Niciunul dintre cei trei inculpati nu va trebui sa plateasca daune civile deoarece Primaria Baia Mare nu s-a constituit parte civila in cauza. Potrivit procurorilor, prejudiciul adus municipalitatii trece de 650.000 euro.

Din rechizitoriul intocmit de procurori, in perioada aprilie-mai 2003, odata cu initierea construirii supermarketului Kaufland in Baia Mare, a rezultat faptul ca Hoban „a realizat o intelegere frauduloasa cu inculpatii Soare Mihail Bogdan si cu Streuti Titus Mircea”.

Procurorii au aratat ca omul de afaceri baimarean a conditionat avizarea unui schimb de terenuri in Comisia de urbanism a Consiliului Local, de achizitionarea de catre firma Kaufland (prin intermediarul Soare) a unui teren pe care il avea la periferia orasului, la un pret supraevaluat. Prin schimbul de terenuri, municipalitatea primea acel teren si dadea, in schimb, un teren subevaluat, situat in zona centrala.

Subevaluarea terenului din centrul al municipalitatii si supraevaluarea terenului de la periferie al lui Hoban a fost facuta de Streuti, printr-un raport de evaluare. In urma supraevaluarii terenului lui Hoban si a realizarii schimbului, liberalul a incasat 490.000 euro in plus fata de valoarea reala a terenului, mai sustin procurorii. Prejudiciul adus municipalitatii a fost calculat la 651.195 euro.

Ioan Hoban nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta sentinta magistratilor, iar Mircea Streuti a refuzat sa faca declaratii in momentul in care a parasit sala de judecata.
Sursa: Andrei Gherghel