Comunicate de presa

ACTIUNE – Turisti polonezi rataciti in Muntii Maramuresului

Doi turisti polonezi plecati in drumetie in Muntii Maramuresului au admirat peisajul si frumusetile locurilor pana la lasarea serii. Negasind drumul de intoarcere, au solicitat ajutor.

Din primele informatii, turistii s-ar fi ratacit in zona varfului Stog din Muntii Maramuresului ( cota de peste 1600 m), in apropierea granitei cu Ucraina. Primul turist polonez care a solicitat ajutor a fost recuperat de catre un echipaj al Politiei de frontiera sambata seara.

Duminica, 18 octombrie 2015, la ora 01.30, prin apelul 112, se solicita sprijinul jandarmilor maramureseni pentru cautarea cetateanului polonez ratacit. Despartindu-se de tovarasul de drumetie, alegand o alta cale de a cobori de pe munte, datorita cetii dense s-a pierdut.

La ora 08.30, s-au format echipe mixte de cautare formate din jandarmi montani, lucratori din cadrul ISU Maramures– Viseu de Sus, politisti de frontiera si reprezentanti ai Salvamont, au demarat operatiunile specifice in zona indicata.

Actiunea s-a desfasurat in teren accidentat, conditii meteorologice nefavorabile (temperaturi scazute). S-au intampinat greutati privind mentinerea legaturii telefonice deoarece sunt si zone fara acoperire cu semnal al operatorilor de telefonie mobila sau semnal radio.

Datorita reliefului si a ariei largi de cautare, la ora 11.20 este solicitat sprijinul unui elicopter SMURD de la Tg. Mures, care survoleaza zona pana la ora 15.20.

La orele amiezii, se suplimenteaza efectivele jandarmeriei montane, iar echipele de cautare se reorganizeaza in mai multe echipe mixte si continua cautarile in zona.

Dupa mai bine de zece ore de cautare, la orele 18.00, se intrerup cautarile, urmand a fi reluate dimineata urmatoare.

Dupa ce echipele de cautare – salvare au fost retrase, la ora 19.20, turistul polonez, de 48 ani, a fost gasit in zona localitatii Poienile de sub Munte, de catre un echipaj al politiei si nu prezenta probleme de sanatate.

Sursa: IJJ “Pintea Viteazul” Maramures