Stiri externe

ACORD – NATO a semnat o serie de acorduri cu Ucraina

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a participat la o sedinta a Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare, in cursul careia s-au semnat o serie de acorduri, relateaza Euronews.

Alianta Nord-Atlantica si Kievul au semnat, intre altele, un parteneriat in domeniul comunicatiilor si un acord cu privire la statutul Misiunii NATO in Ucraina.
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat ca ar putea ridica problema stationarii in regiunea Donbas (est) a unor trupe de mentinerea pacii in cadrul apropiatei Adunari Generale a ONU.
“Trupele rusesti sunt prezente in Ucraina. Si continua sa-i sustina pe separatisti prin antrenament, cu echipamente, comanda si control. De aceea, indemn Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa implementeze deplin acordurile de la Minsk”, a declarat Stoltenberg.
Rusia continua sa nege orice implicare in conflictul din estul Ucrainei.
Opinia publica ucraineana s-a schimbat in mod radical, dupa ce la inceputul razboiului civil din Ucraina 60% dintre ucraineni se pronuntau impotriva aderarii la NATO.
“Aproximativ 64% dintre alegatorii ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO. Ei au indicat ca principal motiv faptul ca aderarea (Ucrainei la NATO) va garanta securitatea tarii in viitor. Al doilea motiv este ca aderarea (Ucrainei) la NATO ar fi primul pas pe drumul catre aderarea la UE”, a declarat sociologul Maria Zolkina de Fundatia Initiativelor Democratice Ilko Kuceriev.
Porosenko si Stoltenberg au trecut in revista, inainte de sedinta Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare, trupele din cadrul Centrului pentru Mentinerea Pacii si Securitate al armatei ucrainene de la Liov, in vestul Ucrainei.
Insa NATO a respins, din nou, o eventuala furnizare de armament Ucrainei.
Petro Porosenko a anuntat ca Ucraina va organiza un referendum privind aderarea la Alianta militara. Insa scrutinul nu va avea loc in viitorul apropiat. Inainte de organizarea referendumului, este necesar ca statul sa implementeze un numar de reforme importante. In primul rand este necesar ca Ucraina sa restabileasca pacea si stabilitatea in regiunile din est si sa aduca Fortele armate ucrainene la standardele NATO, subliniaza corespondenta Euronews Maria Koreniuk.

Sursa: Mediafax