112

“Accidentul”, metoda prin care ecscrocii au înşelat 12 băimăreni şi au încercat să păcălească alte cateva zeci

În ciuda faptului că metoda Accidentul a fost intens mediatizată, ea continuă să facă victime. De la începutul acestui an şi până în prezent, poliţiştii băimăreni au fost sesizaţi cu privire la 12 înşelăciuni şi 26 tentative de înşelăciune prin metodă „Accidentul”. Dintre acestea, două fapte de înşelăciune şi zece tentative au fost semnalate în cursul acestei luni.

Modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani prin mijloace ilicite îmbracă forme diferite: autorii contactează telefonic victimele iar poveştile pot varia: prin folosirea unor calităţi mincinoase ( fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituţii publice) le comunica acestora că rudă a comis un accident rutier, soldat cu victime, şi pentru a scapă de răspundere penală sau pentru intervenţia chirurgicală necesară trebuie să transmită o suma de bani.

Practică acestei metode arată că persoanele cele mai vulnerabile şi sensibile, care se lasă pradă emoţiilor la aflarea veştii că fiica/ fiul sunt grav răniţi în urmă unor accidente, sunt în special persoanele în vârstă dar şi părinţii care au copii plecaţi în altă localitate sau chiar din ţară.

Cei care cred povestea urgenţei plăti o şi oferă celui care se prezintă la domiciliu sau procedează la efectuarea unui transfer bancar, după care în cele mai multe dintre cazuri îşi dau semama că au fost înşelaţi. De fiecare dată când sunt semnalati cu privire la astfel de cazuri, poliţiştii desfăşoară activităţi de cercetare pentru a identifica şi trage la răspundere persoanele care săvârsesc astfel de infracţiuni.

Poliţiştii spun că pentru a nu cădea în plasa escrocilor, este bine să se verifice dacă rudă în cauza a fost implicată într-un accident, să se ceară date suplimentare despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s -ar află rudă în cazuă şi nu în ultimul rând să se sune pentru confirmare.

În nici un caz însă nu este recomandat să trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajută pe cei dragi pentru că astfel nu faceţi decât să cadeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa de informare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *