Monden

A SCAPAT – Jay Z, declarat nevinovat de plagiat in cazul piesei “Big Pimpin'”

O judecatoare americana l-a declarat miercuri nevinovat pe rapperul Jay Z, acuzat de plagiat in cazul piesei “Big Pimpin'” de mostenitorul unui compozitor egiptean, relateaza joi 20minutes.ch. O judecatoare americana l-a declarat miercuri nevinovat pe rapperul Jay Z, acuzat de plagiat in cazul piesei “Big Pimpin'” de mostenitorul unui compozitor egiptean, relateaza joi 20minutes.ch. 

Dupa o saptamana de audieri, judecatoarea federala Christina Snyder a respins actiunea urmasului compozitorului egiptean Baligh Hamdi. Piesa “Big Pimpin'” (1999) figureaza pe albumul “Vol 3…Life and Times of S. Carter” (numele real al lui Jay Z este Shawn Carter) si are o parte orientala cantata la flaut, care se repeta pe tot parcursul melodiei.

Nepotul lui Baligh Hamdi, Osama Fahmy, afirma ca un cantec compus de unchiul sau “Khosara Khosara” a fost folosit in “Big Pimpin'” fara ca Jay Z sau producatorul Timbaland sa fi cerut permisiunea in prealabil. Muzica instrumentala fusese compusa in 1957 pentru filmul egiptean “Khosara Khosara” (1960). Timbaland a recunoscut ca a gasit un CD neidentificat, dar a crezut ca se afla in domeniul public. Anturajul lui Jay Z a incercat sa dezamorseze repede controversa, oferind inca din 2001 circa 100.000 de dolari casei EMI Arabia, care detine drepturile filmului. Suma a fost impartita cu mostenitorii lui Baligh Hamdi, care murise in 1993.

Osama Fahmy a decis cu toate acestea sa declanseze un proces impotriva lui Jay Z si a producatorului Timbaland, apreciind ca acordul incheiat in trecut nu are nicio valoare pentru legea egipteana. “Clientul meu este multumit si recunoaste decizia”, a spus miercuri avocatul lui Jay Z, Andrew Bart.

Unul dintre avocatii lui Osama Fahmy, Keith Wesley, s-a declarat in schimb nemultumit de “hotararea judecatoarei”, impotriva careia are intentia sa faca apel. Un alt avocat al lui Fahmy, Pete Ross, a spus ca Baligh Hamdi era un om decent, care ar fi fost “oripilat” sa afle ca muzica sa a fost combinata cu textul “vulgar” din “Big Pimpin'”, cu continut sexual.

Pharrell Williams si Robin Thicke au fost condamnati in luna martie, intr-un litigiu asemanator, sa plateasca 7,4 milioane de dolari mostenitorilor legendarului cantaret soul Marvin Gaye. Ei au fost acuzati ca au plagiat pasaje din piesa acestuia, “Got to give it up”, in hitul “Blurred lines”. Suma a fost redusa cu 2 milioane de dolari la apel.

Sursa: Agerpres