Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


28.08.2015 13:20:53
Euro - 4,4302 lei

Dolar SUA - 3,9271 lei

Lira - 6,0472 lei

Aur (gr.) - 142,1815 leiFoto soare si noriVezi VIDEO
  29  august

Max:    27 / 34  grade Celsius
Min:     14 / 18  grade Celsius
 

Vreme frumoasa, dar si mai calda este asteptata maine in toate zonele judetului. Potrivit meteorologilor peste tot in Maramures cerul va fi senin cat e ziua de lunga iar soarele va straluci cu putere. Vantul abia daca va adia, iar maximele termice, usor mai ridicate decat in intervalul precedent se vor situa la valoarea de 34 de grade Celsius in Baia Mare si Seini, 32 de grade vor fi la Sighetu Marmatiei, sunt asteptate cel mult 31 de grade in Targu Lapus, in vreme ce la Cavnic si Borsa termometrele vor arata la pranz 27 de grade.

Baia Mare: In urmatoarele doua zile in Baia Mare se anunta vreme frumoasa si calda. Prognozele spun ca duminica si luni vom avea parte de cer senin si mult soare Vantul va sufla slab, iar la pranz temperaturile vor ajunge pana la 34 de grade Celsius. Ceva mai cald va fi si noaptea cand minimele pot urca pana la 18 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei:
La Sighetu Marmatiei se anunta vreme schimbatoare, dar calda. Ziua de duminica incepe cu soare, insa meteorologii spun ca spre seara este posibil sa se adune norii care pot lasa o aversa de ploaie. Luni va fi insa cer senin si soare cat e ziua de lunga. Vantul va sufla slab, iar maximele termice pot ajunge pana la 33 de grade Celsius, in timp ce noaptea minimele minimele nu vor depasi 17 grade.

Borsa: La Borsa este asteptata vreme calda in urmatoarele doua zile. Duminica peste zi va fi cer senin si soare, insa spre seara se aduna norii si este posibil sa cada o ploaie scurta de vara. Luni se face insa din nou vreme buna cu cer senin si soare. Temperaturile mai ridicate decat in ultimele zile ajung la pranz pana la 28 de grade Celsius, iar noaptea nu se vor inregistra mai mult de 13 grade.

Cavnic: In Cavnic se anunta vreme in general frumoasa si calda in urmatoarele doua zile. Locuitorii din zona vor avea parte duminica de cer senin si soare, insa spre seara apar norii care pot lasa o aversa de ploaie. Ziua de luni aduce insa cer senin si mult soare. Vantul va sufla slab, iar termometrele vor inregistra maxime de pana la 29 grade. Noaptea minimele pot ajunge pana la 15-16 grade.

Targu Lapus:
In urmatoarele doua zile si in Targu Lapus va fi vreme in general frumoasa. Meteorologii spun ca duminica si luni in zona cerul va fi senin si va straluci soarele, iar vantul va sufla slab. Maximele termice pot ajunge pana la 32 de grade Celsius. Cresc si minimele termice care pot ajunge pana la 18 grade Celsius.

Seini: Vreme frumoasa este anuntata pentru urmatoarele doua zile si in Seini. Meteorologii spun ca si in aceasta zona, cerul va fi senin, soarele va straluci cat e ziua de lunga, iar vantul abia daca isi va face simtita prezenta. Maximele termice, in crestere vor oscila in jurul valorilor de 34 de grade Celsius, in timp ce noaptea sunt asteptate minime termice de pana la 18 grade Celsius.
Turism
DRUMETII – TRASEE TURISTICE MARAMURES - Din Budesti, la Gruiu Lupului si Corha (GALERIE FOTO)
19:27:33 31 octombrie 2012  | autor:  Lucian Petru Goja

Foto Pe Valea Marei (c) Lucian Petru Goja 
Foto La SV de Piatra Pintiu (c) Lucian Petru Goja 
Vezi GALERIE FOTO
Zile senine cu nopti si dimineti treptat tot mai racoroase. Un cer fantastic, cu nori ca mii de pernite irizate in rosu-visiniu-violaceu. Prima foto-oprire coborand spre Danesti, incitati de acelasi magnific puzzle al norilor, albi si bordat-irizati in auriu. In Cavnic, asfaltul este intens rouat, umed-alunecos in sus spre Handal si ,pe alocuri, catre Pasul Neteda.


Pastel magnific datorat policromiei fagilor, ciresilor salbatici, plopilor tremuratori, carpenilor... contrastand violent verdelui intunecat al molizilor in preajma partiilor de schi din zona Roata. incantatoare perspective spre piemonturile V-NV ale Varatecului (Muntii Lapusului) , Muntii Maramuresului dar si spre Gutai, Magura Budestiului, mai apoi spre Culmea Pietrei (Muntii Ignis E- NE).

Caldeira vulcanica Corha, de la E de Budesti si Gruiu Lupului apar coborand spre Budesti, un mirabil avanpost al Maramuresului Istoric. Li se alatura perspectivele spre Chicera, varful Pietrei, Scarisoara, Varatic, Piatra Totosului, Magura Mica si Mare, varful Fagadau Pintii, Sermetes, varful Neteda, Prislop si Varatec.

Gospodarii morosenesti de lemn
De la Primaria Budesti se continua la dreapta pe asfaltul ingust, in amontele raului Cosau, pe directia Manastirii Rosia. In trecere se admira minunatele, vechile, gospodarii morosenesti de lemn cu tarnatul sprijinit pe stalpi sumar, dar frumos, ornamentati si acoperisuri sindriluite, tot mai inghesuite, sortite demolarii si substituirii lor cu grandioase atrocitati arhitectonice strident spoite, cu trepte/balcoane flancate de ghirlandele balustradelor inox argintii sau aurii, acoperisuri moderne, ferestre cu geamuri termopan, 2-3 niveluri, demisol... 

Foto Gospodarii din Maramures (c) Lucian Petru Goja

Raul Cosau are de la obarsii spre aval diferite denumiri. Valea cu Pesti la obarsie si in zona trecerii pe langa Manastirea Rosia, Valea Mare dupa aceea, spre Gura Raielor si raul Cosau dupa ce primeste dinspre S, adica din piemonturile Muntilor Lapusului vaile Sava, Pietrelor, Oanta.

Asfaltul suie si dincolo de Gura Raielor spre fostul santier IPEG, dupa care continua cu macadam de calitate, accesibil oricarui autovehicul. Parcam pe malul geografic drept al Vaii Mari, la aproximativ 100 de metri amonte de Gura Raielor. 

Foto Casuta (c) Lucian Petru Goja

Vizavi suie spre NE un vechi drum de caruta care ia curand aspectul unui sleau. il urmam. La stanga acestuia se vede o vale seaca acum, afunda, cu malurile invadate de huci. Salase de varat, un impresionant stergar alb-fragmentat-vaporos de nori, culori indescriptibile treptat puse magic in valoare de soarele abia itit peste Gruiu Lupului. in urma, departe, peste chelia Savei, din ce in ce mai bine conturat platoul vulcanic al Gutaiului, de la Creasta Cocosului spre varfurile Gutai si Trei Apostoli ( Gutaiul Mic).

La caldeira Corhai
Pajiste scunda, verde crud-tonica acolo pe unde s-a drenat putinatatea apei ploilor din ultima perioada, cu rare branduse de toamna pal-liliachii, margarete, ranunculacee, garofite. Brutale dar incantatoare contraste de umbra si lumina. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

Tineri fagi, ca niste tufe, cu frunzisul incendiat parca de razele oblice ale soarelui, contrastand violent cu arinii verzi-intunecati. Palcuri de ciresi salbatici cu frunzisul insangerat. in dreapta, Gruiu Lupului, sub acesta, spre SV, se observa un salas de varat abia scapat din umbra. inainte apare caldeira vulcanica a Corhai, cea vestica, mai mica. Tectonica, eruptiile vulcanice recente (din Pliocen), alunecarile mari de teren si eroziunile au valurit profund zona aflata la V de Chicera.

Sinuoase, aproape seci, paraie curg spre V-SV, unul adanc si accidentat separa Gruiu Lupului de Corha. La V-NV de Corha pot fi vazute cateva restranse zone umede, dupa topiri cu spectaculoase, putin afunde, ochiuri lacustre. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

De pe un picior vestic abrupt al Gruiului Lupului, ca si de pe Corha, pe masura cresterii altitudinii, spre V-NV-N , apar vetrele Budestiului si ale Ocnai Sugatag, ba chiar si ale Giulestiului si Vadului Izei apoi, in plan mai indepartat, Gutaiul, varful Ignis, Plesca, Rotundu, Culmea Pietrei , Piatra Tisei - ca o uriasa secera de andezite sure la V de Vadu Izei.

Pasteluri de toamna
Particularitatea absoluta si motivatia reala a efectuarii acestui traseu constau insa in pastelurile toamnei, surprinzator de rapid instalate dupa o prelunga vara indiana si probabil la fel de repede mistuite de anuntatele lapovite si ninsori. 

Foto Ciresi salbatici (c) Lucian Petru Goja

Traversand paraul dintre Gruiu Lupului si Corha se incepe urcusul sustinut, nu lung insa, pe o vaga potecuta pastorala ce tine muchia celei din urma. Spre NV-V-NE se contureaza fostul mic crater vulcanic, peretele stancos fiind invadat si splendit pistruiat acum de policromele siluete ale fagilor si carpenilor tineri, foarte rarilor pini si molizi.

Fumul alb, lenes, se inalta spre SV dinspre Jireapan-valea Sava. Alte fumuri se preling diafane intre Gutai si absolut unicul in felul sau Breb, pe deasupra huciurilor de arini si aluni. De pe Corha spre E rasar Chicera, varful Pietrei ( 1106 m) , varfurile Scarisoara, Varaticului ( 1172 m), varful Paltinisului (1241) -zone pastorala ancestrale, Sermetesul mai spre SE, cu o cusma de molidis intunecat, si varful Varatec. 

Foto Zambetul toamnei (c) Lucian Petru Goja

Spre N Zakarpatya Ucrainei si-n continuare Muntii Maramuresului marcheaza orizontul in timp ce spre S si la V de Varatec, catre Pasul Neteda pot fi admirate varfurile si poienile culmii principale ale Muntilor Lapusului ( varful Prislop, poiana Prisaca, varfurile Magura Mare si Fagadau Pintii).

Liniste desavarsita. Soare. Cald. Vreme de tricou. Si privelisti realmente paradiziace. Insule, oaze policrome, in fostele fanate de la N de Corha si sub Chicera, nebunesti pasteluri dincolo de Grohote, spre Rosia, Piatra Pintiut, Valea cu Pesti si Valea Mare, acolo unde foioasele se amesteca neregulat printre molidisurile tinere ori mature.

Spre grohote
Dupa o binemeritata pauza si o repriza foto ca-n transa pornim spre E, depasim cateva mari gramezi paralelipipedice provenite din fostele marghile (musuroaie mari) taiate cu sapa de catre tarani si adunate pentru a putea cosi pajistea. Dam de un drum de car ce o ia pe sub Chicera, usor ascendent, in final dand spre Grohote. 

Foto Idilica la S E de Grohote (c) Lucian Petru Goja

Zona, inafara ciupercilor de balegar si a Palariei sarpelui prezinta caracteristicele zonelor vulcanice izvoare si paraie radiale, cu albii grohotoase negricioase si restranse zone umede cu pipirig si menta brosteasca, dar ceea ce e specific locului sunt frecventele excavari oribile realizate in cautarea pretioaselor andezite negre, asa numitele andezite funerare, mai apreciate de pietrari decat marmura.

De fapt, ele sunt niste lave de andezite bazaltoide cu piroxeni, mai rar si cu amfiboli, urme ale celei din urma eruptii vulcanice din Pliocen. Unele par a reprezenta vechile bombe/ghiulele azvarlite de eruptii, cazute pe sol si amestecate cu cenusi fierbinti. 

Foto Oaza cu arini (c) Lucian Petru Goja

Pe an ce trece zona e din ce in ce mai dezolanta, cocesionarii terenurilor neniveland la finalul excavarilor pajistea, aceasta ramanand ca dupa o explozie nucleara ori dupa impactul apocaliptic cu un meteor.

O basculanta Raba suie greoaie pentru a prelua o incarcatura de bolovani. Multi dintre acestia, dovediti a fi fisurati si neprelucrabili in blocuri slefuite, vor ramane definitiv abandonati si doar buruienile, gramineele spontane, accidentalii molizi etc. ii vor disimula treptat in peisaj. 

Foto Buchet autumnal (c) Lucian Petru Goja

Spre SV, catre flancul geografic drept al debutului Vaii Mari, se prezinta Piatra Pintiut ca un imens soclu al unei inexistente vreodata, megalitice, statui. E formata din lave andezitice racite orizontal, in straturi groase de culoare brun-negricioasa.

Afinisul insangerat, destul de scund dupa o crunta vara secetoasa, acapareaza si ascunde treptat grohotele marunte in timp ce altele, mai mari, marcheaza ca si niste bizare fundatii de cetati flancurile paraielor ce afluiesc spre Valea cu Pesti.

Policromie...
Facem un popas de pranz neincetand sa inspiram avizi codrii, pajistile, vaile versantilor V-NV ai M-tilor Lapusului apoi pornim la vale, intersectand meandrele drumului tehnologic, lasand in stanga rare colibe, salase pastorale, mai apoi o frumoasa casuta de lemn construita relativ recent, cu muscate pe prispa traditionala, mai jos un vechi fanar, langa el o noua cabanuta din barne de lemn, in stil traditional dar cu sarpanta din tabla galvanizata. 

Foto Ad astra per aspera (c) Lucian Petru GojaDescindem in drumul Budesti, Manastirea Rosia-fostul sector IPEG Maramures, putin mai la la V de intrarea in monahalul lacas. Pe malul stang al Vaii cu Pesti e o cabanuta, cocheta odinioara, aparent abandonata de-o vreme.

De-aici incolo spre Gura Raielor, si-n continuare spre Budesti, admiram valea cu ape imputinate drastic dar cu mici sipote, cascade, repezisuri, stagnari poleite-n bronz-auriu, molidisurile alternand policromelor foioase, numeroase exemplare de Amanita muscaria, colibe, salase, grajduri si case traditionale, livezi clasice, majoritatea scapatate, unele cu prunele grase, dulci ca mierea si partial stafidite, neculese, prilej de-a ne delecta cu savuroasele fructe.

Opt ore a durat intregul traseu, incluzand si cei aprox. 120 km din/spre Baia Mare si circuitul turistic incantator, iar prada fotografica a fost una bogata si nici macar visata. O noua premiera turistica pentru ortacii A. & M.Kelemen dar si pentru D. Pascu, nu si pentru Brena & mine care am admirat zona cu alte prilejuri alaturi de J.Moldovan si M.Ghetie, inclusiv in perioade hibernale. Recomandabila pentru orientare este harta-pliant Gutinul turistic-sectiunea Budesti-Desesti-Ocna Sugatag-2005.

Foto: Budesti, Gruiu Lupului si Corha (c) Lucian Petru Goja


 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 31 octombrie 2012 ora: 22:50:07 de catre: Giovanni Zeverino
Sunt un italian care locuiește aici, la Baia Mare. Sunt pasionat de fotografie, în cazul în care vă organizați excursii fotografice de duminică, aș dori să participe. este posibil ? multumesc gzeverino@yahoo.com

2

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 09:58:26 de catre: Rodica
De fiecare data raman uimita. Ne aratati locuri frumoase ale judetului nostru si nu numai, care au peisaje magnifice. E minunata natura in acest anotimp. Mai dorim sa ne satisfacem privirea si cu alte locuri. Multumim.

3

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 21:02:50 de catre: italy
cine a facut pozele este un expert dar si romania este frumoasa si vreau sa nu se schimbe...e prea frumoasa ca sa o pierdem

4

Publicat la: 3 noiembrie 2012 ora: 04:39:40 de catre: baimarean plecat peste ..ocean
Port in suflet mereu aceste locuri de vis si sincer imi doresc ca in momentul pensionarii sau sper si mai aproape sa pot sa ma reintorc si sa cutreier toate zonele astea minunate pe care din pacate multi de acasa nu le respecta si apreciaza la adevarata valoare. A fost una din putinele bucurii care le aveam noi in comunism..modul de-a ne detasa de anii aceia grei si sumbrii prin splendoarea pe care natura ni se releva mereu..si de fiecare data cind vin ACASA reiau drumuri de dor pe care le colind in gind de atitea ori.. de aici de departe!

5

Publicat la: 6 noiembrie 2012 ora: 17:52:32 de catre: Goja Petru Lucian
pare-se ca in Romania traim un etern paradox mioritic: fiind aici/acasa ii neglijam specificul/frumusetile sau/si mai grav, le strivim calcindu-le mirlaneste-n picioare, agresindu-le, importind kitsch-urile globaliste, considerindu-ne ftitzoi-cool-trendy , visind mereu la exotice tarimuri (incontestabil ele exista dar, de regula, nu-s cele ultra promovate prin politici agresive de advertising/marketing, ci tot acelea cu un drum macar de autentic/traditional/istoric-cultural-arhitectonic). Pe de alta parte minunatiile Romaniei fiindu-ne, cit de cit la indemina, de lene/aroganta & suficienta le neglijam nepermis. Totul tine de capacitatea fiecaruia de-a-si infringe inertia, de dorinta sincera, din pruncie pina la senectute, de-a cauta, afla, cunoaste & invata. Turismul e una din cele mai agreabile scoli (a vietii). Urniti-va ! Sigur veti avea prilejuri de incintare & bucurie ! LPG

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi diverse MARAMURES
Transport,piatra concasata,nisip, balast,zavura,criblura,moloz,sort de balastiera, deseu cariera ,pamant vegetal,1,5 metri cub, cu masina de 3,5 t...
[ Citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi diverse gratuite
[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
Societatea S.C. Orizont S.R.L. angajeaza conducator auto, transport international marfa - sofer tir. CV-urile se trimit la adresa horea@orizont-srl.r...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
Impecadium Group - Constructii industriale si civile angajeaza: lacatus structuri metalice, fierar betonist, dulgher, finisor. Conditii avantajoase, ...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
SC FOOD DISTRIBUTIONE SRL angajeaza contabil. Cerinte: studii superioare economice, experienta in domeniu minim 5 ani. Atributii: evident contab...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
Operator benzinarie
Postat in categoria Comert
Lucrator comercial
Postat in categoria Comert
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]