Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


22.05.2015 13:10:59
Euro - 4,4483 lei

Dolar SUA - 3,9765 lei 

Lira -6,2262 lei

Aur (gr.) - 154,9510 lei


Foto soare si noriVezi VIDEO
 23 mai

Max:   22/ 27 grade Celsius
Min:    10/ 14 grade Celsius
 

Vreme calda, dar schimbatoare va fi maine in toate zonele Maramuresului. Potrivit prognozelor vom avea parte de cer partial inorit, insa mai cu seama dupa amiaza instabilitatea atmosferica va creste. Norii vor fi tot mai numerosi si aduc averse de ploaie sau chiar furtuni, insotite de fenomene electrice. Pe durata ploilor vantul va sufla cu intensificari, iar la pranz mercurul din termometre va arata 28 de grade Celsius in Sighetu Marmatiei, sunt asteptate 27 de grade Celsius in Baia Mare si Seini, vor fi 26 de grade in Targu Lapus, la Cavnic maximele se opresc la 23 de grade Celsius in timp ce la Borsa sunt prognozate 22 de grade Celsius.

Baia Mare: Pe parcursul urmatoarelor doua zile in Baia Mare, vremea va fi schimbatoare, dar si mai rece decat in ultimele zile. Prognozele arata ca duminica si luni cerul va fi predominant noros si sunt asteptate ploi care pot avea caracter de averse si care vor fi insotite de tunete su fulgere. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 24de grade Celsius, iar noaptea minimele nu depasesc 14 grade.

Sighetu Marmatiei:
La Sighetu Marmatiei se anunta vreme schimbatoare in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca duminica si luni va fi cer predominant acoperit si sunt asteptate din nou ploi insotite de tunete si fulgere. Maximele termice vor marca si in acesta zona o scadere si se vor situa in jurul valorii de 24 de grade Celsius. Noaptea insa minimele raman destul de ridicate si vor oscila in jurul valori de14 grade Celsius.

Borsa: Vreme ceva mai rece si in general inchisa este asteptata in Borsa pe parcursul urmatoarelor doua zile. Spun meteorologii ca duminica si luni cerul va fi predominant noros si sunt asteptate ploi sau chiar furtuni. Vantul va prezenta unele intensifcari pe durata ploilor, iar maximele termice nu vor mai depasi duminica 20 de grade Celsius. Noaptea minimele raman insa la nivelul celor din intervalul precedent si vor oscila in jurul valorii de 10 grade Celsius.

Cavnic
: In Cavnic urmatoarele doua zile aduc vreme schimbatoare. Potrivit prognozelor atat duminica cat si luni cerul va fi predominant noros, iar ploile nu vor lipsi. Si in aceasta zona maximele termice vor marca o scadere astfel ca la pranz nu vor fi mai mult de 20 de grade Celsius. Noaptea minimele se opresc in jurul valorii de 12 grade Celsius.

Targu Lapus
:
Si la Targu Lapus va fi vreme schimbatoare in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca cerul va fi predominant acoperit si sunt asteptate din nou ploi, care vor fi insotite de tunete si fulgere. La pranz se vor inregistra 22-23 de grade Celsius, in timp ce noaptea sunt asteptate minime termice de 13 grade Celsius.

Seini: La Seini va fi vreme schimbatoare dar si ceva mai racoroasa pe parcursul urmatoarelor doua zile. Prognozele arata ca duminica si luni cerul va fi predominant noros si vor cadea averse de ploaie insotite de tunete si fulgere. In zona maximele termice scad fata de zilele precedente si se vor situa in jurul valorii de 23 de grade Celsius. Noaptea minimele raman insa destul de ridicate si se vor situa in jurul valorii de 14 grade Celsius.
Turism
DRUMETII – TRASEE TURISTICE MARAMURES - Din Budesti, la Gruiu Lupului si Corha (GALERIE FOTO)
19:27:33 31 octombrie 2012  | autor:  Lucian Petru Goja

Foto Pe Valea Marei (c) Lucian Petru Goja 
Foto La SV de Piatra Pintiu (c) Lucian Petru Goja 
Vezi GALERIE FOTO
Zile senine cu nopti si dimineti treptat tot mai racoroase. Un cer fantastic, cu nori ca mii de pernite irizate in rosu-visiniu-violaceu. Prima foto-oprire coborand spre Danesti, incitati de acelasi magnific puzzle al norilor, albi si bordat-irizati in auriu. In Cavnic, asfaltul este intens rouat, umed-alunecos in sus spre Handal si ,pe alocuri, catre Pasul Neteda.


Pastel magnific datorat policromiei fagilor, ciresilor salbatici, plopilor tremuratori, carpenilor... contrastand violent verdelui intunecat al molizilor in preajma partiilor de schi din zona Roata. incantatoare perspective spre piemonturile V-NV ale Varatecului (Muntii Lapusului) , Muntii Maramuresului dar si spre Gutai, Magura Budestiului, mai apoi spre Culmea Pietrei (Muntii Ignis E- NE).

Caldeira vulcanica Corha, de la E de Budesti si Gruiu Lupului apar coborand spre Budesti, un mirabil avanpost al Maramuresului Istoric. Li se alatura perspectivele spre Chicera, varful Pietrei, Scarisoara, Varatic, Piatra Totosului, Magura Mica si Mare, varful Fagadau Pintii, Sermetes, varful Neteda, Prislop si Varatec.

Gospodarii morosenesti de lemn
De la Primaria Budesti se continua la dreapta pe asfaltul ingust, in amontele raului Cosau, pe directia Manastirii Rosia. In trecere se admira minunatele, vechile, gospodarii morosenesti de lemn cu tarnatul sprijinit pe stalpi sumar, dar frumos, ornamentati si acoperisuri sindriluite, tot mai inghesuite, sortite demolarii si substituirii lor cu grandioase atrocitati arhitectonice strident spoite, cu trepte/balcoane flancate de ghirlandele balustradelor inox argintii sau aurii, acoperisuri moderne, ferestre cu geamuri termopan, 2-3 niveluri, demisol... 

Foto Gospodarii din Maramures (c) Lucian Petru Goja

Raul Cosau are de la obarsii spre aval diferite denumiri. Valea cu Pesti la obarsie si in zona trecerii pe langa Manastirea Rosia, Valea Mare dupa aceea, spre Gura Raielor si raul Cosau dupa ce primeste dinspre S, adica din piemonturile Muntilor Lapusului vaile Sava, Pietrelor, Oanta.

Asfaltul suie si dincolo de Gura Raielor spre fostul santier IPEG, dupa care continua cu macadam de calitate, accesibil oricarui autovehicul. Parcam pe malul geografic drept al Vaii Mari, la aproximativ 100 de metri amonte de Gura Raielor. 

Foto Casuta (c) Lucian Petru Goja

Vizavi suie spre NE un vechi drum de caruta care ia curand aspectul unui sleau. il urmam. La stanga acestuia se vede o vale seaca acum, afunda, cu malurile invadate de huci. Salase de varat, un impresionant stergar alb-fragmentat-vaporos de nori, culori indescriptibile treptat puse magic in valoare de soarele abia itit peste Gruiu Lupului. in urma, departe, peste chelia Savei, din ce in ce mai bine conturat platoul vulcanic al Gutaiului, de la Creasta Cocosului spre varfurile Gutai si Trei Apostoli ( Gutaiul Mic).

La caldeira Corhai
Pajiste scunda, verde crud-tonica acolo pe unde s-a drenat putinatatea apei ploilor din ultima perioada, cu rare branduse de toamna pal-liliachii, margarete, ranunculacee, garofite. Brutale dar incantatoare contraste de umbra si lumina. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

Tineri fagi, ca niste tufe, cu frunzisul incendiat parca de razele oblice ale soarelui, contrastand violent cu arinii verzi-intunecati. Palcuri de ciresi salbatici cu frunzisul insangerat. in dreapta, Gruiu Lupului, sub acesta, spre SV, se observa un salas de varat abia scapat din umbra. inainte apare caldeira vulcanica a Corhai, cea vestica, mai mica. Tectonica, eruptiile vulcanice recente (din Pliocen), alunecarile mari de teren si eroziunile au valurit profund zona aflata la V de Chicera.

Sinuoase, aproape seci, paraie curg spre V-SV, unul adanc si accidentat separa Gruiu Lupului de Corha. La V-NV de Corha pot fi vazute cateva restranse zone umede, dupa topiri cu spectaculoase, putin afunde, ochiuri lacustre. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

De pe un picior vestic abrupt al Gruiului Lupului, ca si de pe Corha, pe masura cresterii altitudinii, spre V-NV-N , apar vetrele Budestiului si ale Ocnai Sugatag, ba chiar si ale Giulestiului si Vadului Izei apoi, in plan mai indepartat, Gutaiul, varful Ignis, Plesca, Rotundu, Culmea Pietrei , Piatra Tisei - ca o uriasa secera de andezite sure la V de Vadu Izei.

Pasteluri de toamna
Particularitatea absoluta si motivatia reala a efectuarii acestui traseu constau insa in pastelurile toamnei, surprinzator de rapid instalate dupa o prelunga vara indiana si probabil la fel de repede mistuite de anuntatele lapovite si ninsori. 

Foto Ciresi salbatici (c) Lucian Petru Goja

Traversand paraul dintre Gruiu Lupului si Corha se incepe urcusul sustinut, nu lung insa, pe o vaga potecuta pastorala ce tine muchia celei din urma. Spre NV-V-NE se contureaza fostul mic crater vulcanic, peretele stancos fiind invadat si splendit pistruiat acum de policromele siluete ale fagilor si carpenilor tineri, foarte rarilor pini si molizi.

Fumul alb, lenes, se inalta spre SV dinspre Jireapan-valea Sava. Alte fumuri se preling diafane intre Gutai si absolut unicul in felul sau Breb, pe deasupra huciurilor de arini si aluni. De pe Corha spre E rasar Chicera, varful Pietrei ( 1106 m) , varfurile Scarisoara, Varaticului ( 1172 m), varful Paltinisului (1241) -zone pastorala ancestrale, Sermetesul mai spre SE, cu o cusma de molidis intunecat, si varful Varatec. 

Foto Zambetul toamnei (c) Lucian Petru Goja

Spre N Zakarpatya Ucrainei si-n continuare Muntii Maramuresului marcheaza orizontul in timp ce spre S si la V de Varatec, catre Pasul Neteda pot fi admirate varfurile si poienile culmii principale ale Muntilor Lapusului ( varful Prislop, poiana Prisaca, varfurile Magura Mare si Fagadau Pintii).

Liniste desavarsita. Soare. Cald. Vreme de tricou. Si privelisti realmente paradiziace. Insule, oaze policrome, in fostele fanate de la N de Corha si sub Chicera, nebunesti pasteluri dincolo de Grohote, spre Rosia, Piatra Pintiut, Valea cu Pesti si Valea Mare, acolo unde foioasele se amesteca neregulat printre molidisurile tinere ori mature.

Spre grohote
Dupa o binemeritata pauza si o repriza foto ca-n transa pornim spre E, depasim cateva mari gramezi paralelipipedice provenite din fostele marghile (musuroaie mari) taiate cu sapa de catre tarani si adunate pentru a putea cosi pajistea. Dam de un drum de car ce o ia pe sub Chicera, usor ascendent, in final dand spre Grohote. 

Foto Idilica la S E de Grohote (c) Lucian Petru Goja

Zona, inafara ciupercilor de balegar si a Palariei sarpelui prezinta caracteristicele zonelor vulcanice izvoare si paraie radiale, cu albii grohotoase negricioase si restranse zone umede cu pipirig si menta brosteasca, dar ceea ce e specific locului sunt frecventele excavari oribile realizate in cautarea pretioaselor andezite negre, asa numitele andezite funerare, mai apreciate de pietrari decat marmura.

De fapt, ele sunt niste lave de andezite bazaltoide cu piroxeni, mai rar si cu amfiboli, urme ale celei din urma eruptii vulcanice din Pliocen. Unele par a reprezenta vechile bombe/ghiulele azvarlite de eruptii, cazute pe sol si amestecate cu cenusi fierbinti. 

Foto Oaza cu arini (c) Lucian Petru Goja

Pe an ce trece zona e din ce in ce mai dezolanta, cocesionarii terenurilor neniveland la finalul excavarilor pajistea, aceasta ramanand ca dupa o explozie nucleara ori dupa impactul apocaliptic cu un meteor.

O basculanta Raba suie greoaie pentru a prelua o incarcatura de bolovani. Multi dintre acestia, dovediti a fi fisurati si neprelucrabili in blocuri slefuite, vor ramane definitiv abandonati si doar buruienile, gramineele spontane, accidentalii molizi etc. ii vor disimula treptat in peisaj. 

Foto Buchet autumnal (c) Lucian Petru Goja

Spre SV, catre flancul geografic drept al debutului Vaii Mari, se prezinta Piatra Pintiut ca un imens soclu al unei inexistente vreodata, megalitice, statui. E formata din lave andezitice racite orizontal, in straturi groase de culoare brun-negricioasa.

Afinisul insangerat, destul de scund dupa o crunta vara secetoasa, acapareaza si ascunde treptat grohotele marunte in timp ce altele, mai mari, marcheaza ca si niste bizare fundatii de cetati flancurile paraielor ce afluiesc spre Valea cu Pesti.

Policromie...
Facem un popas de pranz neincetand sa inspiram avizi codrii, pajistile, vaile versantilor V-NV ai M-tilor Lapusului apoi pornim la vale, intersectand meandrele drumului tehnologic, lasand in stanga rare colibe, salase pastorale, mai apoi o frumoasa casuta de lemn construita relativ recent, cu muscate pe prispa traditionala, mai jos un vechi fanar, langa el o noua cabanuta din barne de lemn, in stil traditional dar cu sarpanta din tabla galvanizata. 

Foto Ad astra per aspera (c) Lucian Petru GojaDescindem in drumul Budesti, Manastirea Rosia-fostul sector IPEG Maramures, putin mai la la V de intrarea in monahalul lacas. Pe malul stang al Vaii cu Pesti e o cabanuta, cocheta odinioara, aparent abandonata de-o vreme.

De-aici incolo spre Gura Raielor, si-n continuare spre Budesti, admiram valea cu ape imputinate drastic dar cu mici sipote, cascade, repezisuri, stagnari poleite-n bronz-auriu, molidisurile alternand policromelor foioase, numeroase exemplare de Amanita muscaria, colibe, salase, grajduri si case traditionale, livezi clasice, majoritatea scapatate, unele cu prunele grase, dulci ca mierea si partial stafidite, neculese, prilej de-a ne delecta cu savuroasele fructe.

Opt ore a durat intregul traseu, incluzand si cei aprox. 120 km din/spre Baia Mare si circuitul turistic incantator, iar prada fotografica a fost una bogata si nici macar visata. O noua premiera turistica pentru ortacii A. & M.Kelemen dar si pentru D. Pascu, nu si pentru Brena & mine care am admirat zona cu alte prilejuri alaturi de J.Moldovan si M.Ghetie, inclusiv in perioade hibernale. Recomandabila pentru orientare este harta-pliant Gutinul turistic-sectiunea Budesti-Desesti-Ocna Sugatag-2005.

Foto: Budesti, Gruiu Lupului si Corha (c) Lucian Petru Goja


 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 31 octombrie 2012 ora: 22:50:07 de catre: Giovanni Zeverino
Sunt un italian care locuiește aici, la Baia Mare. Sunt pasionat de fotografie, în cazul în care vă organizați excursii fotografice de duminică, aș dori să participe. este posibil ? multumesc gzeverino@yahoo.com

2

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 09:58:26 de catre: Rodica
De fiecare data raman uimita. Ne aratati locuri frumoase ale judetului nostru si nu numai, care au peisaje magnifice. E minunata natura in acest anotimp. Mai dorim sa ne satisfacem privirea si cu alte locuri. Multumim.

3

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 21:02:50 de catre: italy
cine a facut pozele este un expert dar si romania este frumoasa si vreau sa nu se schimbe...e prea frumoasa ca sa o pierdem

4

Publicat la: 3 noiembrie 2012 ora: 04:39:40 de catre: baimarean plecat peste ..ocean
Port in suflet mereu aceste locuri de vis si sincer imi doresc ca in momentul pensionarii sau sper si mai aproape sa pot sa ma reintorc si sa cutreier toate zonele astea minunate pe care din pacate multi de acasa nu le respecta si apreciaza la adevarata valoare. A fost una din putinele bucurii care le aveam noi in comunism..modul de-a ne detasa de anii aceia grei si sumbrii prin splendoarea pe care natura ni se releva mereu..si de fiecare data cind vin ACASA reiau drumuri de dor pe care le colind in gind de atitea ori.. de aici de departe!

5

Publicat la: 6 noiembrie 2012 ora: 17:52:32 de catre: Goja Petru Lucian
pare-se ca in Romania traim un etern paradox mioritic: fiind aici/acasa ii neglijam specificul/frumusetile sau/si mai grav, le strivim calcindu-le mirlaneste-n picioare, agresindu-le, importind kitsch-urile globaliste, considerindu-ne ftitzoi-cool-trendy , visind mereu la exotice tarimuri (incontestabil ele exista dar, de regula, nu-s cele ultra promovate prin politici agresive de advertising/marketing, ci tot acelea cu un drum macar de autentic/traditional/istoric-cultural-arhitectonic). Pe de alta parte minunatiile Romaniei fiindu-ne, cit de cit la indemina, de lene/aroganta & suficienta le neglijam nepermis. Totul tine de capacitatea fiecaruia de-a-si infringe inertia, de dorinta sincera, din pruncie pina la senectute, de-a cauta, afla, cunoaste & invata. Turismul e una din cele mai agreabile scoli (a vietii). Urniti-va ! Sigur veti avea prilejuri de incintare & bucurie ! LPG

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinieOferta speciala
Anunturi imobiliare MARAMURES
De vanzare case 120 mp+4 arii de teren in Tautii Magheraus. Pret 49500 euro, semifinisat. Relatii: 0748.974.926...
[ citeste tot anuntul ]
Anunturi imobiliare MARAMURES
Vand spatiu comercial (8 garsoniere – aproximativ 200 de metri patrati surafata), parter, strada Electrolizei, nr. 10. Utilitati – curent trifazic, ac...
[ citeste tot anuntul ]
Inchiriez in Tautii de Sus apartament rezidential ( vis a vis de scoala ) spatios , 5 camere, bucatarie ,baie , hol ( 240 de m2).Ideal pentru sediu f...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi imobiliare gratuite
[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi diverse MARAMURES
Vand andezit pentru pavaj din cariera Blidari. Grosimea variaza intre 2 si 7cm. Greutate totala cca. 7,5to. Pretul este pt 1to de material. Prefer sa ...
[ Citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi diverse gratuite
[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
TOYOTA BAIA MARE, angajeaza INGINER AUTO - DIRECTOR SERVICE Cerinte obligatorii: - studii superioare, preferabil Autovehicule Rutiere - permis co...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
LOCURI DE MUNCĂ ÎN BAIA MARE TRW AUTOMOTIVE, Lider mondial în producerea sistemelor de siguranţă pentru automobile angajează în Baia Mare: -OPER...
[ citeste tot anuntul ]
Locuri de munca MARAMURES
Trustul de presa Emaramures Media recruteaza personal in vederea ocuparii postului de director vanzari marketing/publicitate. Principalele respon...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
SECRETARA
Postat in categoria Secretariat
S.C. angajeaza vanzatoare
Postat in categoria Comert
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]