Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


23.10.2015 13:15:11
Euro - 4,4259 lei

Dolar SUA - 3,9835 lei

Lira - 6,1339 lei

Aur (gr.) - 150,0930 lei


Foto soare si nori 27 octombrie

Max:     9 / 14 grade Celsius
Min:      -5/ 0  grade Celsius
 

Maine in intreg Maramuresul se anunta vreme in general frumoasa. Potrivit prognozelor in toate zonele ziua incepe cu cer senin si soare, insa treptat pe parcursul zilei se aduna norii, astfel ca dupa amiaza cerul va partial noros, iar vantul va sufla slab. Temperaturile maxime vor fi usor mai ridicate decat cele din intervalul precedent, astfel ca la pranz se vor inregistra 14 grade in Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Seini, 12 grade sunt asteptate in Targu Lapus, la Cavnic maximele termice se opresc la 10 grade, in timp ce la Borsa mercurul din termometre nu va arata mai mult de 9 grade Celsius.

Baia Mare: Se anunta vreme in general frumoasa, dar si ceva mai calda in urmatoarele doua zile in Baia Mare. Meteorologii spun ca miercuri cerul va fi predominant insorit, in timp ce joi va fi soare, insa locul acestuia va fi luat din cand in cand de nori. Maximele termice usor mai ridicate se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius. Noaptea insa va fi rece cu minime care nu depasesc 0 grade.

Sighetu Marmatiei: In urmatoarele doua zile in Sighetu Marmatiei se anunta vreme in general frumoasa si usor mai calda decat in intrevalul precedent. Prognozelele spun ca miercuri in zona va iesi soarele, insa mai cu seama dupa amiaza este posibil sa se adune si ceva nori. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice pot ajunge la cel mult 16 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele coboara pana la-1 grad.

Borsa: In Borsa se anunta vreme in general in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca miercuri va fi soare, doar ca pe parcursul dupa amiezii locul acestuia va fi luat de nori. Joi va fi si soare, dar vor fi si nori, iar vantul va sufla slab. Spre finalul intervalului maximele termice ajung la 12 grade Celsius. Pe parcursul noptilor va fi insa rece, cu minime care coboara pana la -4, -5 grade Celsius.

Cavnic: In Cavnic se anunta vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in prima parte a zilei de miercuri va fi soare, insa treptat pe parcursul zilei norii vor lua locul acestuia. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice in crestere usoara ajung pana la 12 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 0 grade Celsius.

Targu Lapus:
Si in Targu Lapus vremea va fi frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in zona miercuri va fi soare, insa dupa amiaza norii vor fi ceva mai numerosi, iar cerul partial noros. Ziua de joi va fi insa una frumoasa cu cer mai mult senin si cativa nori trecatori. Temperaturile maxime nu vor depasi 13 grade Celsius. Noaptea minimele coboara pana la 0 grade Celsius.

Seini: Vreme in general frumoasa se anunta in urmatoarele doua zile si in Seini. Spun meteorologii ca in zona miercuri va fi cer senin si soare, iar norii vor doar razleti. Joi cerul va fi doar partial insorit, iar vantul va sufla slab. La pranz maximele termice se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius, iar noaptea minimele nu vor depasi 3.4 grade Celsius.
Turism
DRUMETII – TRASEE TURISTICE MARAMURES - Din Budesti, la Gruiu Lupului si Corha (GALERIE FOTO)
19:27:33 31 octombrie 2012  | autor:  Lucian Petru Goja

Foto Pe Valea Marei (c) Lucian Petru Goja 
Foto La SV de Piatra Pintiu (c) Lucian Petru Goja 
Vezi GALERIE FOTO
Zile senine cu nopti si dimineti treptat tot mai racoroase. Un cer fantastic, cu nori ca mii de pernite irizate in rosu-visiniu-violaceu. Prima foto-oprire coborand spre Danesti, incitati de acelasi magnific puzzle al norilor, albi si bordat-irizati in auriu. In Cavnic, asfaltul este intens rouat, umed-alunecos in sus spre Handal si ,pe alocuri, catre Pasul Neteda.


Pastel magnific datorat policromiei fagilor, ciresilor salbatici, plopilor tremuratori, carpenilor... contrastand violent verdelui intunecat al molizilor in preajma partiilor de schi din zona Roata. incantatoare perspective spre piemonturile V-NV ale Varatecului (Muntii Lapusului) , Muntii Maramuresului dar si spre Gutai, Magura Budestiului, mai apoi spre Culmea Pietrei (Muntii Ignis E- NE).

Caldeira vulcanica Corha, de la E de Budesti si Gruiu Lupului apar coborand spre Budesti, un mirabil avanpost al Maramuresului Istoric. Li se alatura perspectivele spre Chicera, varful Pietrei, Scarisoara, Varatic, Piatra Totosului, Magura Mica si Mare, varful Fagadau Pintii, Sermetes, varful Neteda, Prislop si Varatec.

Gospodarii morosenesti de lemn
De la Primaria Budesti se continua la dreapta pe asfaltul ingust, in amontele raului Cosau, pe directia Manastirii Rosia. In trecere se admira minunatele, vechile, gospodarii morosenesti de lemn cu tarnatul sprijinit pe stalpi sumar, dar frumos, ornamentati si acoperisuri sindriluite, tot mai inghesuite, sortite demolarii si substituirii lor cu grandioase atrocitati arhitectonice strident spoite, cu trepte/balcoane flancate de ghirlandele balustradelor inox argintii sau aurii, acoperisuri moderne, ferestre cu geamuri termopan, 2-3 niveluri, demisol... 

Foto Gospodarii din Maramures (c) Lucian Petru Goja

Raul Cosau are de la obarsii spre aval diferite denumiri. Valea cu Pesti la obarsie si in zona trecerii pe langa Manastirea Rosia, Valea Mare dupa aceea, spre Gura Raielor si raul Cosau dupa ce primeste dinspre S, adica din piemonturile Muntilor Lapusului vaile Sava, Pietrelor, Oanta.

Asfaltul suie si dincolo de Gura Raielor spre fostul santier IPEG, dupa care continua cu macadam de calitate, accesibil oricarui autovehicul. Parcam pe malul geografic drept al Vaii Mari, la aproximativ 100 de metri amonte de Gura Raielor. 

Foto Casuta (c) Lucian Petru Goja

Vizavi suie spre NE un vechi drum de caruta care ia curand aspectul unui sleau. il urmam. La stanga acestuia se vede o vale seaca acum, afunda, cu malurile invadate de huci. Salase de varat, un impresionant stergar alb-fragmentat-vaporos de nori, culori indescriptibile treptat puse magic in valoare de soarele abia itit peste Gruiu Lupului. in urma, departe, peste chelia Savei, din ce in ce mai bine conturat platoul vulcanic al Gutaiului, de la Creasta Cocosului spre varfurile Gutai si Trei Apostoli ( Gutaiul Mic).

La caldeira Corhai
Pajiste scunda, verde crud-tonica acolo pe unde s-a drenat putinatatea apei ploilor din ultima perioada, cu rare branduse de toamna pal-liliachii, margarete, ranunculacee, garofite. Brutale dar incantatoare contraste de umbra si lumina. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

Tineri fagi, ca niste tufe, cu frunzisul incendiat parca de razele oblice ale soarelui, contrastand violent cu arinii verzi-intunecati. Palcuri de ciresi salbatici cu frunzisul insangerat. in dreapta, Gruiu Lupului, sub acesta, spre SV, se observa un salas de varat abia scapat din umbra. inainte apare caldeira vulcanica a Corhai, cea vestica, mai mica. Tectonica, eruptiile vulcanice recente (din Pliocen), alunecarile mari de teren si eroziunile au valurit profund zona aflata la V de Chicera.

Sinuoase, aproape seci, paraie curg spre V-SV, unul adanc si accidentat separa Gruiu Lupului de Corha. La V-NV de Corha pot fi vazute cateva restranse zone umede, dupa topiri cu spectaculoase, putin afunde, ochiuri lacustre. 

Foto La caldeira vulcanica Corha (c) Lucian Petru Goja

De pe un picior vestic abrupt al Gruiului Lupului, ca si de pe Corha, pe masura cresterii altitudinii, spre V-NV-N , apar vetrele Budestiului si ale Ocnai Sugatag, ba chiar si ale Giulestiului si Vadului Izei apoi, in plan mai indepartat, Gutaiul, varful Ignis, Plesca, Rotundu, Culmea Pietrei , Piatra Tisei - ca o uriasa secera de andezite sure la V de Vadu Izei.

Pasteluri de toamna
Particularitatea absoluta si motivatia reala a efectuarii acestui traseu constau insa in pastelurile toamnei, surprinzator de rapid instalate dupa o prelunga vara indiana si probabil la fel de repede mistuite de anuntatele lapovite si ninsori. 

Foto Ciresi salbatici (c) Lucian Petru Goja

Traversand paraul dintre Gruiu Lupului si Corha se incepe urcusul sustinut, nu lung insa, pe o vaga potecuta pastorala ce tine muchia celei din urma. Spre NV-V-NE se contureaza fostul mic crater vulcanic, peretele stancos fiind invadat si splendit pistruiat acum de policromele siluete ale fagilor si carpenilor tineri, foarte rarilor pini si molizi.

Fumul alb, lenes, se inalta spre SV dinspre Jireapan-valea Sava. Alte fumuri se preling diafane intre Gutai si absolut unicul in felul sau Breb, pe deasupra huciurilor de arini si aluni. De pe Corha spre E rasar Chicera, varful Pietrei ( 1106 m) , varfurile Scarisoara, Varaticului ( 1172 m), varful Paltinisului (1241) -zone pastorala ancestrale, Sermetesul mai spre SE, cu o cusma de molidis intunecat, si varful Varatec. 

Foto Zambetul toamnei (c) Lucian Petru Goja

Spre N Zakarpatya Ucrainei si-n continuare Muntii Maramuresului marcheaza orizontul in timp ce spre S si la V de Varatec, catre Pasul Neteda pot fi admirate varfurile si poienile culmii principale ale Muntilor Lapusului ( varful Prislop, poiana Prisaca, varfurile Magura Mare si Fagadau Pintii).

Liniste desavarsita. Soare. Cald. Vreme de tricou. Si privelisti realmente paradiziace. Insule, oaze policrome, in fostele fanate de la N de Corha si sub Chicera, nebunesti pasteluri dincolo de Grohote, spre Rosia, Piatra Pintiut, Valea cu Pesti si Valea Mare, acolo unde foioasele se amesteca neregulat printre molidisurile tinere ori mature.

Spre grohote
Dupa o binemeritata pauza si o repriza foto ca-n transa pornim spre E, depasim cateva mari gramezi paralelipipedice provenite din fostele marghile (musuroaie mari) taiate cu sapa de catre tarani si adunate pentru a putea cosi pajistea. Dam de un drum de car ce o ia pe sub Chicera, usor ascendent, in final dand spre Grohote. 

Foto Idilica la S E de Grohote (c) Lucian Petru Goja

Zona, inafara ciupercilor de balegar si a Palariei sarpelui prezinta caracteristicele zonelor vulcanice izvoare si paraie radiale, cu albii grohotoase negricioase si restranse zone umede cu pipirig si menta brosteasca, dar ceea ce e specific locului sunt frecventele excavari oribile realizate in cautarea pretioaselor andezite negre, asa numitele andezite funerare, mai apreciate de pietrari decat marmura.

De fapt, ele sunt niste lave de andezite bazaltoide cu piroxeni, mai rar si cu amfiboli, urme ale celei din urma eruptii vulcanice din Pliocen. Unele par a reprezenta vechile bombe/ghiulele azvarlite de eruptii, cazute pe sol si amestecate cu cenusi fierbinti. 

Foto Oaza cu arini (c) Lucian Petru Goja

Pe an ce trece zona e din ce in ce mai dezolanta, cocesionarii terenurilor neniveland la finalul excavarilor pajistea, aceasta ramanand ca dupa o explozie nucleara ori dupa impactul apocaliptic cu un meteor.

O basculanta Raba suie greoaie pentru a prelua o incarcatura de bolovani. Multi dintre acestia, dovediti a fi fisurati si neprelucrabili in blocuri slefuite, vor ramane definitiv abandonati si doar buruienile, gramineele spontane, accidentalii molizi etc. ii vor disimula treptat in peisaj. 

Foto Buchet autumnal (c) Lucian Petru Goja

Spre SV, catre flancul geografic drept al debutului Vaii Mari, se prezinta Piatra Pintiut ca un imens soclu al unei inexistente vreodata, megalitice, statui. E formata din lave andezitice racite orizontal, in straturi groase de culoare brun-negricioasa.

Afinisul insangerat, destul de scund dupa o crunta vara secetoasa, acapareaza si ascunde treptat grohotele marunte in timp ce altele, mai mari, marcheaza ca si niste bizare fundatii de cetati flancurile paraielor ce afluiesc spre Valea cu Pesti.

Policromie...
Facem un popas de pranz neincetand sa inspiram avizi codrii, pajistile, vaile versantilor V-NV ai M-tilor Lapusului apoi pornim la vale, intersectand meandrele drumului tehnologic, lasand in stanga rare colibe, salase pastorale, mai apoi o frumoasa casuta de lemn construita relativ recent, cu muscate pe prispa traditionala, mai jos un vechi fanar, langa el o noua cabanuta din barne de lemn, in stil traditional dar cu sarpanta din tabla galvanizata. 

Foto Ad astra per aspera (c) Lucian Petru GojaDescindem in drumul Budesti, Manastirea Rosia-fostul sector IPEG Maramures, putin mai la la V de intrarea in monahalul lacas. Pe malul stang al Vaii cu Pesti e o cabanuta, cocheta odinioara, aparent abandonata de-o vreme.

De-aici incolo spre Gura Raielor, si-n continuare spre Budesti, admiram valea cu ape imputinate drastic dar cu mici sipote, cascade, repezisuri, stagnari poleite-n bronz-auriu, molidisurile alternand policromelor foioase, numeroase exemplare de Amanita muscaria, colibe, salase, grajduri si case traditionale, livezi clasice, majoritatea scapatate, unele cu prunele grase, dulci ca mierea si partial stafidite, neculese, prilej de-a ne delecta cu savuroasele fructe.

Opt ore a durat intregul traseu, incluzand si cei aprox. 120 km din/spre Baia Mare si circuitul turistic incantator, iar prada fotografica a fost una bogata si nici macar visata. O noua premiera turistica pentru ortacii A. & M.Kelemen dar si pentru D. Pascu, nu si pentru Brena & mine care am admirat zona cu alte prilejuri alaturi de J.Moldovan si M.Ghetie, inclusiv in perioade hibernale. Recomandabila pentru orientare este harta-pliant Gutinul turistic-sectiunea Budesti-Desesti-Ocna Sugatag-2005.

Foto: Budesti, Gruiu Lupului si Corha (c) Lucian Petru Goja


 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 31 octombrie 2012 ora: 22:50:07 de catre: Giovanni Zeverino
Sunt un italian care locuiește aici, la Baia Mare. Sunt pasionat de fotografie, în cazul în care vă organizați excursii fotografice de duminică, aș dori să participe. este posibil ? multumesc gzeverino@yahoo.com

2

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 09:58:26 de catre: Rodica
De fiecare data raman uimita. Ne aratati locuri frumoase ale judetului nostru si nu numai, care au peisaje magnifice. E minunata natura in acest anotimp. Mai dorim sa ne satisfacem privirea si cu alte locuri. Multumim.

3

Publicat la: 1 noiembrie 2012 ora: 21:02:50 de catre: italy
cine a facut pozele este un expert dar si romania este frumoasa si vreau sa nu se schimbe...e prea frumoasa ca sa o pierdem

4

Publicat la: 3 noiembrie 2012 ora: 04:39:40 de catre: baimarean plecat peste ..ocean
Port in suflet mereu aceste locuri de vis si sincer imi doresc ca in momentul pensionarii sau sper si mai aproape sa pot sa ma reintorc si sa cutreier toate zonele astea minunate pe care din pacate multi de acasa nu le respecta si apreciaza la adevarata valoare. A fost una din putinele bucurii care le aveam noi in comunism..modul de-a ne detasa de anii aceia grei si sumbrii prin splendoarea pe care natura ni se releva mereu..si de fiecare data cind vin ACASA reiau drumuri de dor pe care le colind in gind de atitea ori.. de aici de departe!

5

Publicat la: 6 noiembrie 2012 ora: 17:52:32 de catre: Goja Petru Lucian
pare-se ca in Romania traim un etern paradox mioritic: fiind aici/acasa ii neglijam specificul/frumusetile sau/si mai grav, le strivim calcindu-le mirlaneste-n picioare, agresindu-le, importind kitsch-urile globaliste, considerindu-ne ftitzoi-cool-trendy , visind mereu la exotice tarimuri (incontestabil ele exista dar, de regula, nu-s cele ultra promovate prin politici agresive de advertising/marketing, ci tot acelea cu un drum macar de autentic/traditional/istoric-cultural-arhitectonic). Pe de alta parte minunatiile Romaniei fiindu-ne, cit de cit la indemina, de lene/aroganta & suficienta le neglijam nepermis. Totul tine de capacitatea fiecaruia de-a-si infringe inertia, de dorinta sincera, din pruncie pina la senectute, de-a cauta, afla, cunoaste & invata. Turismul e una din cele mai agreabile scoli (a vietii). Urniti-va ! Sigur veti avea prilejuri de incintare & bucurie ! LPG

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
Impecadium Group - Constructii industriale si civile angajeaza: lacatus structuri metalice, fierar betonist, dulgher, finisor. Conditii avantajoase, ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
Sofer TIR
Postat in categoria Transporturi
Restaurant manager
Postat in categoria Alte joburi
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]