Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


23.04.2014 13:28:15

Euro - 4,4698 lei


Dolar SUA - 3,2292 lei

Lira - 5,4255 lei

Aur (gr.) - 133,2719 lei



Foto soare si noriVezi VIDEO

24 aprilie
Max: 18/ 24 grade Celsius
Min:  7/ 11 grade Celsius 

Ziua de maine aduce vreme inchisa, cu cer predominant noros in toate zonele Maramuresului. Potrivit prognozelor ploile nu lipsesc din peisaj, astfel ca vor fi perioade in care acestea isi vor face simtita prezenta. Temperaturile raman ridicate pentru acesta perioada. La pranz ele se vor incadra intre 18 si 24 de grade Celsius. Vor fi 24 de grade in Baia Mare si Sighet, 23 de grade la Seini, 21 de grade in Targu Lapus, iar la Cavnic si Borsa termometrele vor arata 18 grade Celsius.

Baia Mare: Se anunta vreme schimbatoare, dar calda pentru urmatoarele doua zile in Baia Mare.Vineri cerul va fi predominant noros, iar sambata apar din nou ploile si ocazional burnita. La pranz maximele termice vor oscila in jurul valorii de 23 de grade, in timp ce noaptea vor fi cel putin 5 grade Celsius.
 
Sighetu Marmatiei: In Sighetu Marmatiei vremea va fi calda, dar schimbatoare in urmatoarele doua zile. Predominant noros va fi vineri cerul, in timp ce sambata norii se inmultesc si aduc si ploi, iar ocazional chiar si bunita. In zona sunt asteptate maxime termice de 23 de grade Celsius. Noaptea nu se vor inregistra mai mult de 10 grade Celsius.

Borsa: Vreme inchisa cu cer predominant noros va fi vineri in Borsa. Metorologii spun ca in zona sambata ploile vor fi prezente, iar vantul va sufla cu unele intensificari. Temperaturile maxime nu vor depasi la pranz valoarea de 17 grade, in timp ce noaptea minimele pot cobori pana la 1 grad Celsius.

Cavnic: Si la Cavnic vremea va fi in general inchisa in urmatoarele doua zile. Joi cerul va fi predominant noros, iar sambata ploile si ocazional burnita isi vor face simtita prezenta. Maximele termice in zona nu vor depasi valoarea de 17 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele pot cobori pana la 4 grade Celsius.   

Targu Lapus: Cer predominant noros si vant slab spun meteorologii ca sunt asteptate vineri in Targu Lapus. Sambata insa si in acesta zona revin ploile. Vantul va sufla cel mult moderat, iar maximele termice raman comparabile cu cele din zilele precedente. Sunt astepate la pranz cel mult 21 de grade, iar noaptea minime de 8 grade Celsius.

Seini: Vreme inchisa, cu cer acoperit va fi atat vineri, cat si sambata in Seini. Metorologii spun ca vineri ploile lipsesc din prognoza, insa sambata acestea revin, iar ocazional poate sa cada si burnita. In zona se vor inregistra maxime termice de 22 de grade Celsius, in timp ce noaptea vor fi minime de cele mult 9 grade Celsius.



Comunitate
IGNAT - Maramuresenii taie porcii si pregatesc carnatii dupa obiceiul de acum 100 de ani
18:36:33 15 decembrie 2010  | autor:  Andrei Gherghel

Porc taiat (c) eMM.roIn tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe "Ghita" dupa retetele din mosi-stramosi.

Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.

Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul "Ghita" a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.

Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


Nu exista comentarii la aceasta stire

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



Oferta speciala
Caut spatiu pentru laborator, 150 mp. Ofer chirie 150 euro. Conditii: spatiu cu doua intrari + utilitati ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi imobiliare gratuite
[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi auto MARAMURES
Vand Citroen C3, diesel, motor 1,4 cmc, 50 kw, an fabricatie 2006. Masina este impecabila si tehnic si vizual. Pret 2.900 Euro. Telefon 0728.180.690 ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi auto gratuite
[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]