Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


18.04.2014 13:06:45
Euro - 4,4607 lei

Dolar SUA - 3,2281 lei

Lira - 5,4148 lei

Aur (gr.) - 134,4481 lei



Foto soare si noriVezi VIDEO

19 aprilie
Max: 14/ 21 grade Celsius
Min:  3/ 8 grade Celsius 


Vreme in general inchisa, cu cer mai mult acoperit va fi maine in judet. Sunt asteptate ploi si burnita ocazionale. Maximele termice ramin comparabile cu cele din zilele precedente, astfel ca la pranz se vor inregistra 21 de grade in Baia Mare si Sighet, 18 de grade vor fi la Seini si Targu Lapus, 15 grade la Cavnic, iar in Borsa vor fi 14 grade Celsius.

Baia Mare:
Se anunta vreme schimbatoare, dar calda pentru urmatoarele doua zile in Baia Mare. Duminica spun meteorologii, ocazional pot sa se inregistreze averse slabe de ploaie, in timp ce luni cerul va fi predominant insorit. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 22 grade, iar noaptea vor fi minime de pana la 9 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei: In Sighetu Marmatiei duminica se astepta averse slabe si scurte de ploaie. Luni insa cerul se va degaja, astfel ca vor fi perioade cu nori , dar si perioade in care va straluci soarele. In zona sunt asteptate maxime termice de 22 de grade Celsius. Noaptea nu se vor inregistra mai mult de 8 grade Celsius.

Borsa: Ploi sunt asteptate pe parcursul zilei de duminica si la Borsa. Luni insa vremea se mai deschide, iar cerul va fi partial insorit. Spun meteorlogii ca temperaturile maxime nu vor depasi la pranz valoarea de 17 grade, in timp ce noaptea minimele pot cobori pana la 2 grade Celsius.

Cavnic: Una, doua averse scurte de ploaie spun meterologii ca se pot inregistra duminica in Cavnic. Luni insa si in acesta zona vremea se deschide, iar cerul va fi partial insorit. Vor fi cel mult 16 grade Celsius la pranz, in timp ce noaptea termometrele nu vor arata mai mult de 8 grade Celsius.

Targu Lapus: Vreme in general inchisa, cu cer predominat acoperit va fi duminica in Targu Lapus. Meteorologii spun ca sunt posibile ocazional averse slabe de ploaie si ca luni in zona vremea se deschide usor, astfel ca cerul va fi partial insorit. Vantul va sufla cel mult moderat, iar maximele termice se vor situa in jurul valorii de 20 de grade, in timp ce noaptea nu se vor inregistra mai mult de 9 grade Celsius.

Seini:Ploi trecatoare pot sa apara duminica si la Seini. Luni insa dupa cum spun meteorologii si in acesta zona vremea se va deschide, astfel ca vor fi si nori, dar si soare. La pranz mercurul din termometre va arata cel mult 20 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 9 grade Celsius.



Comunitate
IGNAT - Maramuresenii taie porcii si pregatesc carnatii dupa obiceiul de acum 100 de ani
18:36:33 15 decembrie 2010  | autor:  Andrei Gherghel

Porc taiat (c) eMM.roIn tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe "Ghita" dupa retetele din mosi-stramosi.

Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.

Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul "Ghita" a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.

Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


Nu exista comentarii la aceasta stire

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



Oferta speciala
Caut spatiu pentru laborator, 150 mp. Ofer chirie 150 euro. Conditii: spatiu cu doua intrari + utilitati ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi imobiliare gratuite
[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Anunturi auto MARAMURES
Vand Citroen C3, diesel, motor 1,4 cmc, 50 kw, an fabricatie 2006. Masina este impecabila si tehnic si vizual. Pret 2.900 Euro. Telefon 0728.180.690 ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele anunturi auto gratuite
[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]