Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


31.07.2014 13:16:55
Euro - 4,4188 lei

Dolar SUA - 3,3016 lei

Lira - 5,5723 lei

Aur (gr.) - 137,3685 lei


Foto soare si noriVezi VIDEO
1 august 
Max: 26/ 32 grade Celsius
Min:  11/ 16 grade Celsius
 

Va fi vreme in general frumoasa maine peste tot in judetul Maramures. Spun meteorologii ca va fi soare, dar si ca din cand in cand norii isi vor face simtita prezenta. Vantul va sufla in general slab, iar maximele vor fi usor mai ridicate decat cele din ultimele zile. La orele pranzului se vor inregistra 32 de grade in Baia Mare si Sighetu Marmatiei, 31de grade vor arata termometrele in Seini, 29 de grade sunt asteptate la Targu Lapus, in timp ce la Cavnic si Borsa se vor inregistra 26 de grade Celsius.

Baia Mare
In Baia Mare urmatoarele doua zile aduc vreme frumoasa. Spun meteorologii ca cerul va fi predominant insorit, iar vantul va sufla slab. Maximele termice cresc usor astfel ca la orele pranzului se pot inregistra pana la 32 de grade Celsius. Noaptea nu vor fi mai mult de 17 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei
:
Vreme in general frumoasa va fi in urmatoarele doua zile si la Sighetu Marmatiei. Cerul va fi predominant senin, iar vantul va sufla in general slab. Va fi mai cald decat in ultimele zile, iar la panz termometrele pot urca pana la 33 de grade Celsius. Noaptea mercurul din termometre va arata pana la 15 grade Celsius.

Borsa
:
La Borsa vremea va fi in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in zona cerul va fi predominant senin, iar norii doar sporadici. Vantul va sufla slab, iar mximele termice raman la nivelul celor din ultimele zile. Sunt asteptate la pranz 26 degrade Celsius, iar noaptea minime termice de cel mult 12 grade Celsius.

Cavnic: Vreme frumoasa spun meteorologii ca va fi in urmatoarele doua zile si la Cavnic. In zona atat sambata cat si duminica cerul va fi predominant senin, iar norii vor aparea doar din cand in cand si sunt trecatori. Vantul va sufla slab, iar maximele termice raman la nivelul celor din ultimele zile. La pranz se vor semnala cel mult 27 de grade Celsius, iar noaptea minimele nu vor depasi 14 grade Celsius.

Targu LapusIn Targu Lapus urmatoarele doua zile aduc vreme frumoasa. Cerul va fi predominant senin de-a lungul intregului week-end , iar vantul va sufla in general slab. Meteorologii spun in zona se vor semnala maxime termice de pana la 30 de grade, iar noaptea minime de cel mult 14 grade Celsius.

Seini
:
Vreme frumoasa, cu cer predominant senin va fi in urmatoarele doua zile si la Seini. Meteorologii spun ca norii pot sa apara doar izolat insa si acestia vor fi trecatori. Vantul va sufla in general slab, iar maximele termice se vor situa in jurul valorii de 31 de grade Celsius. Noaptea mercurul din termometre nu va depasi 16 grade Celsius.




Comunitate
IGNAT - Maramuresenii taie porcii si pregatesc carnatii dupa obiceiul de acum 100 de ani
18:36:33 15 decembrie 2010  | autor:  Andrei Gherghel

Porc taiat (c) eMM.roIn tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe "Ghita" dupa retetele din mosi-stramosi.

Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.

Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul "Ghita" a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.

Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


Nu exista comentarii la aceasta stire

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]