Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


21.07.2014 13:12:53
Euro - 4,4488 lei

Dolar SUA - 3,2898 lei

Lira - 5,6197 lei

Aur (gr.) - 138,8491 lei


Foto soare si noriVezi VIDEO
22 iulie 
Max: 22/ 28 grade Celsius
Min:  15/ 18 grade Celsius
 

Pe parcursul intregii zile de maine va fi vreme schimbatoare, cu cer partial acoperit dimineata si averse de ploaie, insotite de tunete si fulgere, pe parcursul dupa-amiezii. Vantul va sufla in general slab, iar meteorologii spun ca temperaturile vor fi usor scazute decat cele inregistrate in utimele zile. Sunt asteptate la orele pranzului 28 de grade in Baia Mare si Sighetu Marmatiei, iar la Seini si Targu Lapus vor fi 26 de grade. In Cavnic si Borsa nu vor fi mai mult de 22 grade Celsius.

Baia Mare: In Baia Mare urmatoarele doua zile aduc vreme schimbatoare, cu cer partial insorit dimineata si conditii de averse insotite de tunete si fulgere dupa amiaza. Vantul va sufla cu unele intensificari mai ales pe durata ploilor, iar maximele termice continua sa ramana destul de ridicate. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 29 de grade Celsius, in timp ce noaptea nu vor fi mai mult de 18 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei
:
Vreme schimbatoare va fi in urmatoarele doua zile si la Sighetu Marmatiei. Atat miercuri cat si joi vremea va fi in general frumoasa dimineata, iar dupa amiaza se aduna norii si vin averse de ploaie, cu descarcari electrice si intensificari ale vantului. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 30 de grade. Noaptea mercurul din termometre va arata pana la 17 grade Celsius.

Borsa
:
Si la Borsa vremea va fi schimbatoare in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca vremea ramane in tiparul obisnuit deja, cu cer partial insorit dimineata si averse de ploaie dupa amiaza. In zona temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 22 grade, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 14 grade Celsius.

Cavnic: Vreme schimbatoare, cu cer partial insorit si vant slab dimineata, dar si averse insotite de tunete si fulgere dupa amiaza. Asa arata prognozele ca va fi vremea in urmatoarele doua zile la Cavnic. Vantul va sufla acel mult moderat, iar maximele termice pot ajunge pana la 23 de grade Celsius, in timp ce noaptea mercurul din termometre poate arata cel mult 14 grade Celsius.

Targu Lapus: In Targu Lapus urmatoarele doua zile aduc vreme schimbatoare. Meteorologii spun ca dimineata cerul va fi partial insorit, in timp ce dupa amiaza se aduna norii care pot aduce averse de ploaie sau chiar furtuni, insotite de tunete si fulgere. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 27 de grade Celsius. Noaptea minimele nu vor depasi 14 grade Celsius.

SeiniVreme schimbatoare, cu cer partial insorit dimineata, innorari, averse de ploaie, tunete si fulgere spun meteorologii ca va fi in urmatoarele doua zile la Seni. Si in aceasta zona temperaturile vor fi usor mai scazute decat cele din zilele precedente si se vor situa in in jurul valorii de 26 de grade Celsius. Noaptea minimele termice nu vor depasi 16 grade Celsius.




Comunitate
IGNAT - Maramuresenii taie porcii si pregatesc carnatii dupa obiceiul de acum 100 de ani
18:36:33 15 decembrie 2010  | autor:  Andrei Gherghel

Porc taiat (c) eMM.roIn tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe "Ghita" dupa retetele din mosi-stramosi.

Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.

Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul "Ghita" a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.

Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


Nu exista comentarii la aceasta stire

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]