Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


29.08.2014 13:10:25
Euro - 4,4126 lei

Dolar SUA - 3,3490 lei

Lira - 5,5567 lei

Aur (gr.) - 138,4389 lei


Foto soare si noriVezi VIDEO

30 august 
Max: 19/ 25 grade Celsius
Min:    7/ 12 grade Celsius
 

Va fi vreme in general frumoasa maine peste tot in Maramures. Spun meteorologii ca vom avea parte de soare, dar si ca este posibil ca din cand in cand sa apara nori, care sunt insa trecatori. In plus, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel ca maximele termice vor fi mai ridicate decat cele din ultimele zile. La pranz mercurul termometrelor va arata 26 de grade in Sighetu Marmatiei, 25 de grade se vor inregistra in Baia Mare, 23 de grade vor fi la Targu Lapus si Seini, 20 grade vor arata termometrele in Borsa si numai 19 grade Celsius sunt asteptate la Cavnic.

Baia Mare: In Baia Mare urmatoarele doua zile aduc vreme in general frumoasa si ceva mai calda decat in ultimele zile. Meteorologii spun ca va fi soare, dar ca din cand in cand apar norii, care sunt insa trecatori. Maximele termice se vor situa in jurul valorii de 27 de grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 15 grade Celsius.

Sighetu Marmatiei: Vreme frumoasa spun meteorologii ca va fi in urmatoarele doua zile si la Sighetu Marmatiei.Va fi soare, insa vor fi si perioade in care norii vor acoperi cerul. Temperaturile cresc si in acesta zona, astfel ca la pranz termometrele vor arata cel mult 27 de grade Celsius. Noaptea mercurul din termometre va arata pana la 13 grade Celsius.

Borsa: La Borsa va fi vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca cerul va fi insorit, dar ca vor fi perioade cu nori. Temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 21 grade Celsius, in timp ce noaptea se vor inregistra minime de cel mult 9 grade Celsius.

Cavnic: Si la Cavnic este asteptata vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Prognozele spun ca perioadele cu soare vor alterna cu cele cu nori. Vantul va sufla in general slab, iar maximele termice vor fi comparabile cu cele din zilele precedente si pot ajunge pana la 22 de grade Celsius. Noaptea mercurul din termometre poate arata cel mult 12 grade Celsius.

Targu Lapus: Va fi vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile si la Targu Lapus. Meteorologii arata ca atat duminica, cat si luni va fi soare, dar ca vor fi si perioade in care norii vor acoperi cerul. Vantul va sufla slab, iar maximele termice vor fi usor mai ridicate decat cele din ultimele zile. La pranz se vor inregistra cel mult 26 de grade Celsius, in timp ce noaptea minimele pot ajunge pana la 13 grade Celsius.

Seini
:
Vreme in general frumoasa spun meteorologii ca va fi si la Seini, in urmatoarele doua zile. Acestia arata ca in ambele zile vor fi nori dar si soare, iar in zona maximele termice pot ajunge pana la valoarea de 25 de grade Celsius. Noaptea mercurul din termometre nu va depasi 13 grade Celsius.




Comunitate
IGNAT - Maramuresenii taie porcii si pregatesc carnatii dupa obiceiul de acum 100 de ani
18:36:33 15 decembrie 2010  | autor:  Andrei Gherghel

Porc taiat (c) eMM.roIn tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe "Ghita" dupa retetele din mosi-stramosi.

Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.

Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul "Ghita" a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.

Taiere porc (c) eMM.ro

„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.

Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


Nu exista comentarii la aceasta stire

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.



Sondaj de opinie



[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Ultimele anunturi auto gratuite
[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]