Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


23.10.2015 13:15:11
Euro - 4,4259 lei

Dolar SUA - 3,9835 lei

Lira - 6,1339 lei

Aur (gr.) - 150,0930 lei


Foto soare si nori 27 octombrie

Max:     9 / 14 grade Celsius
Min:      -5/ 0  grade Celsius
 

Maine in intreg Maramuresul se anunta vreme in general frumoasa. Potrivit prognozelor in toate zonele ziua incepe cu cer senin si soare, insa treptat pe parcursul zilei se aduna norii, astfel ca dupa amiaza cerul va partial noros, iar vantul va sufla slab. Temperaturile maxime vor fi usor mai ridicate decat cele din intervalul precedent, astfel ca la pranz se vor inregistra 14 grade in Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Seini, 12 grade sunt asteptate in Targu Lapus, la Cavnic maximele termice se opresc la 10 grade, in timp ce la Borsa mercurul din termometre nu va arata mai mult de 9 grade Celsius.

Baia Mare: Se anunta vreme in general frumoasa, dar si ceva mai calda in urmatoarele doua zile in Baia Mare. Meteorologii spun ca miercuri cerul va fi predominant insorit, in timp ce joi va fi soare, insa locul acestuia va fi luat din cand in cand de nori. Maximele termice usor mai ridicate se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius. Noaptea insa va fi rece cu minime care nu depasesc 0 grade.

Sighetu Marmatiei: In urmatoarele doua zile in Sighetu Marmatiei se anunta vreme in general frumoasa si usor mai calda decat in intrevalul precedent. Prognozelele spun ca miercuri in zona va iesi soarele, insa mai cu seama dupa amiaza este posibil sa se adune si ceva nori. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice pot ajunge la cel mult 16 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele coboara pana la-1 grad.

Borsa: In Borsa se anunta vreme in general in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca miercuri va fi soare, doar ca pe parcursul dupa amiezii locul acestuia va fi luat de nori. Joi va fi si soare, dar vor fi si nori, iar vantul va sufla slab. Spre finalul intervalului maximele termice ajung la 12 grade Celsius. Pe parcursul noptilor va fi insa rece, cu minime care coboara pana la -4, -5 grade Celsius.

Cavnic: In Cavnic se anunta vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in prima parte a zilei de miercuri va fi soare, insa treptat pe parcursul zilei norii vor lua locul acestuia. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice in crestere usoara ajung pana la 12 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 0 grade Celsius.

Targu Lapus:
Si in Targu Lapus vremea va fi frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in zona miercuri va fi soare, insa dupa amiaza norii vor fi ceva mai numerosi, iar cerul partial noros. Ziua de joi va fi insa una frumoasa cu cer mai mult senin si cativa nori trecatori. Temperaturile maxime nu vor depasi 13 grade Celsius. Noaptea minimele coboara pana la 0 grade Celsius.

Seini: Vreme in general frumoasa se anunta in urmatoarele doua zile si in Seini. Spun meteorologii ca in zona miercuri va fi cer senin si soare, iar norii vor doar razleti. Joi cerul va fi doar partial insorit, iar vantul va sufla slab. La pranz maximele termice se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius, iar noaptea minimele nu vor depasi 3.4 grade Celsius.
Turism
TURISM SAPANTA - La cascadele Runcu, Custuri, Sipot si la Manastirea Sapanta Peri (GALERIE FOTO)
21:20:37 3 septembrie 2010  | autor:  Lucian Petru Goja

Foto cascada Sipot (c) Petru Goja 
Foto Sapanta Peri (c) Petru Goja 
Rt 30 din 24 08 2010 cu D.Pascu, A. Stefanoiu, I. Pop –GNM, Brena si eu

Vezi GALERIE FOTO
Cu cateva zile in urma, meteorologii estimau ca mugurii toamnei vor aparea imediat dupa 23 august... Insa noaptea era instelata, cu luna plina si ravasitor cant melopeeic de greieri.
Ora plecarii spre Sapanta, de-aceasta data peste Gutai, cu retur prin Negresti Oas, am stabilit-o pentru 5.30, dar s-a ivit o inerenta mica neintelegere si am plecat dupa ora 5.45, prinzand rasaritul cu putin inainte de ora 7 coborand pe Rausor spre satul Mara.


Iesind din Sighetu Marmatiei vedeam soarele care mangaia crestetul andezitic sur-argintiu al Pietrei Iepii, trimitandu-ne cu gandul la turele nemaipomenite facute la cascadele Strungii si Ciuroiului iarna si toamna.

De la iesirea din Campulung la Tisa, ne-am bucurat ca soarele punea in valoare Piatra Sapantei si, in dreapta sa si destul de aproape de hotarul cu Ucraina (delimitat de r.Tisa), se itea turla ascutita a bisericii Manastirii Sapanta Peri, dar si de aceasta data caldura isca deja o deranjanta pacla dar…nu puteai fi cu toate nu-i asa ?!

Nemti pasionati de off road la Sapanta
Am cotit la stanga, am trecut prin fata bisericii si a Cimitirului Vesel, indreptandu-ne in amontele vaii Sapanta spre camping si relativ recent amenajata pensiune cu o mica pastravarie, in continuare prin fata vechii si paraginitei pastravarii a R.N.P.Romsilva- O.S. Sighetu Marmatiei.

Foto berbanti inaripati (c) Petru Goja

Nici de aceasta data nu lipseau nemtii pasionati de off road, excelent echipati, de la autoturismele 4 x 4 vopsite in culori de safari la restul calabalacului, campati in doua tabere diferite pe malul stang al vaii Sapanta, una aproape de podul ce duce spre izvorul cu borviz (captat si imbuteliat pe vremea tardiv impuscatului).

Am remarcat ordinea si curatenia locurilor acestora de campare ( le-am evaluat si la intoarcere, constatand ca nemtii nu au abandonat, precum mioriticii autohtoni, nicio farama de jeg, lasand pajistea curata-n urma, chestiune de educatie civica si multiseculara cultura).

Pe Valea Runcu
Am depasit cabanele forestiere, trainice dar lasate prada ruinei, apoi Apa Rosie si imediat dupa ea izvorul cu apa potabila captat si curgand prin trei sipote cristaline.

Am lasat in urma si la dreapta confluenta vaii Sapanta cu valea Nadosa (care afluieste dinspre V-SV in prima) apropiindu-ne de cariera de andezite bazaltoide fin stratificate (1 de placi groase de 1-3 cm, folosite in constructii pentru decoratiuni diferite, face 500 RON, aveam sa aflam la intoarcere de la niste muncitori care le adunau nu doar din cariera oficiala ci si din altele doua locatii…neortodoxe aflate la capatul vaii Runcu, putin anterior de confluenta acesteia cu valea Sapancioara, transportandu-le initial in cupa unui incarcator frontal, ulterior cu mijloace auto). 

Foto repezis si stancarii (c) Petru Goja

Aici am abandonat SUV-ul nostru si luandu-ne rucsacii usori si betele de trekking am pornit in amontele malului geografic drept al vaii Runcu. Abia a trecut de ora 8,15, iar soarele isi filtreaza oblicele razelor in evantai printre coroanele arinilor.

Valea Runcu era splendida, cristalina, cu numeroase repezisuri, praguri, bulboane, fuioare inspumate, pe alocuri malul geografic stang al sau fiind decorat de pereti stancosi nu mai inalti de trei-patru metri, dar minunat drapati cu muschi si licheni.

Pitorescul drum de acces in Poiana lui Dumitru
Viiturile nebune de dupa 1990, dar mai ales lipsa minimelor lucrari de intretinere, au facut ca excelentul odinioara carosabil auto-forestier care iesea prin valea Brazilor in Poiana lui Dumitru si in final in Blidar - Firiza-Baia Mare, sa fie in multe locuri spalat si ingustat chiar pana la latimea unei poteci.

Lungi portiuni, insa in care carosabilul pietruit era in stare buna desi inierbat, in unele locuri existand inca bordurile intacte dar si parapetii ziditi din piatra sparta.

Foto gentiana (c) Petru Goja

Un marcaj atipic, aparent recent, in rosiatic-roz alternand cu verde-fistic, ni s-a parut a trada intentia admirabila a cuiva de a reabilita acest pitoresc drum de acces, cel putin in scopuri forestiere daca nu si unele turistice, dar mai apoi ne-am gandit ca marcajul respectiv apartine organizatorilor de trasee si concursuri pentru pasionatii de mountainbike.

O poiana cu fanata s-a ivit la stanga, mai apoi am traversat prin vad foarte modesta vale Covatari ( care afluieste in malul geografic drept al vaii Runcu).

Stancarii semete, ca niste turnuri de medievale citadele
Valea intreaga a Runcului se lumina treptat, iar apele sale capatau tonuri de miere, aur, bronz. Treptat, drumul suia lasand valea in dreapta si din ce in ce mai jos, iar pe malul sau stang, din codrul matur de foioase intercalat cu rari molizi, au aparut stancarii semete, ca niste turnuri de medievale citadele.

Custuri andezito-bazaltoidice veneau succesiv din stanga drumului, impresionandu-ne nu doar abrupturile lor impuscate la amenajarea caii rutiere forestiere, coloanele groase de lave ciudat racite, ci si tinerii mesteceni care se cocotau pe ele, fixandu-se doar in niste precare cauce de sol fertil.

Foto andezite baltazoide (c) Petru Goja

Nu lipseau nici scorusii salbatici decorati acum de rubinii ciorchini de fructe apreciate de pasari dar si de catre nelipsitii in zona ursi bruni.

Probabil ca de la confluenta vaii Sapancioara cu valea Runcu pana la Cascada Runcu Custuri ( anterior impropriu numita Runcu Covatari, practic neavand nimic de-a face cu extrem de modesta vale Covatari) nu erau mai mult de vreo 4-5 km fiindca in doar intr-o ora si 10 minute am ajuns deasupra cascadei care-si tradase de ceva vreme prezenta prin vuietul apei reverberat de ecou.

Cascada vaii Runcu si... poluarea cu PET-uri
Am coborat pe poteca abrupta, bolovanoasa, in zig-zag, pana la firul apei dupa care ne-am apropiat de suvoiul consistent si laptos-inspumat al cascadei care probabil are vreo 15-18 m inaltime, cazand de pe un prag vulcanic, in prima portiune printr-un treptat largit jgheab daltuit multimilenar in stanca.

De pe malul drept al vaii Runcu nu se putea vedea mai mult de 40-45 % din intreaga cascada, motiv pentru care am traversat prin vad, peste niste busteni esuati si alunecosi dar si peste niste esafodaje instabile si alunecoase din pietre, iesind pe malul opus, la baza unui impresionant perete cu crestet piramidal-triunghiular format din andezite bazaltoide spectaculoase ( probabil peretele are spre 100 m inaltime, versantul sau NV fiind oblic, impadurit).

Foto Cascada Runcu Custuri (c) Petru Goja

Din baza peretelui, aveam imaginea integrala, impresionanta, a cascadei care mi se pare a fi a doua, cel putin ca foto-spectacol, dupa Cascada Cailor din PNM Rodnei desi Cascada Strungii si Ciuroiului din zona Iapa vor fi fiind mai inalte dar au debitul extrem de redus, exceptand perioada scurta din finele iernii.

Din pacate, in Romania notiunea de turism este sinonima cu poluarea menajera si jegul, chiar daca afluxul turistic la un oarecare obiectiv e uneori destul de mic. In consecinta, nu lipseau nici aici PET-urile, cutiile de conserva, ambalajele de carton si plastic de la dulciuri si snackuri ori tigari.

Spre Cascada Sipot
Am revenit la drum si imediat dupa aceea am suit pe movila stancoasa de deasupra cascadei, la fosta ciuperca cu masa si banci din lemn pentru popas dar si un salvator adapost pe vreme rea, azi mai degraba o intristatoare ruina.

De acolo nu puteam decat auzi vuietul apei cascadei, in schimb puteam admira in intregime extraordinara stancarie ce pare un imens fagure pietrificat.

Foto La ciuperca de la cascada Runc (c) Petru Goja  

Am poposit putin la ciuperca dupa care am luat-o la vale pe unde veniseram si ajunsi la masina, fiindca doi din ortacii nostri de azi nu au vazut niciodata nici Cascada sipot, am luat-o in amontele vaii Nadosa 4 km, trecand pe langa santierul hidroconstructiei in lucru, depasind cele doua rampe de incarcare a bustenilor, lasand spre stanga doua drumuri forestiere secundare, unul mergand in amontele valea Sapancioara spre Colibi.

Ajunsi la Cascada Sipot, care se pravalea de pe un prag de piroclastite polistratificate inalt de vreo 5-6 m, am admirat-o initial de deasupra apoi coborand in aval de ea. Bucuria a fost generala si nici nu se putea altfel din moment ce soarele scalda intreaga vale, remarcabila in aval datorita salbaticiei si spectaculozitatii sale.

Am remarcat suind din Sapanta, acolo unde asfaltul se termina lasand locul carosabilului bolovanos si in plin curs de reamenajare, un indicator rutier spre stanga, catre Complexul de Valtori…

Foto Cascada Sipot (c) Petru Goja

Curiosi, am luat-o-ntr-acolo la intoarcere dar…mare si neplacuta ne-a fost surpriza constatand ca nici vorba de vreun complex de valtori, mori, pive sau alte instalatii traditionale manate de ape ci doar o amarata de valtoare si un scoc de scanduri pentru afluirea apei din valea Sapanta, iar in apropiere de ea o (cvasitotal nereprezentativa zonei) constructie din BCA, in lucru.

Puteam fi fericiti, fiindca nu am fost unicii fraieri care ne-au inghitit stupida galusca sapantana, mai erau acolo niste autoturisti sudisti (bucuresteni, prahoveni) iar la plecarea noastra, tocmai soseau altii ca sa admire practic inexistentul Complex de Valtori

Chiar n-am inteles niciodata cui foloseste coprofagia…turistica si falsele reclame etern lipsite de minima acoperire, considerand ca o astfel de turistica tragere in teapa lasa un gust amar si poate constitui sursa unei vehemente si eficiente antireclame, total neavenita.

Constructii noi in zona prohibita turistilor
Deoarece unii colegi de-ai nostri nu au vizitat Manastirea Sapanta Peri, zamislita cam cu cantec ilegalist pe arealul fostei arii naturale protejate de stejari de ses (cazuta aproape-n totalitate sub dintii drujbelor iar bustenii servind ca …lemn de constructie al monahalului locas in devenire), am luat-o intr-acolo.

Personal, am vizitat ultima data de Adormirea Maicii Domnului, in 15 august 2008 impreuna cu o echipa de cineasti bucuresteni al carei ghid fusesem prin Maramuresul Istoric.

Foto insatiabilul avant al constructiilor (c) Petru Goja

De-atunci insa…neostoitul avant constructiv ortodox a facut sa mai rasara o ditai casoaia din lemn in fata bisericii, spre V-SV , apoi la stanga bisericii, spre S, a aparut un fel de uriasa pensiune turistico-ecumenica amenajata pe vreo trei niveluri, doar partial acoperita cu dranita dar aflata in plin lucru.

Au mai aparut constructii noi in zona prohibita turistilor, cea NE, a staretiei si chiliilor calugaritelor. Totul trada aici lucrarea concomitenta la diverse obiective si pe mai multe fronturi dar fara a finaliza incet, incet, cate ceva. De orice puteai vorbi aici, doar de efectele crizei economice ce macina de peste doi ani Romania, nu. O fi bine, o fi rau, naiba mai stie !

Foto fala manastirii Sapanta (c) Petru Goja

Personal am apreciat, ca la alte manastiri vizitate, frumusetea florilor care acompaniaza aleea de acces spre biserica manastirii, tanarul stejaris dens, precum si armoniile arhitecturale indiscutabile.

M-a agresat, insa, opulenta, ostentatia si vizibila goana sifilitica dupa clasificari gen Guiness Book si in special mitocania unor autoturisti care, de le-ar fi fost cu putinta, nu doar ca ar fi parcat cat mai in intimitatea manastirii, calare pe sfintele lacasuri, ci ar fi si vizitat stand la volan biserica, paraclisul de vara etc. pe la toate nivelurile lor.

Apoi era intolerabila de-a dreptul depozitarea deseurilor de constructii si a gunoaielor manastirii in stejarisul regenerat, pe malul drept al vaii Sapanta (in apropiere de situl ecumenic) si de confluenta acesteia cu raul Tisa. Asta da reclama turistico-monahala crestin-ortodoxa romaneasca ! Pacat !

 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 4 septembrie 2010 ora: 04:33:14 de catre: ardeleanul
Faine zone dar din pacate asa cum vedem mereu pe unde mergem prin judet lipsa de civilizatie si respect pentru natura se vede la tot pasul.In perioada interbelica oriunde mergeai era curatenie si asta datorita civilizatiei care a existat in Ardeal recunoscuta inca de pe la 1600 cu mult mai rasarita fata de restul tarii(de fapt Transilvania a fost independenta peste 400 de ani,desi maualele de istorie n-au scris asta niciodata)si datorita monarhiei care a ridicat tara din anonimat si saracie..Din pacate ,comunismul a distrus tot ce-a avut mai bun tara asta,intelectualimea,taranimea mai rasarita care avea pentru ca era harnica si acel curent patriotic sa-ti iubesti tara,meleagurile si sa faci totul ca sa fie prospera.Nu mai exista aceea educatie ,bun simt si respect si nici nu se cultiva in scoli sau in orice medii.Trist..si pentru fosta statiune a Baii Mari..unde veneau pictori si turisti la odihna..pe valea Usturoiului..fara cuvinte

2

Publicat la: 15 septembrie 2010 ora: 18:30:21 de catre: Ilie
PÂNĂ-N STRÂMTURA ŞI ÎNAPOI Iaca casa galbenă ca lămâia, cu scări exterioare, aurii şi gard de plastic. Case bătrâne, demne, alături. La capatul lor cineva vinde păpuşele în port „moroşenesc”, trăistuci „originale”. Eternit peste tot – şi peste coteţe. Mănăstirea şi-a multiplicat turlele, şi-a tras restaurant, motel şi parcare, şi-a extins olatele pe toată coasta, peste pemintele oamenilor, din şosea până-n cer. Un bătrân păzeşte casa în construcţie a feciorului său, stăm pe laiţă, la drum, povestim - deci aşe-i.... La Podu Slătiorii - grămezi de gunoaie, crâşme peste crâşme. Pe Luncă aceeaşi linişte dintotdeauna. Valea-i presarată cu peturi şi doze. 2 vaci mari şi late stau tolănite lăngă drum, văcarul doarme pe rupte deasupra lor, în pantă. Dinspre Slătioara trece o rablă, cu manele la maximum. O mână un prunc, de mama-focului, cu piciorul stâng scos pe portieră, desculţ, în faţă. Ne-ntoarcem, fugim. O pensiune la şosea se numeşte „cabană”. Pe-o laiţă au ieşit nişte babe cu caierul, în haine de sărbătoare, în zi de lucru... Haidaţi, nu şideţi! Valea Izii moare! Să fie degeaba toată minunăţia?

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
Impecadium Group - Constructii industriale si civile angajeaza: lacatus structuri metalice, fierar betonist, dulgher, finisor. Conditii avantajoase, ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
Sofer TIR
Postat in categoria Transporturi
Restaurant manager
Postat in categoria Alte joburi
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]