Portal eMaramures.ro - PAGINA START
Cauta in:


23.10.2015 13:15:11
Euro - 4,4259 lei

Dolar SUA - 3,9835 lei

Lira - 6,1339 lei

Aur (gr.) - 150,0930 lei


Foto soare si nori 27 octombrie

Max:     9 / 14 grade Celsius
Min:      -5/ 0  grade Celsius
 

Maine in intreg Maramuresul se anunta vreme in general frumoasa. Potrivit prognozelor in toate zonele ziua incepe cu cer senin si soare, insa treptat pe parcursul zilei se aduna norii, astfel ca dupa amiaza cerul va partial noros, iar vantul va sufla slab. Temperaturile maxime vor fi usor mai ridicate decat cele din intervalul precedent, astfel ca la pranz se vor inregistra 14 grade in Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Seini, 12 grade sunt asteptate in Targu Lapus, la Cavnic maximele termice se opresc la 10 grade, in timp ce la Borsa mercurul din termometre nu va arata mai mult de 9 grade Celsius.

Baia Mare: Se anunta vreme in general frumoasa, dar si ceva mai calda in urmatoarele doua zile in Baia Mare. Meteorologii spun ca miercuri cerul va fi predominant insorit, in timp ce joi va fi soare, insa locul acestuia va fi luat din cand in cand de nori. Maximele termice usor mai ridicate se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius. Noaptea insa va fi rece cu minime care nu depasesc 0 grade.

Sighetu Marmatiei: In urmatoarele doua zile in Sighetu Marmatiei se anunta vreme in general frumoasa si usor mai calda decat in intrevalul precedent. Prognozelele spun ca miercuri in zona va iesi soarele, insa mai cu seama dupa amiaza este posibil sa se adune si ceva nori. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice pot ajunge la cel mult 16 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele coboara pana la-1 grad.

Borsa: In Borsa se anunta vreme in general in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca miercuri va fi soare, doar ca pe parcursul dupa amiezii locul acestuia va fi luat de nori. Joi va fi si soare, dar vor fi si nori, iar vantul va sufla slab. Spre finalul intervalului maximele termice ajung la 12 grade Celsius. Pe parcursul noptilor va fi insa rece, cu minime care coboara pana la -4, -5 grade Celsius.

Cavnic: In Cavnic se anunta vreme in general frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in prima parte a zilei de miercuri va fi soare, insa treptat pe parcursul zilei norii vor lua locul acestuia. Joi cerul va fi partial insorit, iar vantul va sufla in general slab. Maximele termice in crestere usoara ajung pana la 12 grade Celsius, in timp ce noaptea minimele nu vor depasi 0 grade Celsius.

Targu Lapus:
Si in Targu Lapus vremea va fi frumoasa in urmatoarele doua zile. Meteorologii spun ca in zona miercuri va fi soare, insa dupa amiaza norii vor fi ceva mai numerosi, iar cerul partial noros. Ziua de joi va fi insa una frumoasa cu cer mai mult senin si cativa nori trecatori. Temperaturile maxime nu vor depasi 13 grade Celsius. Noaptea minimele coboara pana la 0 grade Celsius.

Seini: Vreme in general frumoasa se anunta in urmatoarele doua zile si in Seini. Spun meteorologii ca in zona miercuri va fi cer senin si soare, iar norii vor doar razleti. Joi cerul va fi doar partial insorit, iar vantul va sufla slab. La pranz maximele termice se vor situa in jurul valorii de 16 grade Celsius, iar noaptea minimele nu vor depasi 3.4 grade Celsius.
Turism
Zone de agrement din Maramures
Baile Costiui intre istorie si atractii turistice prezente
11:26:21 6 noiembrie 2007  | autor:  Lucian Petru Goja

Daca traversam dealul Hera dupa-amiaza, in lunile de vara si pana toamna tarziu, intalnim culegatorii de bureti si ciuperci care ofera spre vanzare rodul codrilor automobilistilor aflati in trecere. Pe Hera, la poalele nord-vestice (la 16 km de Sighetu Marmatiei) se afla Rona de Sus, localitate situata pe valea Ronisoara (in amonte).

Atat Rona de Sus cat si cea de Jos, ambele locuite de romani si ucraineni, odinioara si de numerosi evrei, au fost proprietatea voievozilor romani.
Le-au stapanit mai intai Dragos, apoi a fiului acestuia, Sas, ca in final (dupa 1359) sa apartina fiului mai mare, Balc. 

Dupa un document emis la 14 mai 1360, anul atestarii documentare a comunei, regele maghiar Ludovic cel Mare, fiul lui Carol Robert, daruieste Felsew Rowna nobilului roman Stan, fiul lui Patru.
In 1361 intareste donatia sub forma de privilegiu fidelitabus et serviys placibulus Stan, feli Petri fidelis olahy nostri... possesionem nostre Olacholem Felsew Rowna

In 1500 Rona de Sus trece in proprietatea regala sub Vladislav al II-lea, fapt ce reiese dintr-un document emis in anul 1508, prin care reprezentantul regelui interzice inregistrarea satului in favoarea proprietatii fiilor lui Dragfi.
Din acel moment Rona de Sus a fost inglobata domeniului regal cu resedinta la Bocicoi, domeniu ce cuprindea mai multe sate cu etnici ucraineni.
Asadar componenta etnica a Ronei de Sus incepe sa se modifice simtitor incepand cu sec. al XV-lea. Azi domina etnia ucraineana compacta, dovada toponimele: Ihrovisce, Ialinca, Hluchii, Cravai, Lz, Artelove...

O istorie aparte o are satul Costiui, care apatine de comuna Rona de Sus.
O importanta covarsitoare in evolutia peste generatii au avut-o rezervele naturale si ocnele de sare, exploatate mai ales cu ocnasi si detinuti, asigurand astfel proprietarilor maxime venituri.
Unii istorici atesta localitatea Costiui dinaintea venirii romanilor.
In Diplome maramuresene din sec. XIV-XV se afirma ca ca in apropierea ocnelor de sare s-au gasit monede romane alaturi de obiecte din epoca bronzului.
Denumirea Costiui ar deriva din latinescul castellum, primii comandanti cunoscuti fiind Paulus Magnus din 1474 si Valentino Naghy din 1479.

Castelul, actuala scoala generala I-VI, a suportat succesive renovari peste secole. La finele sec. XVII a devenit proprietatea voievodului Apaffy care a renuntat la domeniu in favoarea regelui Ungariei. 

Populatia satului Costiui este formata exclusiv din venetici, fapt dovedit de marea varietate a numelor, maghiare, ucrainiene, nemtesti, turcesti, slovace, romanesti, poloneze etc.
Vladislav al II-lea al Ungariei a reglementat riguros la 1498 veniturile proprietarilor de ocne.

La finele secolului al XIX-lea s-au produs substantiale schimbari in Rona de Sus si Costiui.
Astfel in 1872 s-a dat in folosinta calea ferata ingusta ce lega satul Costiui de Sighet, iar in 1897 s-a introdus curentul electric.
In aceasta perioada s-au dezvoltat si baile sarate Costiui.

Declinul minelor de sare a inceput dupa 1930, cu repercusiuni dezastruoase.
Minele au fost inchise in 1931 lasand populatia fara ocupatie si resurse. Aceasta a dus la exodul acesteia spre alte zone.
S-a ajuns astfel ca de la o populatie de 2349 (1878) aceasta sa numere 840 (conform recensamantului din ianuarie 1992).

Principala ocupatie actuala a populatiei o constituie mestesugaritul.
Multi localnici au mostenit din stramosi arta confectionarii butoaielor de stejar, fabricate pe vremuri aici in numar impresionant.

Atractia turistica o reprezentau pana nu demult lacul sarat, varful Macovita (945 m) si Voloseanca (925 m), afectate de alunecarile de teren din primavara anului 2005.

In baile Costiui, langa strandul cu apa salina, stau la dispozitia turistilor noua casute de vacanta sezoniere si un bar-restaurant cu gradina de vara.
Inca de la intrarea in Costiui, pe partea stanga ne atrage atentia un frumos palc de larice (zada) inaltat pictural deasupra codrului dominat de foioase.

Localitatea, asezata de-o parte si alta a soselei asfaltate (aproximativ 3 km din Rona de Sus), atrage prin pitoresc si liniste.
Gospodariile sunt modeste dar ordonate, cu gradinite de zarzavat si flori in fata caselor, prispe umbrite de ghirlandele de vita de vie.
Va trebui sa treaca mult timp pana ce gravele plagi ale versantilor, odinioara impaduriti, despuiati de gravele alunecari de teren, sa fie reacoperite de vegetatie.

Ca traditie, la Costiui se serbeaza an de an Zilele Hollosy.
Aici merita a mai fi vizitate Castelul Apaffy (scoala actuala), statuia Sf. Ioan de Nepomuk - patronul minelor, biserica ucraineana greco-catolica, Calea Crucii (Calvaria), biserica Sf. Ioan.

In Rona de Sus putem vizita rezervatia de gorun iar pe dealul Hera, manastirea ucraineana ortodoxa "Izvorul tamaduirii".

Recomandam localitatea Costiui ca pe o mica oaza balneoturistica, nu doar celor suferinzi de afectiuni osteo-articulare si reumatismale ci si acelora dornici sa evadeze, macar in weekend, din aglomeratiile urbane supraincinse de arsita.
Aici se pot face excursii agreabile in codrii din jur, plaja, bai saline.

Localitate Costiui, datorita reurselor de ape saline, cat si a cailor de acces, are un real potential turistic de interes regional.

Vizitati-l, nu veti avea ce regreta.


 
Versiunea pentru tiparire
Trimite stirea pe email
Trimite stirea pe Yahoo! Messenger
Adauga comentariu


1

Publicat la: 14 decembrie 2007 ora: 11:17:11 de catre: tripan neluta daniela
urasc costiuiu pt k acolo toti oameni sunt rai si egoisti in schimb in sighet e mult mai frumos si oameni st mai buni mai caldurosi

2

Publicat la: 15 decembrie 2007 ora: 14:11:18 de catre: Ioan Marius
... de Daniela zice ca uraste Costiuiul, da cine e si aia? o .... care habar nu are de Costiui,numai face pe oamenii nustiu cum. Da aia din Sighet as prea icrezuti de numai, cu fite in cap si figuri, oamenii din Sighet sant foarte egoist si zgarciti stiu eu.Tu copila sa nu mai vorbesti fara sa stii,ok!

3

Publicat la: 11 ianuarie 2008 ora: 20:00:29 de catre: Manea
Satul in care m-am nascut si eu, cu toate ca traiesc in strainatate nu voi uita satul in care am crescut si unde m-am simtit intotdeauna foarte bine. Merita sa-l vizitati!!!

4

Publicat la: 10 iunie 2008 ora: 20:27:44 de catre: carmen
costiui.... ce departe suntem de satul nostru natal, dar desi suntem departe ne gandim zilnic la el. COSTIUI te iubim!!!!

5

Publicat la: 11 iunie 2008 ora: 15:45:26 de catre: Maria
Loc splendid, nicaieri nu e mai frumos decat acolo unde te-ai nascut, crescut, copilarit. Ce ziceti? Este foarte greu departe de cei dragi. Va iubesc pe toti.

6

Publicat la: 7 august 2008 ora: 16:17:39 de catre: ali
COPILARIA E LEGATA DE ACEST SAT MINUNAT CU CELE 3 BISERICI .E UN LOC MINUNAT !

7

Publicat la: 28 decembrie 2008 ora: 13:10:04 de catre: Angelica Sipos
Nu e nicaeri mai frumoase dealuri si paduri ca in satul in care mam nascut imi pare rau ca am parasit aceste minunati le doresc tuturor sa se bucure de ele

8

Publicat la: 28 decembrie 2008 ora: 14:50:34 de catre: MARIANA SIPOS
Este o zona minunata este satul in care am copilarit si am crescut daca as putea da timpul inapoi ca sa pot retrai acele clipe minunate as fi cea mai fericita .Le doresc tuturor din acel sat sa fie fericiti pentru ca traiasc in acel loc.

9

Publicat la: 3 ianuarie 2009 ora: 12:33:02 de catre: Rosca
Nela tu sa scrii de orasutau daca nu iti place costiuiu,este cel mai frumos sat din maramures, "Salut dragi prieteni"

10

Publicat la: 3 ianuarie 2009 ora: 14:37:36 de catre: Daniel Rosca
Daca cineva ti-a facut un rau (poate un bine) nu trebuie sa acuzi o localitate intreaga pentru ca asa jignesti mai multi oameni. Asa ca Neluta nu face acuzatii din astea despre oamenii din Costiui.Ce stii tu despre Costiui si oamenii din sat in afara de bai??????

11

Publicat la: 3 ianuarie 2009 ora: 22:44:39 de catre: neluta
imi pare rau sa va zik da primul comentariu despre costiui nu lam lasat eu ptr k in primu lok imi place costiui ptr k am amintiri frm de acolo si intradevar nu cunosc oameni de acolo si nu am cum sa ii judek asa k nici voi pe mn ptr k nu am lasat eu commu ala

12

Publicat la: 4 ianuarie 2009 ora: 11:31:28 de catre: Rosca Petru
Costiuiul este un sat istoric si turisti si frumos din toate punctele de vedere.toti turistii privesc cu drag peisajul din costiui. iar cine vorbeste rau de costiu ori sunt prosti ori nu gandesc. iar tu fato veziti de problemele tale. Salut pe toti din costiui.

13

Publicat la: 5 ianuarie 2009 ora: 23:17:08 de catre: Kodra Edus & Robert
eu sant nicu todorescu cel mai tare dau la lemnu ye ye ye ye cegherap pampiramptaci taci taci.... eusant iouji maniacu cu husvarna si parpalacu dau cu calu la padure cu 80 la ora an curbe yep yep yep sant cel mai tere la batut covore ye ye ye ye pampiramppampmai tacetzi dracu din gura sant sofer belu ma chiama am un cal de rupe an hama (ori se rupe hamu ori se caca calu) ye ye ye ye ye

14

Publicat la: 5 ianuarie 2009 ora: 23:23:58 de catre: Petrovan
Salutare am si eu o mica intrebare despre satul meu .... Cand se vor satura "CARUTZARI" sa ne jigneasca drumurile noastre noi cetateni satului ne luptam pt a avea drumuri mai bune iar voi ...... ne roadetzi cu rotzile voastre ... hai un respect pt totzi din Costiui !

15

Publicat la: 6 ianuarie 2009 ora: 21:49:36 de catre: VASILE FELIC
sant de cativa ani an costiui si ma simt norocos ca stau aici ,este un sat cu un peisaj forte frumos, omeni de omenie ,vecini forte buni cu care ma anteleg , le doresc la toti localnici un an fericit si sa nevedem cu bine. ´´ LA MULTI ANI ``!

16

Publicat la: 7 ianuarie 2009 ora: 22:07:18 de catre: Anonim
Auzi tu ce schi tu despre "Costiui" te-ai pierdut si tu pe acolo sau ai ramas dezamagita din cauza unor neintelegeri asta nu inseamna ca tre sa vb despre Costiui parerea mea despre tine cred ca esti o (...) (moderat) care colinda satele ... care nu are ce face decat sa ia "DACUMUL" zis si "BOBU" -in gura ....... Salutare tutulor din Costiui B.R. :)

17

Publicat la: 9 ianuarie 2009 ora: 20:43:59 de catre: neluta
bai anonim nu ma cunosti asa k moca fraieru p*** mele si dak tot esti asa de tare dc nu tiai scris numele sauu ce tie frik cumva?de mine poate sa zik cine ce o vrea ptr k nime nu ma cuoaste asa k putin imi pasa asa k anonim date-n ..........

18

Publicat la: 31 martie 2009 ora: 16:10:54 de catre: Catalin din Costiui
Ii salut pe toti prieteni mei din costiui Iar apropo de sat e super salut Marian si Sandu sunteti cei mai buni prieteni

19

Publicat la: 29 noiembrie 2009 ora: 01:50:00 de catre: Lali Bodnariuc
Eu ca fost VICE a comunei Rona De Sus - Costiui Am o rugaminte tutulor localnicilor din Costiui , sa plece in tari straine ca traiul e mai bun acolo , mai bine ca eu nu cred ca intelege alcineva .....Am trecut prin multe: ca Vice Primar , Pompier (ajutor de pompier adica , satenii tiu mai bine )

20

Publicat la: 29 noiembrie 2009 ora: 20:34:32 de catre: re janopot buna ziua
draga LALI dar ai trait bine la noi in sat ca si vice ,si vad ca traiesti si acuma bine ca maninci literele ,du te si tu mama la Ungheria ca vad ca te cere ...servus fiom

21

Publicat la: 1 decembrie 2009 ora: 22:31:34 de catre: Costiui
Auzi domnu Lali ... ai fost (...) de pompier nu ajutor sau ce ai vrut sa zici scuze sa mintzi acolo ... ne-ai furat destul , mai ai fata sa mai postezi "scrii" ?toti localnici din Costiui te cunosc ca cel mai mare (...)!!! asa ca nu mai scrie prosti si nu indemna pe tinerii sa plece si de astea .... !

22

Publicat la: 20 august 2010 ora: 15:44:30 de catre: Gabi din Coştiui
Domnilor ati cam deraiat de la subiect...... cand ati inceput sa aruncati cu diferite cuvinte jignitoare unii in altii. Adevarul este ca localitatea Costiui este cel mai minunat loc de pa fata Terrei si pentru mine, însă "fiecare pădure are uscături", aşadar haideti să nu ne mai jignim reciproc, pentru că fiecare localitate are "uscăturile" sale. În ceea ce priveşte baile din Coştiui ... nu am cuvinte şi nu îndrum pe nimeni acolo ...pentru - din păcate - că nu avem cu ce să ne mândrim.

23

Publicat la: 20 august 2010 ora: 15:45:58 de catre: Gabi din Coştiui
Domnilor ati cam deraiat de la subiect...... cand ati inceput sa aruncati cu diferite cuvinte jignitoare unii in altii. Adevarul este ca localitatea Costiui este cel mai minunat loc de pa fata Terrei si pentru mine, însă "fiecare pădure are uscături", aşadar haideti să nu ne mai jignim reciproc, pentru că fiecare localitate are "uscăturile" sale. În ceea ce priveşte baile din Coştiui ... nu am cuvinte şi nu îndrum pe nimeni acolo ...pentru - din păcate - că nu avem cu ce să ne mândrim.

24

Publicat la: 3 octombrie 2010 ora: 20:54:09 de catre: Zita
Satul meu natal scump si drag ,unde am revenit an de an in vacanta de vara.Nu mai arata ca pe vremuri,dar pentru mine ramane cel mai frumos loc din Lume.Multe salutari

25

Publicat la: 9 februarie 2011 ora: 13:18:56 de catre: Ralu
Imi spuneti va rog unde se afla situata padurea Arsita, intre Rona de Sus si Costiui, va rog raspuns.

26

Publicat la: 27 februarie 2011 ora: 10:28:16 de catre: oxy
este intr-adevar cel mai frumos sat,dar din pacate primaria rona de sus nu se implica prea mult in rezolvarea problemelor.fiecare sa-si primeasca partea si lucrurile merg inainte.sa nu credeti o sa tina o vesnicie!!! o data toate se termina.nu-i asa domnule romaniuc??? sfirsitul o sa fie tragic!!!

27

Publicat la: 20 martie 2011 ora: 10:46:09 de catre: Crisan Cristian
Un loc ideal de a-ţi petrece câteva zile în cort. Cunosc aces loc din 1978 şi am venit cu drag an de an , însă în ultimii ani preţurile de campare erau mai mari ca şi la Mamaia iar condiţiile , de acum treizeci de ani.Ar fi păcat să se desfiinţeze deoarece este situat într-un loc mult mai bun ca şi Baile Ocna Sugatag care nu are împrejurimile minunate pe care le are Coştiuiul.

28

Publicat la: 8 iulie 2011 ora: 07:40:13 de catre: Gyongyi
Costiuiul este satul in care m-am nascut. Dar din pacate primaria din Rona de sus nu i-a prea acordati importanta binemeritata! Daca era cineva binevoitor care se ocupa de acest satuc , azi nu era cum este (din pacate ) . Am fost anul trecut acolo(dupa vreo 35 de ani)si am gasit baile in paragina, totul pustiu. Pacat ! Peisajul e minunat ! Iar amintirile din trecut nu se pot uita .Le doresc multa sanatate tuturor din sat!

29

Publicat la: 10 septembrie 2011 ora: 20:38:23 de catre: crizsan evi
vreau sa mtumesc domnului primar pt.tot ce a facut pt noii.romanuc ion.e un sat super frumos dar din pacate a tb.sa plecam departe de cei dragi si din satul minunat unde am crescut nu este o zi sa nu ne gandin la ea si la omenii din ea salutar la cei ce ne cunosc din partea fam .crizsan evi si tica ,asteptam sa mergem iar acasa sa revedem satul nostru cel drag.

30

Publicat la: 12 septembrie 2011 ora: 18:58:56 de catre: Dumitru Arabete
baaaaaaaaa invatati araba ca va cumpar si pe voi dragilor Nu-ati auzit sa vandut baiile costiui , vine un arabete si va face o fabrica de chimicale :)) iar voi toti credeti ca o sa refaca baiile :) sa va faca un club (...)(moderat) sant in somaj hai ca vam pu`pat pe toti !!!

31

Publicat la: 12 septembrie 2011 ora: 19:05:14 de catre: Un Vecin
Multumesc vecinilor din costiui , mi-e tare dor de voi: pt ati fost asa de harnici de meati ciordit merele si meati scos si cartofi,si vati ancalzit si cu lemnul meu,mare multuri bulangiilor din costiui, (...)(moderat) ..am pus larma

32

Publicat la: 25 noiembrie 2011 ora: 17:31:52 de catre: bonasniculae@yahoo.com
Dragilor,prin anii 1975 si1980 am vizitat aceasta localitate si am fost profund impresionat de armonia dintre cele trei etnii;ucrainieni,unguri si romani.Dar cel mai mult m-a impresionat armonia dintre slujitorii celor doua biserici.In cazul ca preotul ortodox lipsea,cel catolic oficia cele sfinte si pentru ortodocsi si invers.Acest lucru lipseste azi.Atentie,cineva nu mai doreste armonia si baga zazanie si intre etnii,dar si intre confesiuni.Lucru dorit de satana.

33

Publicat la: 2 martie 2013 ora: 01:28:04 de catre: Van
Un sat foarte frumos cu oamenii foarte de treaba! Miar fi placut sa stiu ca in loc de macar o biserica sa fi fost un dispensar mai bun si acesibil oamenilor!

34

Publicat la: 28 ianuarie 2015 ora: 17:05:48 de catre: Daniel Capatana
Costiui ,o mica lume uitata de D-zeu ,,rupta din Paradis,unde uiti toate supararile cand esti acolo. Respira doar aerul proaspat,priveste doar natura si stai la un paharel de horinca cu localnicii,oameni modesti si de omenie si vei fi fericit . Si eu am o casuta acolo si revin cu drag din cand in cand.

Adauga comentariul tau referitor la aceasta stire
Numele:
Subiect:
Comentariu:
DACA MESAJUL DVS. NU APARE IMEDIAT INSEAMNA CA E IN CURS DE VALIDARE.
Va rugam sa formulati comentarii civilizate, fara calomnii, injurii sau trivialitati. Nu instigati la ura, violenta sau acte de discriminare. Argumentati-va opiniile.
Respectarea regulilor va ofera garantia publicarii comentariului.
Va multumim
Atentie: Intreaga responsabilitate asupra mesajului trimis apartine in exclusivitate autorului.Sondaj de opinie[ toate anunturile imobiliare ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile auto ] [ publica anunt gratuit ]

[ toate anunturile ] [ publica anunt gratuit ]

Oferta speciala
Locuri de munca MARAMURES
Impecadium Group - Constructii industriale si civile angajeaza: lacatus structuri metalice, fierar betonist, dulgher, finisor. Conditii avantajoase, ...
[ citeste tot anuntul ]
Ultimele Locuri de munca
Sofer TIR
Postat in categoria Transporturi
Restaurant manager
Postat in categoria Alte joburi
[ toate locurile de munca ] [ publica oferta ]