Actualitate Afaceri - Economic

7000 de bancnote false, depistate și confiscate

În jur de 7000 de bancnote expertizate recent la Banca Națională a României (BNR) au fost depistate ca fiind falsuri, numărul lor fiind în creștere cu 56% față de anul 2015, conform unui raport al BNR.

Dintre acestea, 6925 de falsuri au fost depistate în circulație, iar 60 au fost capturate de poliție în urma unor acțiuni specifice. Bancnota de 100 de lei a fost bancnota cel mai des falsificată. Conform unui document al BNR, au fost depistate peste 5.660 de astfel de bancnote. Au fost confiscate, de asemenea, și 1084 de bancnote de 10 lei și 150 de bancnote de 50 de lei.

În comparație cu anul 2015 când au fost 3,7 bancnote false la 1 milion de bancnote autentice, în prezent se găsesc 5,2 bucăți de bancnote false la milionul de bancnote conforme.

Misiunea de expertizare a acțiunilor devine din ce în ce mai dificilă, deoarece bancnotele false se tipăresc din ce în ce mai bine, iar modul de plasare al bancnotelor s-a îmbunătățit: escrocii acționează îndeosebi pe la magazinele de cartier și în piețe, datorită faptului că acolo nu se găsesc mașini de verificat dacă banii sunt reali sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *