Actualitate Cultura

100 de ani de la jertfele ostașilor Regimentului 14 infanterie la eliberarea oraşului Sighetu Marmaţiei

Centrul Cultural și Muzeul Maramureșean au organizat un moment omagial și de reculegere la mormântul ostașilor români căzuți pentru eliberarea Maramureșului (1919) din Cimitirul Central Sighetu Marmaţiei.

Despre evenimentele de la începutul anului 1919 au vorbit prof.dr. Ioan Dorel Todea și prof. Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșean. Aceștia au subliniat că jertfele ostașilor Regimentului 14 infanterie au avut rolul de a reda o parte din Maramureșul voievodal Patriei Mamă, după ce la 1 Decembrie 1918 avusese loc desăvârșirea Marii Uniri, evenimentele de la Sighet reprezentând singurele jertfe de sânge pentru desăvârșirea Statului Național Unitar Român (tehnic în 20 aprilie 1920, data la care ultimele provincii românești s-au unit cu patria-mamă). Reprezentanții instituțiilor de cultură au depus o coroană de flori la mormântul ostașilor. La eveniment au participat un număr mare de profesori și elevi de la Liceul Tehnologic Forestier.

În preajma Crăciunului pe stil vechi din ianuarie 1919, Maramureșul a fost invadat de trupe ucrainene, care au ocupat Valea Tisei împreună cu Sighetul și ținutul din dreapta Vișeului, până la Leordina. La stăruința unei delegații maramureșene la Sibiu, la 16 ianuarie 1919, trece peste Gutâi în Maramureș, Regimentul 14 Roman, sub comanda colonelului Teodor Gheorghiu. La 17 ianuarie forțele ocupante sunt zdrobite în lupta de la Cămara la Sighet, unde cade eroic sergentul Iosif Gabor, apoi începe curățirea Maramureșului de bandele teroriste, acțiune la care au participat și gărzile naționale locale.

În Cimitirul Central din Sighetu Marmației se află obeliscul ridicat în memoria ostașilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Maramureșului în campania din anii 1918 – 1919. Sunt încrustate pe piatră numele miltitarilor, locul unde au luptat și unde au căzut „PENTRU DEZROBIREA NEAMULUI”: serj.Iosif Gabor (mort la Cămara în 17.I.1919), sold.Ghirasim Pop (mort la Sighet în 19.IV.1919), sold.Mihaiu Andrum (mort la Sighet la 17.II.1919),sublt.Dumitru Popescu (bat.3/14 inf., mort la Peri în 30.III.1919), sold.Ion Vizitiu (reg.7 Roșiori, rănit la Huszt, mort la Sighet în 3.V.1919).

“Să consemnăm cu tristețe că sighetenii, administrația locală și mai ales instituțiile cu profil militar cunosc prea puțin despre jertfele ostașilor Regimentului 14 infanterie la eliberarea oraşului Sighetu Marmaţiei din 1919 și în consecință nu au inițiat, așa cum se cuvine, marcarea datei când la Cămara a căzut primul ostaș (17.01.1919) înmormântat alături de camarazii săi în Cimitirul Central din Sighetu Marmației”, spune Ioan Dorel Todea –  Centrul Cultural Sighet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *