Turism

10 locuri de pescuit în Maramureș

În această minivacanță tot mai mulți maramureșeni au ales să își petreacă timpul lângă baltă, încercându-și norocul, demonstrându-și îndemânarea și urându-și unul la altul „fir întins!”

Astăzi vom afla câteva dintre cele mai cunoscute locuri frecventate de pescari maramureșeni:

1.Pescaria Ariniș

Este localizată la 42 km de Baia Mare, pe drumul județean ce leagă Baia Mare de judetul Sălaj, ducând la Zalău. La Pescaria Ariniș se ajunge din Baia Mare trecând prin Recea, Lăpușel-Hideaga-stânga la Pod Ardusat, Fărcașa-Gârdani-Rodina-Ariniș. La iesirea din Comuna Ariniș, belțile încep să se vada pe partea stangâ! Pescaria arinis are o suprafata de 60 ha luciu de apa si are 4 belti .

Două dintre belți conțin crap, caras, novac, ten. Una din belti de 30 ha este balta de știuca unde se poate pescui si din barca. Cea de-a patra balta, de 4 ha este balta de somn.

La pescăria din Ariniș natura vă așteaptă la ea acasă!

Imagini pentru arinis lac

2.Pescăria Han Moroșan

Este situata foarte aproape de Săpânța, dispune de un restaurant cu capacitate de 100 locuri, cu meniu traditional si specific maramuresenesc, pune la dipozitia iubitorilor de natura si pecuit , un lac amenajat și căsute pe timp de vară, într-un peisaj liniștit.

Imagini pentru balta han morosan

3.Lacul Nistru

Între localitățile Nistru și Tăuții Măgheruș, la doar 15 km de Baia Mare, în mijlocul unei păduri, se află Lacul Nistru. Bararea pârâului Nistru a fost realizată în anul 1956 de Exploatarea Minieră din localitate. Atunci a fost ridicat un baraj de 2 m, care a stăpânit un lac de 0.5 ha.

În anul 1965 a fost construit un dig de 5 m, suprafața lacului crescând la 1,2 ha. Astăzi lacul este administrat de primăria orașului Tăuții Măgheruș și este destinat pescarilor, și persoanelor dornice de relaxare și aer curat.

Lacul este repopulat în fiecare an cu pești, operațiune desfășurată înainte de începerea sezonului de pescuit. Este un loc propice pentru organizarea concursurilor de pescuit. Pe malul lacului se poate campa, dar există și locuri de cazare.

Imagine similară

4.Lacul din Coaș

Lacul este  situat în imediata apropiere de Baia Mare, între dealurile Coașului, lacul Coaș este pentru toți iubitorii de natură, locul în care își pot petrece timpul liber în cele mai bune condiții, aici existând lac de pescuit, loc de campare, loc pentru picnic si o parcare.

Lacul de pescuit se intinde pe o suprafata de 4,2 ha cu o adancime intre 1,8 si 4,2 m, avand alimentare cu apa proprie, o populatie piscicola de aproximativ 5 tone, cu specii diferite de pesti printre care amintim: crap, caras, cteno, fitofag, sturion, stiuca, salau si cateva exemplare de lin. Specia predominanta este crapul.

Lacul Coaș ofera posibilitatea pescuitului atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, in sistem prinde si elibereaza sau cu retinere de peste, dar nu mai mare de 3 kg. Exista 35 de standuri de pescuit, posibilitate de campare pe malul apei pentru cei ce doresc sa pescuiasca si noaptea, toalete si un personal amabil care va sta la dispozitie cu orice informatie aveti nevoie. Populatia de peste in momentul de fata este intre 500 gr si 14 kg, urmand ca la popularile ulterioare sa se achizitioneze si capture capitale.

Cei ce doresc natura, liniste, curatenie, peste si un loc pentru petrecerea timpului liber, au acum la 15 de km de Baia Mare toate acestea intr-un singur loc – Lacul Coas.

Imagini pentru lacul din coas

5.Balta Mircea

Balta Mircea este o balta de dimensiuni mici , cu o suprafata de 2 ha. Balta se afla la 20 de km de  Baia Mare și dispune de 7 foisoare amenajate special pentru pescarii sportivi iar cabana din incinta complexului pune la dispozitie clientilor bauturi racoritoare , cafea si momeli pentru pescuit . Chiar daca nu are o suprafata foarte mare , balta este populata anual cu 4-5 tone de peste ( caras , crap ).

Imagini pentru balta mircea remetea chioarului

6.Lacul Firiza

Lacul Firiza sau barajul de acumulare Stramtori Firiza a fost construit pentru alimentarea cu apa potabila a municipiului Baia Mare. Barajul a fost dat in functiune in 1964, are o inaltime de 52 de metri si o suprafata de 113 hectare. Pozitionare: Pe drumul de la Baia Mare spre Firiza, la aproximativ 23 km de Baia Mare. Caracteristici: Zona de agrement destinata pescarilor; lacul de aculumare de la Firiza ofera diferite specii de pesti, cum ar fi: carp, somn, pastrav de lac, platica, clean, caras, oblate, salau. Atentie – pescarii au nevoie de autorizatie de pescuit. Se poate merge cu barca, caiacul. OBS: Inotul este interzis in lac, insa interdictia nu se aplica!

Speciile de pesti din lac sunt: babusca, biban, caras, clean, crap, pastrav, platica, rosioara, salau, somn si stiuca.

Imagine similară

7.Balta Două Veverițe

Lacul Două Veverițe se află la ieșirea din localitatea Lăpușel, spre Hideaga. Este fostul lac al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Acum este administrat de comuna Recea, care a și stabilit regulamentul de pescuit.

Conform acestui regulament pe lângă cele obișnuite, camparea este interzisă, la fel și scăldatul, plimbarea cu ambarcațiuni sau cu saltele. Lacul are o suprafață de 6,4 hectare și este populat cu mai multe specii de pești, cum ar fi: caras, crap, fitofag, novac, oblete, biban, babușcă.

Imagini pentru balta doua veverite

8.Balta Satu Lung

Accesul se face destul de usor, iar balta ofera surprize deosebite celor insistenti si rabdatori a o cunoaste. Intalniti specii precum: crap, caras, ten, sturion pe timp de vara iar iarna somn african. Se pescuieste doar ziua si se pot retine maximum 5 kg de peste sau o capatura care depaseste 5 kg.

Imagini pentru balta satu lung

9.Lacul Lighet

Lacul Lighet situat pe partea de sud-est a orașului Târgu Lăpuș a fost realizat în anul 1975, prin bararea pârâul Nireș, numit și Lighet. Suprafața lacului astfel creat atinge 4 ha, iar adâncimea apei variază de la 0,5 m lai 6 m.

Volumul lacului este de 0,075 milioane de metrii cub, loc ideal pentru peștii, care populează lacul. Pescarii pot prinde aici: crap, caras, amur, fitofag, albișoara, roșioara și biban. Lacul este înconjurat de pădure și a fost amenajat aici și o bază de agrement.

Imagini pentru lacul lighet

10. Lacurile din Lăpuș

În comuna Lăpuș, în partea nordică a acesteia, se află 3 lacuri cu o suprafață cuprinsă între 0,8 și 4,3 h. Lacurile sunt mai puțin cunoscute, dar persoanele din zonă merg des la aceste lacuri. Speciile întâlnite sunt: crap, caraș, fitofag și biban.

Imagine similară

A.B.

One Response

  1. Felicitari pentru articol! Este extraordinar! Apreciez in mod deosebit descrierea amplasamentului “beltii” Mircea.
    Si balta de la Arinis….la plural, sună frumos! Si Satu e Lung…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *